Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Diyetisyen Şule Güzelsoy

http://blog.milliyet.com.tr/novadiyet

13 Temmuz '19

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Direnen Son 3-5 Kilo!

Kilo verme yolculuğunda sabırla ilerlediniz ve başarıyla 10 kilo verdiniz. Hedefinize ulaşmak için son 3-5 kilonuz var. Aynı şekilde azimle ilerliyor, diyetinize uyuyor ve sabah çıktığınız tartıda gram fark olmadığını görüyorsanız dirençli kilolara direnenler kulübüne hoşgeldiniz!
 
Direnç kilosu genelde uzun yıllardır durduğunuz kilo bandında karşınıza çıkar. Örneğin kişi yetişkinlik dönemi boyunca ortalama 70'li kilolarda ve son yıllarda dengesiz beslenme, hareketsizlik gibi faktörlerden dolayı 10 kilo kadar almış olsun. Her şeyi yoluna sokmak için başladığı kilo verme macerasında son dönemde aldığı 10 kilodan fazlasını vermek istiyor ve 70'lere kadar kilolar dengeli ve düzenli gidiyor. Fakat 70 kilonun altına inmemek için vücudu inat ediyor. çünkü bedeni uzun yıllardır 70 kilo altını görmemiş, 70 kilo artık onun sınırı olmuş ve daha aşağısına inmemek için vücudu elinden geleni yapıyor. O yüzden her sabah heyecanla çıktığınız tartıda eksilme görmediğinizde önünüzde bazı engellerin ve düzeltmeniz gereken noktaların olduğunu bilmelisiniz.
 
Şimdi dikkat etmeniz gereken 5 noktaya odaklanalım.
 
1. Motivasyon
Diyetin ilk zamanlarında bireyler genelde çok daha disiplinlidir. Davetlerde bile tatlıyı kibarca geri çevirirler ama etraftan yavaş yavaş güzel tepkiler gelince ipler gevşer ve "Biraz da şunun tadına bakayım." diyerek günlük 80-100 kalorilik küçük kaçamaklar birikir. Bu birikmeler de haftada 550-700 kalorilik fazlalığa döner. İşte bu durum son kiloların gitmemek için direnmesinin nedenidir. O yüzden son 3-5 kilo sürecinde daha motive ve disiplinli olunmalıdır.
 
2. Kalori Açığı
Kilo verdikçe vücudunuzun harcadığı kalori miktarı da düşer. O yüzden 80'li kilolarda yediğiniz besinler 70'li kilolarda kilo vermenize yardımcı olmaz. Daha çok hareketle kalori açığını yakalamanız ve porsiyonlarınızı küçültmeniz gerekebilir.
 
3. Alışkanlıklar
Sürekli aynı besinler, aynı beslenme tarzı veya hep aynı saatlerde yemek bir süre sonra vücudunuz için bir alışkanlığa dönebilir. Tepki vermesi için biraz düzeninizi değiştirmeyi deneyebilirsiniz. Örneğin, yumurta ve peynirden oluşan klasik bir kahvaltı yerine meyveli yoğurtlu bir kahvaltı yapmak veya üç öğün besleniyorsanız iki öğüne düşürmek gibi...
 
4. Su Tüketimi!
Bir çok kişi gün içinde yeterli su içtiğini düşünse de çoğu zaman bu miktar olması gerekenin altında kalıyor. Su, vücut sistemlerinin düzgün çalışması için yegane yardımcımız olduğu için özellikle dirençli kiloların gitmesinde daha da önem kazanıyor.
 
5. Bol Bol Sebze!
Her öğünde özellikle çiğ sebze tüketmek daha az kaloriyle karnınızın doymasını sağlar. Semizotu, salatalık, biber, kabak, domates gibi sebzeler sınırsızca yiyebileceğiniz sebzelerdendir.
 
Unutmayın, uzun süredir kaldığınız kilo değerinin altına düşmemek için vücudunuzun direnç göstermesi gayet doğal bir tepkidir. Bu süreçte sabırlı ve kararlı olmalısınız.
 
Toplam blog
: 6
: 60
Kayıt tarihi
: 20.10.18
 
 

Meslek hayatına Mass Sport'ta sporcu diyetisyeni olarak başlayan Şule Güzelsoy, sonrasında Nutricia..