Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Haziran '09

 
Kategori
Felsefe
 

Diyalektik, dogmatizm ve Marksizm

Diyalektik, dogmatizm ve Marksizm
 

Karl Marks ve Marksizm üzerine


Tartışmanın özü şahsen Marksizm'le ilgilenmeye başladığımda ortaya çıktı. Basitçe anlatalım...

Marksizm'de genel olarak iki eğilim vardır: Engels ve Kautsky'nin başını çektiği ve kurucusu olduğu Dogmatik Marksizm yaklaşımı ve diğer taraftan ilerlemeci olarak çağırabileceğimiz Althusser'in başını çektiği Marksizm okulu. Marksizm'in yapısalcı/strüktüralist yapısını düşünürsek dogmatik Marksistlerin ne kadar mantıksız insanlar olduğunu görürüz. Marksizm'e liberallerden ve dönek solculardan çok Marksizm'i bir dogmaya çevirenlerin zarar verdiğini söylemek yerinde olacaktır.

Gelelim 'yapısalcılık'a. Yapısalcılık; basitçe 'var olan duruma göre hareket edilmesi'dir. Marks'ın öz düşüncelerine baktığımızda da durumun öyle olduğunu görürüz. Genç Marks/ Karl Marks ayrımı neden vardır acaba? Bu tutarsızlık demek değildir; düşünceler var olan şartların gereğine göre oluşturulur ve devrimci hareketin de böyle oluşması mantıklı olacaktır. Dogmatik Marksizm'i esas çürütenin ''diyalektik'' olduğunu öne sürmek de doğru olacaktır. Diyalektik teori de basitçe tez ve antitezin çarpışmasını sonuç olarak sentezin, yani yeni fikrin doğmasını hedefler. Marksizm'e böylesi yaklaşım uygunken Marks'ın düşüncelerini toplamak ve onları ''Her devir için doğrudur.'' diyerek kabul etmek Marksizm'in doğasına uygun kaçabilir mi?

Bir felsefi kuramı çürütmek için kısa bir yazı gibi gözükebilir ama dogmatik Marksizm yaklaşımını çürütmek için olağanüstü bir çabanın gerekmediğine inanıyorum...
 
Toplam blog
: 641
: 316
Kayıt tarihi
: 16.12.07
 
 

Bir uluslararası ilişkiler öğrencisinin gözünden dünya ve bonusu olarak da futbol... ..