Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

19 Kasım '07

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Diyabet (Şeker Hastalığı)

Diyabet (Şeker Hastalığı)
 


Diyabetin birçok çeşidi vardır...

Ensüline bağımlı diyabet, pankreas hastalığından veya pankreasın yetersiz ensülin salgılamasından ileri gelir. Ensülin, şeker metebolizmasını düzenler, görevi glikozu hücrenin içerisine sokmaktır. Etkisiz kaldığı durumlarda glikoz kanda serbestçe dolaşır ve fazlalaşır. Ensüline bağımlı diyabet, her yaşta görülebilen ağır bir hastalıktır. En büyük tehlikesi hastanın, bazen tedavisi güç bir komaya girmesidir!

Şişmanlık diyabeti, adından da anlaşıldığı gibi aşırı yağlanmaya bağlıdır. Organizmadaki pek çok hücre, aşırı beslenme ve fazla kilolar sebebiyle şiş ve dolu olduğundan, ensülin daha az etki gösterir ve bütün hücrelere şeker girmesini sağlayamaz. Bu yüzden kandaki şeker oranı giderek bir hayli artar. Bu fazlalık rejimle giderilmeye ve tedavi bu şekilde sağlanmaya çalışılır.

Olgunluk çağı diyabeti (yaşlılık diyabeti), ensülin faaliyetinin azalmasından ileri gelir. Eğer hasta zayıfsa, bu tip diyabetin tedavisi sadece iki tip ilaca dayanır, sülfamitler ve biguanitler. Eğer hasta şişmansa tedavi rejimdir.

Diyabet konusunda en büyük ilerleme, organizmaya, hastayı günde birkaç kez kendi kendine iğne yapma zorunluluğundan kurtaracak ve ensülin salgısını otomatik olarak ayarlayacak mikro pompalar yerleştirilebildiği zaman gerçekleşecektir.

Diyabetin başlıca belirtileri şunlardır: Aşırı idrara çıkmak, fazla su içmek, çok yemek yemek... Ayrıca, kapanmayan veya zor kapanan bir yarayla karşılaşıldığı zaman, ilk önce diyabet akla gelmelidir.

Diyabet iyi dengelenmediği zaman ölümcül bir hastalıktır. Özellikle damar ve göz hastalıklarını fazlasıyla artırdığından, son derece sakatlayıcı bir hastalıktır.

 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..