Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Haziran '16

 
Kategori
Sağlık
 

Diyabetliler nasıl beslenmeli?

Diyabetliler nasıl beslenmeli?
 

Son günlerde beslenme konusunda bilgi kirliliği gittikçe artıyor. Medyada özellikle belli kronik hastalığı olan bireylerin neleri yemesi gerektiği konusunda sürekli farklı açıklamalar yapılıyor. 
 
Kişiye özel beslenme tavsiyeleri verilmesi gerektiğini atlayıp, "herkes bu karışımı uygulayabilir" şeklinde genel geçer reçeteler paylaşıyor. Diyabet hastalarının beslenmesi konusunda Diyabet Hastanesi’nde görev yapan Uzm. Dyt. Mine Telek ile merak edilenleri konuştuk. 
 
Diyabetliler beslenmelerinde özellikle nelere dikkat etmeli?
Diyabetli bir bireyin beslenmesinde dikkat etmesi gereken en önemli noktalardan biri,  öğün miktarı ve zamanıdır. Üç ana öğünün yanında bireye göre 2 veya 3 ara öğün tüketmeleri gerekiyor. Öğünleri, bireylere göre diyetisyenleri tarafından ayarlanmalıdır. Öğün atlamak ve uzun süre aç kalmak kan şekerinde ani düşüşler (hipoglisemi) gibi istemediğimiz durumlar oluşturur. 
 
Diyabetli bireylerin beslenmemesinde bir diğer önemli nokta, aldıkları karbonhidrat miktarı ve çeşididir. Basit karbonhidratlar yerine rafine şeker, beyaz unlu gıdalar gibi, kompleks karbonhidratlar dediğimiz tam buğday unundan yapılan yiyecekler, bulgur gibi besinleri tercih etmeleri gerekiyor. 
 
Diyabetli bireylerin almaları gereken karbonhidrat miktarları diyabeti olmayan bireylere göre bir farklılık göstermiyor. Yapılan en büyük hataların başında ‘ben diyabetliyim karbonhidrat içeren besinleri yememeliyim’ düşüncesidir. Önemli olan alınan karbonhidratların çeşidi ve miktarıdır.
 
Diyabetlilerin beslenmesindeki farklar nelerdir?
Diyabetli bireylerin beslenme tedavisinde aslında yeterli ve dengeli beslenme kuralları geçerlidir. Günlük almaları gereken enerji ve besin öğeleri açısından diyabetli olmayan bireylerden bir farklılık bulunmamaktadır. Kan şekerini kontrol altında tutmak için öğün zamanları ve öğünde tüketilen besinlerin çeşidi ve miktarları önemlidir. 
 
Diyabetten kaynaklanan kalp damar hastalıklarını, inme ve diğer metabolik hastalıkları önlemek için aldıkları yağ miktarına ve çeşidine dikkat edilmeliler. Sağlıklı besin seçimleri ve beslenmesi düzenli bir kan şekeri kontrolü sağlıyor. 
 
Özellikle neler yememeliler?
Basit şeker içeren besinler dediğimiz, şekerli ve beyaz unlu besinler, kan şekerinde yüksekliğe (hiperglisemi) neden olacağı için beslenme düzenimizde olmaması daha iyi kan şekeri kontrolü sağlamaktadır.
 
Diyabetli bireylerin meyve tüketimi nasıl olmalıdır?
Bugünlerde yaşadığımız en büyük sorun diyabetli bireylerin kan şekerini yükselttiğini düşündüğü için meyve tüketmemeleridir. Meyve ve sebzeler, içerdikleri posa ve vitamin-mineraller ile günlük beslenmemizin olmazsa olmazlarıdır. 
 
Önemli olan meyveyi doğru zamanda ve doğru miktarda tüketmektir. Önerilen miktarın üzerinde meyve tüketimi, fazla miktarda karbonhidrat alımı olduğu için kan şekerini yükseltmektedir. 
 
Uzm. Dyt. Mine Telek kimdir?
2012 yılında İstanbul Bilim Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun oldu. Uzmanlığını Başkent Üniversitesi Beslenme Ve Diyetetik bölümünde tamamladı. Türk Diyabet Cemiyeti’nin hastanesi olan Diyabet Hastanesi’nde görev yapmaktadır. 
 
 
Toplam blog
: 188
: 108
Kayıt tarihi
: 16.10.15
 
 

Gazeteci, Biyolog, Konuşmacı ve Sosyal Medya Danışmanı, Kokuyla Keşfet ve  Sağlık Haberlerine Far..