Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Kasım '11

 
Kategori
Güncel
 

Diplomat Savaşçı - Sanatçı Esin Avşar esmeyecek artık

Diplomat Savaşçı - Sanatçı Esin Avşar esmeyecek artık
 

Lacivert bakışını, ağız dolusu gülüşünü ve kadife sesini hep özleyeceğiz...


Anadolu’dan esintiler yok artık. Lacivert bakışlı kır çiçeği kurudu

Bir süredir yoğun bakımda olan ünlü sanatçı Esin Afşar Şişli Florence Nightingale Hastanesi'nde hayatını kaybetti (14.11.2011). Ekim başında lösemi teşhisi konulan ve 22 Ekim'de Şişli Florence Nightingale Hastanesi'ne yatırılan ünlü sanatçı Esin Afşar hayatını kaybetti. Sanatçı, yoğun bakımda makineler bağlı olarak hayat mücadelesi veriyordu. Esin Afşar kimdir? Türk halk müziğinin usta bestecilerinden olan, Ankara Devlet Konservatuarı piyano bölümü mezunu olan Afşar, ünlü opera sanatçıları Leyla Gencer, Maria Callas gibi isimlere öğretmenlik yapan Madam Hidalgo, Madam Böhm gibi isimlerden ses ve şan dersleri alarak, çocuk yaşlarda yaşamına yön verdi. Sevgili Esin Avşar ile birlikte Türk-Yunan Dostluk Derneği yönetiminde çok güzel çalışmalar yapmıştık. Onun şavkıyan renkli gözlerini, ağız dolusu gülüşlerini ve büyülü sesini hep özleyeceğiz. Toprağın ve ışığın bol olsun sevgili dostum. Ailesinin ve sevenlerinin başı sağolsun.

DİPLOMATİK SAVAŞÇI
Hafif müzik dalında şarkı söylerken Ruhi Su ile çalışarak folk müziğine yöneldi. Dönemin Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil tarafından Diplomatik Savaşçı unvanı ile parlamenterlerle birlikte konserler vermek üzere Macaristan'a gönderildi.

1969 yılında Jacques Brel ile birlikte "Dario Moreno" ödülünü aldı.

Fransız televizyonunda programlar yaptı. Romanya Braşov Uluslararası Müzik Festivalinde, "Eleştirmenler Ödülü"nü aldı. 1970 yılında Türkiye'de yılın en iyi şarkıcısı, Bulgaristan'da Uluslararası Altın Orfe Müzik Festivalinde üçüncülük ödülleri aldı.

1970’de İtalya'da (Napoli) konser verdi. 1972'de JaponyaTokyo’da konser verdi ve TV programı yaptı. Aynı yıl Sofya Televizyonu için program yaptı. 1973’te İsrail'de Kudüs Tiyatrosu'nda konser verdi. Aynı yıl Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın isteği üzerine İngiltere, İtalya, Belçika, Tunus'da; 1974'de Avusturalya Sidney ve Melbourne' da konserler verdi. 1975'te İsrail'de "Akdeniz Halk Şarkıları Festivali"nde Selmi Andak'ın bir bestesiyle dördüncülük ödülünü aldı. 1980'de İstanbul'da Atatürk Kültür Merkezi'nde ve 1981'de yine İstanbul Hodri Meydan Kültür Merkezi'nde konserler verdi.

KAYNAK: www.dursunozden.com.tr 

 
Toplam blog
: 157
: 363
Kayıt tarihi
: 29.03.11
 
 

ÖZDEN, Dursun; (d: 21.10.1950, Niğde, Türkiye). Gazeteci, Gezi Yazarı, Şair, Belgesel Dursun Özde..