Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Temmuz '09

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Diploma Hangi 'İŞ' e Yarar?

Diploma Hangi 'İŞ' e Yarar?
 

Diploma ve kariyer, insanların bir nevi markası gibidir. Gerek sahip olduğumuz eğitim düzeyi, gerekse sonrasında edindiğimiz kariyer; yaşam standardımızı belirleyen etkenler olmaktadır.

Parlak bir kariyer ve yüksek bir yaşam standardının hayalini, daha lise sıralarından itibaren kurmaya başlarız. Lise yıllarımızın son demlerinde, sene sonunda gireceğimiz Öğrenci Seçme Sınavı ile birlikte, artık kazanacağımız üniversiteyi ve yerleşeceğimiz fakülteyi düşünmeye başlarız. Tercihler ve yerleştirmelerle geçen bir süreç yerini, zorlu vizeler ve kurulacak yeni arkadaşlıklarla dolu bir üniversite hayatına bırakır. Lisans, yüksek lisans ve doktora derken, uzun yıllardır hayalini kurduğumuz kepli mezuniyet törenlerinin coşkusunu en sonunda doyasıya yaşarız.

Ama üniversiteden sonraki süreç, tüm mezunlar için çok daha zor ve uzun geçmektedir. İş dünyasının, çalışma hayatlarının daha henüz başında olan gençlerden beklentileri her zaman daha büyüktür.

Bütün sektörlerde personeller ve yöneticileri arasındaki ilişkiler, maddî kazanımlar ve doyumlar ekseninde devam eder. Firmalar, haklı olarak kuruluş amaçları doğrultusunda kendilerine en yüksek maddî getiriyi sağlayacak takım arkadaşlarıyla çalışmak isterler. İnsanlar da maddî kazançlarının yanında, doyuma ulaşabilecekleri, mutlu olabilecekleri firmalarda ve pozisyonlarda görev almayı arzu ederler.

Mülâkatlar, insanların özelliklerini ve yetkinliklerini firma yöneticilerine etkili bir şekilde ifade edebilmeye ve yetkinliklerini, firmaların aradığı niteliklere uyumlu hale getirebilmeye yönelik işe alım süreçleridir. İnsanların aldıkları eğitimler ve eğitim hayatlarındaki başarıları ne düzeyde olursa olsun, hayallerindeki firmalarda görev alabilme şansları, firmaların insan kaynakları yöneticileriyle yaptıkları iş görüşmelerinde sergileyecekleri performanslarına bağlıdır.

Türkiye’nin bugün en önemli sorunu haline gelen işsizlikte, çalışmayan kesimin önemli bir bölümünün üniversite mezunlarından oluşması; iş dünyasının ihtiyaçlarıyla üniversitelerin sağladığı işgücü kaynakları arasındaki dengesizliği en acı örneğiyle ortaya koyuyor. Ve açıklanan ekonomik rakamlar, yüzbinlerce üniversite mezununu her geçen gün biraz daha umutsuzluğa sürüklüyor.

Eskiden toplumumuzda; ‘oku da, büyük adam ol’ yönünde düşünceler yaygındı. Ama günümüzde bu anlayış artık geçerliliğini kaybetti gibi.

 
Toplam blog
: 266
: 1321
Kayıt tarihi
: 22.06.06
 
 

1982 yılında İstanbul'da doğdum. Açık Öğretim Fakültesi İşletme Lisans eğitimimi 2005 yılında tam..