Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Temmuz '13

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Direniyoruz ayol !

Direniyoruz ayol !
 

Yürüyüşten bir kare


LGBT’liler 23 Haziranda  Taksimde yürüdü. Peki LGBT nedir? LGBT (yada GLBT) Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Transcinsel kelimelerinin baş harfleridir. 1900'lardan itibaren kullanılmaya başlanılmış. LGBT hak mücadelesinde kullanılan çatı kelime olup, önceleri Eşcinsel Hareket olarak adlandırılan LGBT hareketi, eşcinsel kelimesinin travesti, transeksüel ve biseksüelliği kapsamıyor oluşu nedeniyle çatı kelime olmaktan çıkmıştır. Hareket GLBTT çatı kelimesini kullanmaya başlamış ancak lezbiyenlerin toplumda "yok" sayılıyor oluşu sebebiyle, L harfi başa alınmış ve kadınlara bir tür pozitif ayrımcılık uygulanmıştır.

Bu yılki teması direniş olan LGBT Onur Haftası, Taksim’de gerçekleşen 4.Trans Onur Yürüyüşü ile açıldı. Her yıl binlerce insanın katıldığı Onur Haftası etkinlikleri yürüyüşler, bilinçlendirme atölyeleri, paneller ve partilerden oluşuyor ve LGBT bireylerinin toplumdaki görünürlüğünü arttırmayı amaçlıyorlar. İstiklal Caddesi’ndeki  Emek Sineması ve Demirören AVM önünde oturma eylemi yapan binlerce kişi cinsiyet kimliğinden dolayı işten atılan, iş vermeyen düzeni değiştirmek, kolluk kuvvetleri tarafından uygulanan şiddeti ve trans bireylere yönelik sürgün politikalarını teşhir etmek, nefret cinayetlerinde katledilenlerin katillerini ağır tahrik indirimiyle ödüllendiren siyasal erke dur demek, ezilenlerin onurlu taleplerini dillendirmek, Ermeni, Rum, Süryani, Ezidi ve Keldanilere yönelen baskıya karşı durmak, Alevilere yönelen hak ihlallerine karşı çıkmak, Taksim yasağı ile ezilenlere pervasızca saldıran sistemin yasağını delmek, Taksim bizim, şehirler bizim demek, müşterek alanlardaki toplantı ve gösteri yasaklarına son vermek amacıyla yürüdü.

Bu yasağı fiilen delen ve büyük bir kitleyi yürüten LGBT'ler yürüyüş boyunca "Taksim bizim, İstanbul bizim", "Her yer Taksim her yer direniş" sloganları atarak kentsel dönüşümü ve devlet şiddetini protesto ettiler.LGBT bireyler, bu yıl, her türlü çekişme, ayrışma ve karşıtlıklarda dahil, her türden deneyim ve çeşitliliği de katarak birlikte daha yüksek sesle ‘direniş’ diye haykırdıklarını dile getirdi.

Onur Yürüyüşünde atılan sloganların bazıları ise şöyle idi;

“Direniyoruz Ayol.”

''Susma Haykır, Eşcinseller Vardır,''

‘Sevişe Sevişe Kazanacağız’,

‘Aşk Aşk Hürriyet, Uzak Olsun Nefret’,

‘Faşizme Karşı Omuz Omuza’,

‘Hey Yer Taksim, Her Yer Direniş’

“Ay Resmen Devrim”,

“Anne Özür Dilerim Ben de Geyim”,

“Bi Seksüelim Bi Seksüelim Sorma”,

“Akşama Kadar Dönmeyiz”

“Her yer Taksim Ayol.”

"Dünya yerinden oynar dönmeler özgür olsa"

Onları haklı mücadelelerinde destekliyor ve insana, doğaya ait tüm özgürlükleri çok seviyorum sizinde sevdiğinizi düşünüyorum.

Nizamettin BİBER

 
Toplam blog
: 887
: 2743
Kayıt tarihi
: 06.06.12
 
 

Yeni dünya düzensizliğinde insan olmaya çalışan ve okuyarak ne kadar cahil olduğunu gören, olayla..