Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ocak '12

 
Kategori
Sağlık
 

Diş beyazlatma (bleaching)

Modern toplumlarda bireyler dişlerinin görünümünü önemserler, dişlerdeki şekil ve renk bozuklukları kişide psikolojik rahatsızlıklara kadar varan problemlere sebep olabilir. Dişhekimliğinde estetik ve restoratif maddelerin gelişmesiyle dişlerdeki renk, şekil, konum bozuklukları çeşitli tedavilerle kolaylıkla çözümlenebilmektedir.

Diş beyazlatma (bleaching), dişlerinin renginden memnun olmayan kişilere önerilen dental  kozmetik bir tedavidir ,diğer restoratif  tedavilere kıyasla daha ucuz, pratik ve zararsızdır.
Dişlerin doğal renkleri yıllarla, çeşitli sebeplerle dış etkenlerle koyulaşır. Muayenehanede veya evde yapılabilen diş beyazlatma işlemi ile dişler 2-10 ton açılarak tatmin edici bir beyazlama ve güzel bir gülüş elde edilir. Ancak Bleaching işlemi mutlaka profesyonel kontrol altında uygulanmalıdır.


Farklı renklenmeler farklı tedaviler gerektirir. Bu nedenle ne tip bir uygulama yapılması gerektiğine diş hekiminiz ile birlikte karar vermeniz en doğrusudur

Beyazlatma (bleaching) işlemi  nasıl yapılır?

Günümüzde uygulanan iki değişik diş beyazlatma
yöntemi vardır.

1-Home Bleaching

kişiye özel yapılan bleaching plakları ile çeşitli yoğunlukta jeller kullanılır. Jeller buzdolabında saklanmalıdır. ılk 3 gün mutlaka arka arkaya kullanılmalıdır, sonra ara verilebilir. Kullanım esnasında renklendirici ajanlardan (çay,kahve,sigara, şarap, salça, meyve suları, gargaralar vb) uzak durulmalıdır.
 Eczanelerde satılan beyazlatıcı sistemlerle kıyaslanamaz.

2-Ofis (klinik) Bleaching

Uygulama sırasında diş etleriniz özel bir bariyer maddesi ile korunur dişleriniz yanak dudak ve tükrükten izole edilir.
Beyazlatma jeli dişlerinize sürülür ve siz arkanıza yaslanıp dilediğiniz TV, DVD, CD'yi dinlerken mavi (led) ışık kaynağı aktive edilir.
15'şer dakikalık 3 devrede verilen LED ışıĞı ile 1 saat içinde beyazlatma işleminiz tamamlanmış olur.

Dişleriniz ne kadar beyazlaşacak?

Dişlerinizin ne kadar beyazlaşacağı öncelikle başlangıç renkleri ve renklenmenin nedenleri ile ilgilidir. Sarı tonlu dişler kolaylıkla  beyazlayabilirken, gri-kahverengi tonundaki dişlerin beyazlaması daha zor olmaktadır.
Kısacası beyazlama miktarı dişlerin ilk haline ve sizin istediğiniz beyazlık tonuna göre değişmektedir. Klinik muayene sonrasında ilk seansta dişlerinizin ne kadar beyazlayabileceği hakkında diş doktorunuz bilgi verecektir.

Hassas dişleriniz dolgu ve diğer restorasyonlarınız varsa nasıl etkilenirler?

Diş beyazlatma (Bleaching) işlemi ağrısızdır.Uygulanan kişilerin çok azı uygulama sonrası sıcak soğuk hassasiyet hissedilebilir. Bu da  dişlerdeki hafif aşınma ve mine çatlakları nedeniyle olur, kısa sürede geçen bir hassasiyettir.Dişlerdeki mevcut aşınmalar fazla ise flor uygulamasıyla bu his ortadan kaldırılır.
Ağız içinde varolan dolgu ve restorasyonlarınız bleaching işlemi ile değişikliğie uğramaz,beyazlaşan dişlerinize uygun olarak yenilenme gerektirebilirler buna diş doktorunuzun muayenesi sonucunda karar verilir.

Dişlerde Sağlanan Beyazlık Ne Kadar Dayanır?

Diş beyazlatma(Bleaching) ile sağlanan dişlerinizdeki beyazlık 2-3 yıl gibi uzun sürelidir ancak bu süre size de bağlıdır. Aşırı sigara içimi, aşırı çay-kahve-kola gibi renkli gıda alışkanlıklarınız bu süreyi etkiler.

İlke Torbalı Çokkeçeci

Diş Hekimi

Çayyolu/Ankara

 
Toplam blog
: 177
: 1692
Kayıt tarihi
: 02.11.07
 
 

İlk,Orta ve Lise öğrenimi TED Kolejinde yaptı. Bilgisayar Mühendisliği lisans eğitiminden sonra E..