Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ekim '07

 
Kategori
Haber
 

Dış propaganda

Dış propaganda
 

Kendimiz çalıp kendimiz dinliyoruz. Oysa "ermeni" propagandası ve "PKK" sorunuyla ilgili savunma ve iddialarımızı yurt içindeki medya ve görsel yayın aracılığı ile yaptığımızdan daha fazlasını yurt dışında yapmamız gerekmektedir.

Aksi halde bu günkü karşı enformasyon propağandasının çemberinden çıkmaya çalışmak için uğraşır oluruz. Gayri yasal yollarla yurt dışına kaçmış veya ekonomik nedenler ve gidilen ülkenin cazibesi nedeniyle sahte iltica senaryoları uydurarak gitmiş başı ve niyeti bozuk insanların karşı propagandası daha etkili olmaya başlar.

Bu karşı propaganda biraz da önyargılı batılı medya ve TV. kanallarınca sıcak karşılanıp Türkiye hakkında iyiniyet taşımaları şüpheli olanlarca "Küstah Sunucu" Haberinde olduğu gibi, bizi suçlu göstermeye ve bu yönde sıkıştırma programları hazırlamalarına neden olmaktadır.

Oysa biz tarihi dünya tarihine kadar uzanan bir millet olarak Dünya'nın her tarafına fi tarihinden beri dağılmış soydaşlarımız ve bu ülkeden gitmiş kadim vatandaşlarımızın yurt dışındaki etkinliği, dün dışarı kaçanlardan daha etkili olsa gerektir.

Sayısal olarak yurt dışında bulunan bu Ulus'un fertleri herhalde bize karşı düşmanlık besleyen kaçkınlardan daha fazla olsa gerektir. Hatta daha üstün kültür ve yaşama, eğitim üstünlüğüne sahip vatandaşlarımız çoğunluktadır.

Ancak Küstürerek yurt dışına çıkmalarına neden olduğumuz ancak bize de düşman olmamış vatandaşlarımızı da kazanmamız gerekmektedir. Yine Yurt dışına ekonomik gerekçelerle gitmiş ancak uzun yıllar sonucu yeni nesil kuşakları oraya yerleşmiş soydaşlarımızın sosyo ekonomik ve yasal sorunları ile de ilgilenerek gönüllerini kazanmak önemlidir.

Yine ABD'de ve Avrupa'da yüksek okul, üniversite, eğitimi görmüş ve halen orada akademik alanda çalışan ve ticari özel faaliyette bulunan vatandaşlarımızın bu konuda daha aktif olmaları için ne gerekiyorsa yapılmalıdır.

Yurt içinde ulusal ve yerel tv kanallarında yapılan tartışma ve iddiaları, bizim dinleyip öğrenmemiz uluslararası platformlara yansıtmadıktan sonra, buradan yapılacak yayınların etkisi; doğrudan o ülkelerde yapılacak yayınların ve o ülke dilleri ile yapılacak yayınlara oranla ne kadar etkili olur. Bu yönden daha çok dış yayınlarda etkili bir atak göstermek gerektiğini herhalde herkes bilmektedir.

"Küstah Sunucu" Haberinde görüldüğü gibi ABD Büyük Elçimiz'e sorduğu soruların ne denli önyargılı olduğu bu haberle ve diğer yabancı kanal haberlerinden de anşılmakta olduğu herkes tarafından bilinmektedir.

Bu günkü Milliyet İnt.sayfasındaki haberde 'CNN' Muhabiri haberde, TV de sunuş şekliye:

" CNN’de Wolf Blitzer’in ‘Late Edition’ isimli programına konuk olan Washington Büyükelçisi Şensoy'a sunucu Blitzer, Türkiye’nin Kuzey Irak’ı ne zaman ‘işgal edeceğini’ sordu. Büyükelçi Şensoy, Blitzer’in ‘işgal’ ifadesini düzelterek Türkiye’nin önce bütün diplomatik ve barışçıl yöntemleri denediğini belirtti. Sorularında sık sık ‘Kürdistan’ ifadesini kullanan sunucu Blitzer Dişişleri Bakanı Rice’in Amerikan yönetiminin Türkiye’nin Kuzey Irak’a girmesini istemediğini vurgulayan sözlerini hatırlattı. Irak Hükümeti Sözcüsü Ali El Debbağ’ın Türk askerinin de Kuzey Irak’taki zor şartlarda PKK’yı durduramayacağına dair sözleri ve Blitzer'in “Kendi tarafınızdaki PKK faaliyetlerine son verememişken niçin PKK ile mücadele için Irak’a girmeyi düşünüyorsunuz?'' sorusu üzerine Büyükelçi Şensoy PKK'lıların Türkiye’de eylem yapıp Kuzey Irak’a kaçtıklarını anlatarak, “30 binden fazla insanımız hayatını kaybetti. Yeter artık!'' dedi."

Program devamındaki konuşmalar da;

"Şensoy Irak Hükümeti'nin her şeyden önce Irak'ın kuzeyinde barınan PKK teröristlerine giden askeri ve gıda yardımının önlenmesi gerektiğini vurguladı. Blitzer, ABD tarafından kabul edilen Ermeni Soykırım Yasa Tasarısı'nda yer alan, “Ermeni soykırımı Osmanlı İmparatorluğu tarafından 1915- 1921 yılları arasında tasarlanmış ve uygulanmıştır. Sınır dışı edilen 2 milyon Ermeni’den çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 1 milyon 500’ü sınırdışı edilmek suretiyle ölmelerine sebep olunmuştur. Hayatta kalmayı başaranlar ise 2 bin 500 yıllık tarihe sahip oldukları ana vatanlarından çıkarıldılar'' ifadelerini hatırlatarak Türkiye’nin bu önergeye ne kadar kızgın olduğunu sordu.
Bu önergenin çok kötü bir fikir olduğunu ve 1948 BM Konvansiyonu'ndan sonra konuyla ilgili herhangi bir tartışma yaşanmamışken, bunun neden politik bir konu haline getirildiğinin anlaşılmadığını dile getiren Şensoy’un sözünü, “Soykırım yok mu diyorsunuz?’ sorusuyla kesen Blitzer’e Şensoy, bu konunun çözümü için her iki tarafın da bulunduğu tarih profersörlerinden oluşan bir kurulun araştırması gerektiğini vurguladı."

"TÜRKİYE'nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy, CNN'de terör örgütü PKK'nın Türkiye'ye saldırıları karşısında ABD ve Irak’ın duyarsızlığını anlatarak “Yeter artık!'' dedi."

Bu ve buna benzer yabancı yayınlarda aleyhimize yönlendirilmeye çalışılan durumu düzeltmek için "Dış İşleri" ve diğer bakanlıklar daha dikkatli ve yeni açılımlar yapmak durumunda olduklarının bilincedirler sanırım.

Bu gün propaganda ve enformasyon (bilgilendirme-tanıtım) dünya kamuoyu kazanımı açısından çok önemlidir. Ancak yasal idari kanalları da etkileyen bu çalışmalar ülkelerin anayasal kurumlarına da kendi özgün lobilerimizi oluşturarak daha aktif durumda olmamız gerekmektedir.



nariçi: 29.10.07

Haber ve foto:
http://www.milliyet.com.tr/2007/10/29/son/sondun13.asp


 
Toplam blog
: 376
: 1841
Kayıt tarihi
: 06.07.07
 
 

Hayat herkes için aslında yalnızlıktır. hiç kimsenin doğal garantisi yoktur. (Günlük atüel haberl..