Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Sabiha Rana Melekler Yüreğinizden Öpsün

http://blog.milliyet.com.tr/sabiharana

25 Kasım '11

 
Kategori
İnançlar
 

Dinlere göre meleklerin isimleri, anlamları ve görevleri !!!

Dinlere göre meleklerin isimleri, anlamları ve görevleri !!!
 

İnternet


Dinlere göre meleklerin isimleri, anlamları ve görevleri !!!

Melek dini bir terim. Melek, birçok dinde inanılan semavi yaratıklara verilen isimdir. Meleklerin görevleri Allah'a hizmet etmektir. Meleklere inancın var olduğu her din ve inançta melek kavramına bakış farklıdır. (Vikipedi)

Musevilik'de Melek

 

Musevilik'de İbranice'si Mal'akh olan melek, Tanrı tarafından belirli bir görevi yerine getirmek amacıyla yaratılan, günahsız yaratıklardır.

Museviliğe göre meleklerin cinsiyeti olmaz ve yemek içmek gibi ihtiyaçları da yoktur ancak, görevleri icabı insan kılığına büründüklerinde bir cinsiyete sahip gibi görünebilirler ve bu durumdayken yiyip içebilirler.

Melekler doğrudan Tanrı'nın direktiflerine göre hareket ederler ve inisiyatif kullanamazlar. Musevilikte başlıca büyük melekler şunlardır.

Mihael, Gavriel, Rafael, Uriel ve Ölüm meleği (Azrail) olan Malah Hamavet.

Hıristiyanlık'ta melekler:

Lilith

Musevilik ve Hristiyanlık inançlarında Âdem'in ilk eşidir. Tevrat'ın ilk bölümü olan Yaradılış bölümünün 1. Bab'ında Âdem ile beraber bir dişi yaradıldığından, 2. Bölümde ise Âdem'in kaburga kemiğinden bir dişi yaratıldığı yazılıdır.

Tevrat'ta açıkça yer almamasına rağmen; birçok Musevi dini kaynağı 2. Bölümde sözü geçen dişinin Âdem'in 2. karısı olduğu, birinci bölümdekinin ise ilk karısı olan Lilith olduğuna inanırlar.

İnanışa göre Lilith, Âdem ile aynı zamanda ve aynı anda yaratıldıklarından Âdemin kendisine eşit olduğu görüşündedir (Tarihin ilk Feministi) bu sebeple de Âdem'e tabi olmayı şiddetle reddeder Tanrı'ya asi olur ve cennetten uzaklaştırılır. Bundan sonra Tanrı Âdem'in kaburga kemiğinden Havva'yı yaratır Havva sonuçta erkeğinin bir parçasından yaratıldığından ona tabi olur.

Âdem ile Havva ilk günahı işleyip cennetten kovulduktan sonra çocukları olur Lilith bunu kıskanır ve bundan sonra adem oğullarından doğacak her bebeği öldürmeye yemin eder.

İnanışa göre kötü bir ifrit haline gelen Lilith gece hava karanlıktan sonra yeni doğum yapmış evlere girerek lohusa kadınların bebeklerini boğmaktadır. Bu sebeple günümüzde bazı Museviler arasında bir adet olarak, Lohusa kadın akşamları evde yalnız bırakılmaz, ve akşamları çamaşır ipinde çocuk bezi bırakılmaz, çünkü bunları gören Lilith'in o evde çocuk olduğunu anlamasından endişe edilir.

Lucifer

Lucifer Hristiyan inanışında genellikle Şeytanı tasvir etmek için kullanılan isimdir. Bu kullanım İncilde (Isaiah 14:3-20) cennetten atıldığından bahsedilen ve "Gün Yıldızı" yada "Sabah Yıldızı" olarak bahsedilen meleğin Latincedeki adıdır. Aynı Latince kelime İncilde (Peter 1:19) Şeytanla hiç alakası olmayan bir yerde de yer almaktadır. Bu ve bunun gibi birçok çeviride "Gün Yıldızı" kelimesi yerine direk Latince Lucifer kelimesi kullanılmaya başlandı ve bu nedenle bu kelime Şeytanı tasvir etmek için kullanıldı.

Latincede "Lucifer" kelimesi "Işık Getiren" (lux, lucis, "ışık", ve ferre, "getirmek") anlamına gelmektedir ve "Sabah Yıldızı"na (Venüs) verilen isimdir.

İncilden Ezekiel 28:11-19: "güzellerin ve bilgelerin en mükemmeliydin. Eden'de, Tanrı'nın bahçesindeydin. Giysilerin hep güzel taşlarla – yakut, zümrüt, aytaşı, beril, onix, safir, turkuazla - ve altın işlemelerle süslüydü. Bunlar sana sen yaratıldığın gün verildi. Seni kudretinle ve gücünle bekçim yaptım. Tanrının kutsal dağına gidebiliyor ve ateş tarlalarında yürüyebiliyordun. Yaptıklarından tamamen muaf tutulurdun ta ki için kötülükle dolana dek. Bu varlık içinde bile daha büyük şiddet yarattın ve günahkar oldun. Seni tanrının dağından men ettim ve seni bekçilik ettiğin ateş tarlalarından sürgün ettim. Güzelliğin yüzünden için kibirle doldu ve bilgeliğini kendi ünün için harcadın. Seni içine hapsettiğim ateşle beraber dünyaya attım. Seni takip edenlerle beraber sonunuz ateşler içinde küle dönecek. Çok feci bir sona geldin."

Daha sonra kibrine ve hırsına yenik düştü Tanrının yarattığı ve kendinden daha güçsüz olan insan oğluna itaat etmeyeceğini söyledi, Tanrılığa özendi. Lanetlendi ve Cennet Bahçelerinden kovuldu. Hikayeye göre Lucifer'in kovulduktan sonra atıldığı yer Afrika olmuştur. Birçok Hristiyan ordaki bunca açlık, savaş ve ölümü buna bağlarlar. (Vikipedi)

İslam'da Melek

Meleklere inanmak İslam dini akidesinin bir parçasıdır, yani iman esaslarındandır. Buna göre İslam dininde meleklerin varlığına ve İslam dininin melek görüşüne inanmayan kişi iman etmiş olmaz. Konuya Kur'an'da 2/285 ve 2/177'de değinilmiştir.

İslam dininde melekler, yemeyen, içmeyen, erkeklik ve dişiliği olmayan, uyumayan, günah işlemeyen, gözle görülmeyen, nurdan varlıklar olarak nitelenmiştir. Görevleri, mahlukatı Allah'ın ismiyle seyredip, Allah'ın kudret ve sanat eserlerini o türlerde görerek, Allah'ı bütün eksikliklerden tenzih ve tesbih etmek, ve Allah'a ibadet etmektir. Ayrıca insanlar dışındaki mahlukatın Allah'a karşı yaptıkları ibadeti Allah'a sunmakla yükümlüdürler. Bunun yanında hayvanların ve bitkilerin görevlerini onlara ilham etmek ve irade ile olan hareketlerine müdahale etmek, vaziyetlerini bir şekilde düzenlemek ile de vazifelidirler. İslam inancına göre meleklerin bu görevleri onların ibadetleridir. Mahlukat üzerinde gerçek bir tasarrufları yoktur. Yaptıkları ancak Rablerine karşı dua etme konumunda kalarak, neticeyi Allah'ın yaratmasını istemeleridir. Bu islamdaki tevhid inancının bir gereğidir. Tevhid inancına göre evrende olan bütün herşey Allah tarafından yaratılır. İnsan, melek ve benzeri bütün mahlukatın iradeleriyle istemeleri ise, vücuda getirilmek istenen şeyin yaratılmasını Allah'tan talep etmekten ibarettir.

İslam dinine göre meleklerin iradeleri vardır. Fakat şeytan tarafından musallat olunmadıkları için bu iradelerini insan gibi kötü yönde kullanabilme kabiliyetleri yoktur. Dolayısıyla günahsız varlıklardır. Aynı sebepten ötürü makamları sabittir.

İslam dininde, Kur'an'da veya hadislerde meleklerin sayıları ve çeşitleri tam olarak belirtilmemiştir. Yine de bazı melek çeşitleri ve görevleri gerek Kur'an'da, gerekse hadislerde belirtilmiştir. İslam dininde özellikle dört büyük melek olarak anılan dört baş melek vardır. Bunlar: Cebrâil, Mîkâîl, İsrâfil ve Azrâil'dir.

Melekler görevleri nelerdir?

Yaratılmış, latif mahluklardır. “İmtihan”a tabi olmadıkları için makamları sabittir. Yalnız ilahi emirlere itaat ederler. Daima hayır işler, verilen emrin dışına asla çıkmazlar. Şerre kabiliyetleri yoktur.

Kâinattaki maddi, manevi hemen bütün işlerde görevlidirler. Her varlığın müekkel yani kendisine vekil kılınmış bir melaikesi vardır. Yaptıkları işlerin önemine göre dereceleri de birbirinden farklıdır. En büyükleri Hazreti Cebrail, Mikail, İsrafil ve Azrail aleyhimüsselamdır. Güneş ve benzeri yıldızların birer müekkel melaikesi olduğu gibi, her bir yağmur tanesinin de birer melaike ile taşındığı hadislerde anlatılmaktadır.

Daima insanla beraber bulunan melekler vardır. Bunların bir kısmı, insanların sevaplarını, ve günahlarını yazarlar. Bunlara “kiramen katibin” denir. İnsan, tek başına kaldığı zaman bile yalnız değildir, bu meleklerle birliktedir. Bu mübarek arkadaşların varlığını iman ile hisseden adam asla yalnızlık çekmez.

Bizimle ilgili meleklerden biri de Azraildir. O, dünya hayatındayken, ölüm anında görebileceğimiz tek melektir . En kıymetli varlığımız olan ruhumuzu emaneten alır, berzah alemine götürür. O korkulmaya değil, sevilmeye layık emin bir emanetçidir.

Kabir âleminde bizi iki melek karşılar: Münker ve Nekir. Bir yaklaşıma göre “münker ve nekir” bir melek türünün ismidir ki, her adamın kabrine bunlardan ikisi gönderilir. İmana ve ibadete dair sorular sorarlar. Verilecek cevaba göre kabir azabı veya saadeti başlar. Hayatı, iman dairesinde istikametle geçmiş bir insan için, bu iki melek kabirde “nurani birer arkadaş”tırlar. Onu kabrin yalnızlığından ve dehşetinden kurtarır, ferahlandırırlar.

Büyük meleklerden olan Cebrail aleyhisselam ise, Cenabı Hakkın, kullarına emir ve yasaklarını bildirir; haberler getirir. Güvenilir bir elçidir.

İsrafil aleyhisselam, “yeniden hayat verme” fiilinde görevlidir. Rabbimizin “hayat verme” ile ilgili emir ve iradesini uygular. Özellikle bahar aylarında görülen dirilişte “Muhyi” isminin tecellisine vesile olur. Ölümden sonraki dirilişimizde de yine bu melek görevlidir.

Mikail aleyhisselam ise, rızkların yetiştirilmesinde ve dağıtılmasında ilahi emirleri uygulayan bir büyük melektir.

Burada adını andığımız büyük melekler, aynı görevi yapan melek türlerinin reisleri hükmündedirler. Mesela, İsrafil aleyhisselam “diriliş” emrini icra eden meleklerin kumandanıdır. Azrail aleyhisselam, “imate” yani “öldürme” emrini yerine getiren melek taifesinin başıdır...

Dört büyük melek dışındaki meleklerin adları nedir?

Bu dört meleğin dışında, her insanın yanında bulunan ve daima onun küçük, büyük, gizli ve aşikâr yaptığı bütün işleri yazan melekler vardır ki, bunlara "Kirâmen kâtibîn" denir. Ayrıca öldükten sonra kabirde sual sormakla vazifeli "Münker ve Nekir" melekleri de vardır.

Meleklere inanmak, müslümanlığın iman ve itikat esaslarındandır. İnanmayan, müslüman olamaz; inkâr eden de dinden çıkar. Zira, Kur'an-ı Kerîm'de meleklerin varlığından bahsedilmekte, bir kısmının ise bizzat isimleri geçmektedir. Yüce Allah şöyle buyuruyor: "Her kim Allah'a ve meleklerine ve peygamberlerine ve Cibrîl'e ve Mikâil'e düşman olursa Allah da kâfirlere düşmandır" (el-Bakara 2/98). Ayrıca Kur'an'da Fâtır suresinin bir diğer adı da "Melâike suresi"dir.

Melekler, bilfiil vardır. Onları görememiş olmamız onların yokluğu yolunda bir delil teşkil etmez. Onların bizim tarafımızdan görülmemesi, farklı bir şekilde yaratılmış bulunmalarından, vücudlarının rûhânî ve nûrâni olmalarındandır. Bizim gözümüz ise onları görebilecek şekilde yaratılmamıştır. Nitekim kendi aklımızı ve ruhumuzu da göremiyoruz, fakat onların varlığına inanıyoruz.

Mitolojide var olan A'dan Z'ye Melek İsimleri ve anlamları:

 

A'albiel - Archangel Michael'ın bir yardımcısı.

Abel - Cennete inen ruhlar Abel tarafından sorgulanır. 12 Yüce Güç'ten biridir. 4.Cennet'in Meleği.

Achaiah - Sabırın ve doğanın Meleği.

Af Bri - Yağmuru kontrol eden Melek.

Aftiel - Alacakaranlık Meleği.

Akatriel- Esrar meleği yargılanan suçluların cezalarını o ilan ederdi.

Ambriel - İnsanların özgürlüklerini korur onun sayesinde düşündüğümüz şeyleri rahat söyleyebiliriz.

Anael - Yaratılan 7 melekten bir tanesi. Baş Meleklerin (Archangels) Prensi Venüs'ü yönetirdi. 2. Cennet Meleğidir ve dünyadaki krallıkları o yönetirdi.

Anafiel - Merkabah'in Baş Meleği.

Ashriel - Ölenlerin ruhlarını bedenden ayıran Melek.

Azrael - Ölüm Meleği. ''Hiç durmadan büyük bir kitaba insanların doğumlarını yazan ve öldükleri zaman silen melek.''

B

Baabiel - Cabala'da birinci cennette görev alan Melek.

Bahram - Zafer Meleği.

Baradiel - 7 Cennetin prenslerinden biri. 3. Cennet Meleği olan Baradiel yeryüzünü yöneten prenslerin en ''büyük güzel harika ve onurlusuydu.''

Baraqyal - Ölümlü kadınlarla beraber olmak için cenneti terkeden meleklerden bir tanesi. Bazı kaynaklarda Baraqyal 200 Düşen Melekler (fallen angels) listesinde yer almıştır.

Barbiel - Bir Ekim Meleği.

Barkiel - Işık Meleği bazı yerlerde Uriel olarak da geçer.

Bethor - Güçlü bir melek Jüpiter'i yönetirdi.

Black Angels - (Kara Melekler) Özellikle İslam kültüründe ''Fallen Angels'' (Düşen Melekler) anlamına gelir.

Blinded Angels - Şeytan için kullanılan bir terim.

Blaef - Hava ve rüzgarın bir Cuma Meleği.

Boel - 7 Melekten bir tanesi 1. Cennette görev alıyordu. Dünyanın 4 köşesinin anahtarları onda gizliydi. Ayrıca Satürn'ü yönetirdi.


C

Calliel - 2. Cennette görev alan meleklerden biri.

Camael - En büyük meleklerden biri güzelliği neşeyi mutluluğu barışı temsil eder. Ona dua edenleri ödüllendirirdi.

Cassiel - Cumartesi'nin Meleği. 7. Cennetin yöneticisi.

Chaldkydri - Baş Melekler ve güneşin uçan elementleri. 12 Kanatları var ve güneşe yükseldikçe şarkı soylerler. 4. Cennette Anka kuşları ve bunun gibi cennet yaratıklarıyla görev alırlar. Tuhaf ama olağan üstü güzel bu yaratıkların altları aslana üstlerininse timsaha benziyordu kanatları rengarenk kartal kanatlarıydı. Archangel Gabriel'in yönetimi altında çalışırlar Eden'in bahçesini korurlardı.

Cheriour - Yaptığı korkunç bir suç sonunda cezalandırılmış melek.

Chosniel - Yalvarılmanın sonucunda birinin kalbinin açmasına neden olan melek.

Colopatiron - Yüreğimizdeki ekonomik piskolojik ve her türlü sıkıntıların hapisanesini açan melek.

Cupra - En büyük Işık Meleği.

D

Dalquiel - 3. Cennetin 3 Meleğinden biri.

Damael - Bir Salı günü Meleği 5. Cennette görev alıyordu.

Dark Angel - Esrarlı bir yaratık neredeyse melek denilebilir İbrani'lerin reisi Jacob ile güreşti. Bu gönderilen meleğin kim olduğu konusunda karışıklıklar var. Olabilecekler Michael Uriel Chamuel Peniel ve tron. Ayrıca Dark Angel (Kara Melek) kutsal ruhlar olduğu da söyleniyor.

Angels of Darkness (Karanlik Melekler) - Karanlık Prensi ile eş tutulan korku dolu bir melek. Satan Lucifer ve ya Belial'ın Karanlık Melekler olduğu söylenir.


Death Angel - Tarih boyunca dünyanın her yerinde bulunan Şeytan Melekleri Fallen Angel'larla karıştırılmalarına karşılık Tanrı'nın en sadakatlı hizmetkarlarından biridir. Bebriel tron Sammael Adriel Azrael ve Hemah ölüm melekleridir.

Derdekea - Güçlü yeryüzündeki insanların duaları üzerine yere inen ''Dişi Melek''.

Dina - Dünya yaratıldığı zaman Dina insanlara 70 farklı dili konuşmayı öğretti.

Djibril - İnanç Meleği.

Djin - Archangel Gabriel'in yardımcısı. Ateşin Kralı saçları ateşten olan çok iri yapılı olan bir melekti.

Duma - Mısır'da Sessizlik Meleği. Bazı yerlerde Fallen Angel olarak geçer.

E

Eden - Adam ve Eve'in cennetten kovulmadan önce yaşadıkları yer.

Eheres - Öfkenin çıkarılması için dua edilen melek.

El Auria - Ateş Meleği.

Elders - Tanrı'nın tahtının çevresinde oturan 24 melek grubu. Bu melekler Tanrı'nın en kıdemli yardımcılarıydılar.

Elimiel - Ay Meleği.

Eloa - İsa'nın bir gözyaşından doğduğu söylenen melek.

Emmanuel - İsimsiz meleklere verilen genel ad.

Erelim - En cesur meleklerden biri.

Esme - Nazik ve cana yakın bir ''Koruma Meleği.''

Eth - Güçlü bir melek ''herşeyin zamanında olacağını'' insanlara anlatır.

Eurabatres - Bir ''Venüs Meleği.''

Exael - Kutsal kitapta anlatılan 10 kutsal melekten biri. Cennetten dünyada yaşamak istediği için düşmüştür.

F

Fabriel - 4. Cennette görev alan bir melek.

Famiel - Bir Cuma Meleği.

Forneus - Cennetten düşmesinden önce Tanrı'nın cok sadık bir hizmetkarıydı. Düştükten sonra yeraltının prensi oldu.

Fraciel - 5. Cennetin bir ''Salı Meleği.''

Framoch - Gecenin 7. saatinin meleği.

Friagne - 5. Cennetin bir ''Salı Meleği.''

Fromzon - Gecenin 3. saatinin meleği.

G

Gaap - Cennetten düşen meleklerden biri şuan cehennemde görev alıyor.

Gadiel - En kutsal meleklerden biri.

Gadreel - Azazel gibi Gadreel de insanlara savaşı ve silahları tanıştırdı.

Gamsiel - Narcoriel'e hizmet veren gecenin 8. saatinin meleği.

Garfiel - 5. Cennetin koruyucularından biri.

Gaviel - Gargatel ve Tariel ile beraber yaz mevsiminin 3 meleğinden biri olarak görev alır.

Geburah ve ya Geburael - Tanrı'nın sol kolu olan meleklerden bir tanesi.

Gedemel - Hagiel'in komutasında Venüs'de görev alan bir melek.

Gehegiel - 6. Cennetin koruyucularından biri.

Germael - Tanrı tarafından dünyaya Adem'i topraktan yaratmak için gönderilen melek. Bu görev ayrıca Gabriel'e de verilmiştir.

Grigori "izleyiciler" - Tanrı'nın emirlerine karşı geldikleri için cezalandırılan yeryüzünde insanlarla beraber yaşayan dev boyutlarında melekler.

K

Kabniel - Aptallığı önleyen bir melek.

Karoz - Raporcu Melekler.

Katzfiel - 6. Cenneti kılıcıyla koruyan prenslerden biri.

Kyriel - Ay gezegeninin 28 konağını koruyan 28 meleklerden bir tanesi.

L

Labezerin - Başarı Meleği.

Lazai - Ateşten kurtulmaya yardımcı olan bir melek.

Leliel - Gecenin efendilerinden biri.

Lepha - Sembollerin ve işaretlerin meleği.

Logos - En yaşlı melek.

M

Madan - Merkur'un yöneticilerinden biri.

Mael - Su elementini yöneten Baş Meleklerden biri.

Maktiel - Ağaçları yöneten bir melek.

Manakel - Su hayvanlarının meleği.

Manu - Kader Meleği.

Melioth - Cennet ve yeryüzünde yolculuk eden 9 melekten biri.

Memuneh - Rüya ve hayaller Meleği.

Michael - İnanış yardımseverlik ve bu gibi erdemleri taşıyan bir Baş Melek. Ayrıca uykusuzluk meleğidir. Bu melek savaş sırasında Tanrı'nın sağ kolu olmuş Satan ve güçlerini bozguna ugratmıştır.

Mordad - Ölüm meleklerinden biri.

Munkir and Nakir - İslamiyet'e göre insanları mezarlarında sorgulayan melekler. Ancak aniden ölenleri ziyaret ederler. Cehenneme ve ya cennete gidip gitmeyeceklerine karar verirler.

Murmur - Düşen bir melek.

N

Nahaliel - Irmakların Meleği.

Narsinha - Yarısı insan gibi olan diğer yarısı ise aslana benzeyen ruh.

Neria - "Tanrı'nın ışığı"

Nisroc - Özgürlüğü temsil eden kartal biçiminde simgelenmiş melek.


O

Och - Güneşin Meleği.

Oertha - Kuzey Meleği.

Omophorus - Dünyayı omzunda bir atlas gibi taşır insanlara yön gösterir.

Onayepheton - Tanrı'nın ölüleri diriltip yeniden hayata döndürmesinde görev alan ruh.

Oriares - Kış mevsiminin meleklerinden biri.

Otheos - Hazinelerin bulunmasını sağlayan kutsal ruh.

Ouestucati - Deniz rüzgarını estiren bir dişi melek.

Oumriel - 4. Cennette görev alan bir melek.

P

Penat - 3. Cennette görev alan bir Cuma günü meleği.

Pendroz - 7. Saatin meleklerinden biri.

Phaldor - Kehanetlerin Meleği.

Phul - Gezegen Ay'ın efendisi.

Presnostix - Gecenin 6. saatinin meleği.

Pruel - Güney Rüzgarının kapılarını koruyan meleklerden biri.

Psychopompoi - Ölümden sonra ruhlara cennetteki ikematgahlarına kadar refakat eden koruyucu melek. Michael Elijah ve Sandalphon Psychopompoi'lerden bazılarıdır.

Q

Qadosch - Mürekkep ve renkler ile çağırılan bir ruh.

Qafsiel - Gezegen Ay'ın hükümdarlarından olan bir melek. 7. Cennet koridorunun koruyucusu. Eski İbranilerde Qafsiel düşmanlara karşı büyüyü kuşun kanıyla yazar ve güvercinin ayağına ya da kanadına bağlayarak uçmasına izin verirdi. Eğer güvercin uçarsa bu büyünün tuttuğu ve o düşmanın da uzaklara uçtuğu anlamına gelirdi.

Quelamia - İlk cennetin 7 tahtının hükümdarlarından biri.

R

Ra'asiel X - Dini Ayinler sırasında çağırılan melek.

Radueriel (Vretil) - Cennetin kayıt tutan meleği kutsal ilahilerin başı ve kendinden zayıf olan meleklerin yaratıcısıdır. Bütün şiir meleklerinin ve ilham perilerinin ustasıdır Yüce Meleklerin arasında eşsiz bir yere sahiptir.

Rahdar - Kardeşi Phakiel'in de yardımıyla Yengeç burcunu yönetir.

Rain - Su ve yağmurun melekleri isimlerini tekrar tekrar söyleyince gelirlerdi; " Mathariel Ridia Matriel " Suyun kutsallığına inananlara yardımcı olurlar. Ayrıca bu meleklere reankarnasyon (yeniden doğuş) için de dua edilirdi.

Ramona - Cermenler'de bilgen olan bir dişi koruyucu.

Rampel - Bir dağa tırmandığımız ve ya en basitinden dağa gözümüzü kaydırdığımızda bile bize yakın olan melek.

Raphael - Cennetin prenslerinden ve Güneş'in koruyucularından biri. Bu Baş Melegin bütün canlılara karşı iyileştirme gücü vardır. Raphael neşe aşk merhamet ve mucizeleri temsil eder. İnsanları dua etmeye teşvik eder. Yolculuğa çıkmış kişilerin arkasını kollar. Ayrıca Raphael bilimsel yönlerden de insanları cesaretlendirir.

Raziel (Galizur) - Gizem ve sır dünyasının meleği.

Rehel - Dine karşı olanlar ile savaşan bir melek.

Risnuch - İnsanların tarım ve tarlaları için dua ettikleri melek.

Rochel - Kayıp eşyaları bulan melek.

Rusvon - Müslümanlara göre cennetin anahtarlarının olduğu melek.

S

Sachluph - Bitkilerin Meleği.

Sahaqiel - Gökyüzü Meleği.

Salilus - Mühürlü kapıları açan bir melek. Ayrıca günün 7. saatinin bir meleğidir.

Sam Hii (Shom Hii) - Kuzey Yıldızı'nın hükümdarlarından biri. İsmi "Hayatın Yaratılışı" anlamına gelir.

Samandiriel - Hayal gücünün meleği bize geniş bir hayal gücüne sahip olmanın ne kadar önemli olduğunu ve bu şekilde bir çok şeyi gerçeğe dönüştürebileceğimizi gösterir.

Sangrariel - Cennetin kapılarını koruyan meleklerden biri.

Schrewneil - Güzel bir anıyı hatırlayınca cağırılan melek.

Sebhael - Bir kişinin kötü ve iyi davranışlarının yazıldığı kitaptan sorumlu olan ruh.

Sedim - Kötü ruhların çıkarılmasında yardımcı olan ruhlar.

Seheiah - Ateş ve hastalığa karşı direnç sağlayan melek.

Shamshiel - Gün ışığı Meleği.

Shateiel - Sessizliğin Meleği.

Shekinah - Kurtuluş ve özgürlüğün bir dişi meleği. Her zaman insanlara yakın olur onları doğru söylemeye iter. Bazıları onun Tanrı'nın feminen tarafı olduğunu söyler.

Shetel - Tanrı'nın Adem'e hizmet etmesi için görevlendirdigi 3 melekten biri. Görevlerinden biri etini pişirmek ve şarabını soğutmaktı.

Sizajasel - Bir Yay burcu meleği.

Sofiel - Ölü ve canlı ruhların kayıtlarının tutulduğu kitaptan sorumlu bir meleksel yaratık.

Sphener - Hastalık iblisi Mardero ile savaşması icin çağırılan bir kutsal ruh.

Strateia - Cennetteki yıldızların düşmesini sağlayabileceği söylenen bir meleksel yaratık.

Sui'el - Yeryüzünde olan depremler üzerinde güç sahibi olan melek.

Suriel - Aynı Raphael gibi Suriel de cennetin prenslerinden biri ve iyileştirme gücü olan bir melektir. Ölüm meleklerinden ve Yüce Baş Melek'lerden bir tanesidir çağırıldığı zaman bir öküz şeklinde belirebilir.

T

Tablibik - Erdemlerinden bir tanesi çekicilik olan melek.

Taharial - Aklımızı netleştirmemize ve düşüncelerimizi temizlememize yardımcı olan melek.

Talia - Cennetin damlası melek anlamına gelir.

Tarot - Zaman Meleği. Beyazlar içinde başında halesi ve alevli kanatlarıyla dünya ve cennet arasında bir yerlerde durur.

Trsiel - Nehirlerin hükümdarı olan bir melek.

Tsaphiel - Ay Gezegeninde görev alan bir melek.

Tzadiqel - Jüpiter Gezegenini perşembe günlerinde yöneten melek.

Tzadkiel - İlahi adaletin Meleği.

U

Uriel - Edebiyat ve muziğin ustası en kötü hayal kırıklıklarımızın en güzel dualara dönüşmesini sağlar.

Urpaniel - Kötü ruh ve şeytan cıkarmayı sağlayan bir melek.

Uzziel - Merhamet Meleği.

V

Valoel - Barışı sağlayan melekler.

Vassago - Kadınların en gizli sırlarını bile bulabilen melek.

Vesta - Kutsal Ateş'in Meleği.

Y

Yekahel - Merkur Gezegeninin meleklerinden biri.

Yephiel - Kötü ruhlara karşı koruma sağlayan melek.

Yrouel - Korku Meleği hamilelik sırasında kadınları korur.

Yurkemi - Kendisine diz çökülen bir melek.

Z

Zachriel - Anı ve hatıraların meleği.

Zafrire - Gün boyunca gezinen ruhlar.

Zagzagel (Wisdom) - Bilgelik Meleği 4. Cennetin en büyük koruyucusu.

Zahariel (Brightness) - Ayartma ve şeytana uyma gibi günahlara engel olmamızı sağlayan melek.

Zaliel - 5. Cennette görev alan bir Salı Günü Meleği.

Zazel - Asiel ile birlikte ani ölüme karşı insanları korur.

Zizuph - Esrar ve gizem dolu olayları çözmeye yarayan melek.

Gönül Notum: her zamanki gibi, bilmediklerimi ama öğrenmeye çalıştıklarımı paylaştım.

''Melekler Yüreğinizden Öpsün''

Neden ''MELEKLER YÜREĞİNİZDEN ÖPSÜN'' ? http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=85329

Sabiha Rana

**

Ulaşım ve iletişim bilgileri:

Facebook: Sabiha Rana | Facebook

Facebook : http://www.facebook.com/sabiha.rana

Twitter: http://twitter.com/#!/sabiharana

Milliyet Blog : http://blog.milliyet.com.tr/sabiharana

Naberler.com: http://www.naberler.com/Blog.aspx?Web=sabiharana&CID=6076

YouTube: Sabiha Rana adlı kişinin profil resmiSabiha Rana

İletişim: sabiharana@sabiharana.com

 

 

Melekler ilgili kaynak bilgiler: İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü Arşivi T.C. Kültür Bakanlığı http://www.kulturturizm.gov.tr/TR/BelgeGoster.

Kaynak: İstanbul Edebiyat Fakültesi Kütüphanesi (Felsefe Bölümü) : http://felsefe.istanbul.edu.tr/dersicerikleri/151

Kaynak: Vikipedi http://tr.wikipedia.org/wiki/Yunan_mitolojisi

Diyanet İşleri Başkanlığı: http://www.diyanet.gov.tr

Ayrıca internette mitoloji konulu değişik sitelerden faydalanılmıştır...

Ve diğer ''FELSEFE'' konuları: http://blog.milliyet.com.tr/Arsiv.aspx?UyeNo=612144&KategoriNo=103

 
Toplam blog
: 1989
: 4996
Kayıt tarihi
: 26.10.06
 
 

Gazeteci - Yazar (NLP Uzmanı - İlişki ve Yaşam Koçu) Yaşarken dünyayı dolaşmayı, topraktan güneşe..