Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Haziran '12

 
Kategori
Siyaset
 

Dış politikada nasıl bir duruş sergilemek gerekir?

Dış politikada nasıl bir duruş sergilemek gerekir?
 

Başbakan dün ana muhalefet partisi başta olmak üzere mecliste grubu bulunan diğer iki parti lederleriyle Suriye ile ilgili görüş alışverişinde bulundu.

Dış politikada, ulusal çıkarlarımızı korumak adına tüm partilerin aynı noktada birleşmeleri ve görüş bildirmeleri demokrasimiz için anlamlı bir fotograftır.

Uçağımızın Suriye tarafından küstahça düşürülmesi toplum olarak hepimizi üzmüş hatta öfkelendirmiştir.

Karşılıklı diplomasi görüşmelerinde kasıtlı düşürülmediği ve uçağımızın da rutin uçuş yaptığı şeklinde açıklamalar yapılıp kamuoyunu rahatlatmak istense de ülkemizin prestijini dünya ülkeleri bağlamında 2,5 kuruşa düşürüldüğünü söylemek isterim.

Son yıllarda gerek Orta Doğu gerek Türki Cumhuriyetlerinde gerekse Rusya'da yıldızımızın yükseldiği hatta stratejik coğrafi konumumuz itibariyle Orta Doğu ülkelerine karşı model ülke durumundayken Suriye'nin kıvılcımıyla itibarımız dünya ülkeleri arasında değer kaybetmiştir.

İlginçtir, hiç bir basın ve medya kaybolan hatta şehit olan iki pilot hakkında bir yorum bir haber yapmıyor. Yahu, bu iki kahraman pilot bu ülke için diploma almış, vatan için uniforma giymiş kişiler değiller mi? Elbette önce vatan!.. zira insan değeri bu kadar önemsiz olmamalı diye düşünüyorum..

Prestij dedik, vatan dedik. Biraz da uçağımızın düşürülmesi olayına başka bir prespektiften bakmaya çalışalım.

Suriye'nin, "Türk uçağı olduğunu bilmiyorduk" açıklaması radar tespitlerinden sonra çürütülmüş oldu. Uçağımız resmen düşürülmüştür.

Sorulması gereken sorular şu;

** Suriye, Nato üyesi bir ülkeye böyle aptalca bir saldırıya nasıl cesaret edebilir?

** Suriye'nin arkasında Rusya-Çin devletleri mi var?

** Yapılan saldırı CIA'nın bir provokasyonu mudur? 

** Erdoğan-Esat dostluğu doruklardayken birden bire Washington'un isteği doğrultusunda Suriye'ye ayar verme politikası mı iki ülke arasındaki ilişkiyi bu duruma getirdi acaba?

** Uçak düşürülme olayı aslında dünya silah tüccarlarının bir oyunu mudur acaba?

Bütün bunları alt alta topladığımız zaman iç politikanın dış politikayla hiç mi hiç benzeşmadiğini görüyoruz..

İç politikada CHP'yi MHP'yi BDP'yi topa tutabilirsiniz. Kasımpaşa edasıyla  da konuşabilirsiniz ama dış politikada biraz farklı duruş sergilemek gerektiğini düşünüyorum..

Dış politikada karşınızda muhalefet liderleri gibi değil, arkasında güç buunduran -beğenir veya beğenmezsiniz- devlet başkanları var. Örneğin Esat var.

Ne işimiz var bizim Suriye'nin iç işlerine karışmak?

En uzun sınır komşumuz ve dost ülkemiz olan Suriye ile ilişkimizin bozulmasının altında sadece ve sadece Washington'un Orta Doğu yeraltı kaynakları hesaplarının olduğudur.

Peki İtalyan basınında yer alan "Erdoğan'ın gizli Suriye savaşı" yorumuna ne demeli?

Bizim Suriye'den öncelikli terör meselemizin olduğunu altını çizmek isterim..Başbakan'ın muhalefet liderleriyle sergilemiş olduğu fotograf gibi yeni fotograf istiyoruz terör konusunda.

BDP orada, CHP ve MHP orada.

Terör meselesinin çözülememesi için hiç bir neden yoktur. Zira Amerika çözüm getirmek istemiyorsa kamuoyuna açıklanmalıdır.

 
Toplam blog
: 2327
: 450
Kayıt tarihi
: 03.07.07
 
 

25.05.1960 doğumlu. Üniversite terk. Müzik, seyahat ve tiyatro sever. Antalya Devlet Tiyatrosu'nd..