Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Uzman Psikolog İrem Afşar

http://blog.milliyet.com.tr/iremafsar

29 Ekim '19

 
Kategori
Psikoloji
 

Disleksi Nasıl Anlaşılır?

Öğrenme bozukluğu 19.yy da kelime körlüğü olarak adlandırılmıştır. 20.yy a gelindiğinde ise disleksi terimi kullanılmıştır.

Öğrenme bozukluğu kendi içinde üçe ayrılmaktadır:
    Okuma bozukluğu
    Yazılı anlatım bozukluğu
    Matematik bozukluğu olmak üzere.

Öncelikle okuma bozukluğundan bahsedelim. Öğrenme bozukluklarının yüzde sekseni okuma bozukluğudur. Okul çağı çocuklarının yüzde dördü okuma bozukluğuna sahiptir. Erkeklerde daha sık görülmektedir.

Okuma bozukluğunun nedenleri arasında genetik etkenlerin olduğu düşünülmektedir. Beynin sol hemisferinde görülen işleyiş anormallikleri okuma bozukluğuna yol açabilmektedir. Beynin frontal lobunda ve serebellum(beyincik) de görülen anormallikler okuma bozukluğuna sebep olabilir.

Bu çocukların görsel uzlamsal becerilerinde problemler olabilmektedir. Bu çocuklar bazen b yerine d okuyabilirler. Bazen 6 yerine 9 okuyabilirler. Tay yerine yat okuyabilirler. Bu beyinden kaynaklanan bir problemdir.

Okuma bozukluğunda dil sorunları görülebilir. Bu çocuklar konuşmanın akıcılığında sorunlar, kısıtlı kelime hafızası, dilbilgisi hataları, kelime bulmada güçlükler yaşayabilir.

Okuma bozukluğunda yanlış okuma, yavaş okuma, okuduğunu kavrayamama görülebilir. Bu sorunların düşük zekaya, uygunsuz eğitime veya başka bir rahatsızlığa bağlı olmadığını değerlendirmek önemlidir. Okuma bozukluğu düşük zekadan kaynaklanmaz.

Okuma bozukluğu olan çocuklar sosyal alanlarda da zorluklar yaşarlar. Düzgün okuyamadıkları için arkadaşları onlarla dalga geçebilir, öğretmenleri düşük not verebilir ve bu da öğrenciyi üzebilir. Bazen aileler de özellikle başarı beklentisi yüksek aileler çocuğu anlayamadıkları için çocuğa cezalandırıcı sert tepkiler verebilmektedir. Bu tepkiler dayağa ve yaralamalara kadar gidebilmektedir. Okuma bozukluğu tedavi edilmezse çocuğun ileride depresyon, davranım bozukluğu, kaygı bozuklukları gibi rahatsızlıklara yakalanma olasılığı oldukça yüksektir.

Okuma bozukluğu tanısı genellikle 2.sınıf başlarında konulur. Okuma bozukluğu zamanla düzelir fakat hızlı düzelme genellikle olmaz sabırlı olunması gerekir.

2- Matematik Bozukluğu
Sıklığı okuma bozukluğuna göre daha azdır. Nedenleri arasında beynin sağ hemisferinde işleyiş anormallikleri ve genetik özellikler yer alabilir.
Tanı koyulması genellikle gecikir. Özellikle matematik konuları ağırlaştığında problem görünür hale gelir.

3) Yazılı Anlatım Bozukluğu
Okuma bozukluğuna göre sıklığı azdır.

Klinik Tablo:
Dilbilgisi hataları, noktalama hataları, zayıf paragraf düzeni, aşırı bozuk el yazısı, ekleri kullanmama, harflari eksik ve yanlış yazma, zamirleri yanlış kullanma.

Öğrenme Bozuklukları Tedavisinde;
Özel eğitim, aile danışmanlığı, psikoterapi, sosyal becerileri geliştirme uygulamaları fayda sağlayacaktır.

UZMAN KLİNİK PSİKOLOG İREM AFŞAR

 

 
Toplam blog
: 11
: 151
Kayıt tarihi
: 20.09.19
 
 

Uzman Klinik Psikolog Çocuk, Ergen ve Bireysel Terapist İstanbul Aydın Üniversitesi Psikoloji Böl..