Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ekim '15

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Dışarıda yemek yemek

Dışarıda yemek yemek
 

Diyette en büyük korkularımızdan biri, olurda diyet listemizin ışında bir şey yemek zorunda kalırsak ne yaparız? Karşınızda bir menü içinde aperatifler, ana yemekler, pizza ve makarnalar, salatalar, tatlılar, içecekler. Okudukça hepsini canımız çekmeye başlıyor. “Acaba en sevdiğimi yesem?” diyor iç sesiniz.  Diyetteyiz diye çözümsüz değiliz, eminim elinizdeki menüde diğerlerinden daha az kalorili, sağlıklı bir seçenek vardır.

Ne yapmalıyız? Tabiki en sağlıklı seçimi seçmeliyiz. En iyi seçimi yapmak içinde doğru bilgilere ihtiyacımız var.

Çorba:

Kremasız, üzerine kıtır ekmeksiz, unla yoğunlaştırılmamış, peynir ilavesiz çorbalar tercih edilmeli. Sebze ve baklagil çorbaları hem içimizi ısıtır hem de sıvı içeriği yüksek olduğu için tokluk hissi sağlayacaktır.

Aperatifler, ara sıcaklar, meze ve garnitürler:

Aperatif olarak içinde sebze meyve ve balık bulunanlardan seçim yapabilirsiniz. Yüksek kalorili kızartılmış ve ya galeta unu ile pane edilmiş olanlar yerine domates suyu ve ya limonla servis edilenler tercih edilmeli.

Patates kızartması, mayonez içeren meze ve garnitürler yerine; buharda pişirilmiş ve ya haşlanmış sebzeler, zeytinyağlı seçenekler daha iyi bir seçim olacaktır.

Ana Yemekler:

Menüde aşağıdaki terimlerden kaçının:

·         Kremalı sosta pişirilmiş, sosta kızartılmış,

·         Bol yağda sote edilmiş,

·         Tereyağlı, kremalı, kızartılmış,

·         Galeta ununa bulanmış vb…

Menüde aşağıdaki terimleri arayın:

·         Fırında, buharda, ızgarada pişirilmiş,

·         Buğulama yapılmış,

·         Sote edilmiş,

·         Yağsız tavada çevrilmiş,

Salatalar:

En iyi seçenek, yanında az yağlı sosla servis edilen marul salatasıdır. Salatanın yanında kruton gibi seçeneklerin tüketimini sınırlandırın. Sezar salata gibi kremalı sosları salatanızda tercih etmeyin. Sirke ve ya limon salatalarınız için iyi bir sos olacaktır. Salatalarda yeşilliklere ağırlık verin.  

Tatlılar: Tatlı siparişinizi yemeğinizle birlikte vermeyin. Yemeğiniz yeterince tok hissettirirse belki canınız tatlı yemek istemez. Eğer tatlı yiyecekseniz de arkadaşlarınız ile birlikte ortaklaşa paylaşın. Taze meyve, sorbe (sütsüz meyveli dondurma), dondurmalı ve ya sütlü meyve tatlıları sağlıklı bir seçenek olacaktır.

İhtiyacınız olandan fazla yemek sipariş etmeyin. Tabağınızdaki her lokmayı yavaş yavaş yiyin. Önünüze gelen herşeyi son lokmasına kadar tüketmenize gerek yok. Porsiyonlar bir öğün için gereğinden fazla olmasın.

Özellikle zorunlu olarak katılmanız gereken yemekler varsa mutlaka 2-3 saat öncesin bir ara öğün yerseniz açlık hissinizi azaltmış olursunuz. Bu sayede fazla besin tüketme ve menüdeki yiyeceklerin cezbine kapılmayı da önlemiş oluruz.

Dışarıda yemek yemekte hem keyiflidir, hemde sağlıklı olabilir.

Sağlıklı ve formda günler dilerim.

Diyetisyen & Yaşam Koçu

Yeşim ÖZDEN

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 2
: 87
Kayıt tarihi
: 16.09.14
 
 

2011 yılında Temmuz ayında diplomamı aldıktan sonra diyetisyen olarak çalışma hayatına atıldım. H..

 
 
 
 
Toplam blog
: 2
: 87
Kayıt tarihi
: 16.09.14
 
 

2011 yılında Temmuz ayında diplomamı aldıktan sonra diyetisyen olarak çalışma hayatına atıldım. H..