Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Dişhekimi Nezahat Adar Ağaca

http://blog.milliyet.com.tr/dishekimi_nezahat

01 Mayıs '08

 
Kategori
Sağlık
 

dişe gelen travmalar

dişe gelen travmalar
 

dişe gelen travmalarda çocuğunuzu muhakkak dişhekimi muayenesine götürün


Çocuğunuzun yüz bölgesine aldığı herhangi bir travma sonucunda diş veya cevre dokularında tahribat olabilir. Bu yaralanmaları biraz olsun engellemek için ağız içine diş koruyucu takmasını sağlamak lazımdır. Koruyucuları diş hekimi çocuğunuzun ağız yapısına göre silikondan yapabilir. Ya da hazır satılan standart ağızlık koruyucular da yaralanmaları engelleyebilir. Travma sonucu görünürde hiçbir tahribat olmasa bile mutlaka diş hekiminize başvurun. Çekilecek kontrol radyografisi ile alınan darbenin köklere zarar verip vermediği anlaşılabilir. Kök yaralanmaları o an için dış belirti vermeyebilirler ancak daha sonra enfeksiyona yol açıp dişin kaybına neden olabilirler. Böyle durumlarda hekim çocuğunuzun diş sağlığı için gerekeni yapacaktır.
Darbe sonucu diş yerinden fırladıysa veya bir parçası kırıldıysa çıkan dişi veya kırık parçasını hızla bulmaya çalışın, en geç bir saat içinde diş hekiminize ulaştırın. Bunu yaparken dişin temiz bir gazlı beze sarılıp, serum fizyolojik veya sütün içinde nemli tutulması gerekmektedir. Daha sağlıklı olanı ise çocuğunuz durumu anlayacak yaşta ise dişi veya kırık parçasını çocuğun ağız içinde tutarak en kısa sürede hekime gidilmesidir. Uygun şartlarda diş hekimine ulaşan dişler tekrar yerine yerleştirilebilir. Aynı şekilde kırık parçalarda yerine diş hekimlerinin kullandığı özel çok güçlü yapıştırıcılarla yerine yapıştırılabilirler.
Daha nadir durumlarda ise diş çene kemiğine travma nedeniyle gömülür. Ağızda eksik olan dişi çevrede arayarak bulamadıysanız yine hekime gidip durumu anlatmak gerekir. Hekim kayıp dişi çene kemiğinin içine itilmiş olarak tesbit edebilir. Bu durumda dişin tekrar sürmesi konusunda hekimin tavsiyelerine uymak ve beklemek gerekmektedir.
Hepinize sağlıklı dişler ve sağlıklı günler diliyorum.

Diş hekimi nezahat adar ağaca

 
Toplam blog
: 18
: 1170
Kayıt tarihi
: 04.11.07
 
 

1957 doğumluyum. Marmara üniversitesi 1979' de mezun oldum. 22 yıl memuriyet ve 26 yıl muayenehane h..