Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Kasım '09

 
Kategori
Felsefe
 

Diyalektik mantık- Aristo mantığı

Diyalektik mantık- Aristo mantığı
 

Diyalektik mantığı bütün insanların öğrenmesi gerekir. Çünkü yaşantımız diyalektik mantık ile yürümektedir. 

Aristo mantığının 3 ilkesi vardır. 

1- Özdeşlik ilkesi. Bir şey kendisine özdeştir. Başka bir şeye eşit ya da özdeş olamaz. 

2- Çelişmezlik ilkesi. Bir şey ya siyahtır ya beyazdır. Ya açıktır, ya kapalıdır. 

3- Üçüncü durumun olmazlığı ilkesi. Ara durum yoktur. 2. maddede sözü edilen ilkenin ortası yoktur. Örneğin George Bush’un ‘ ya bizdensiniz ya da teröristsiniz’ demesinin sebebi budur. Ya gecedir ya gündüzdür. Alacakaranlık kuşağı yoktur. 

Aristo mantığı bir takım önermeler yaparak doğru düşünebilme yollarını aramıştır. Örneğin,  

Kuşlar uçar. 

Tavuk kuştur. 

Öyleyse tavuk uçar. 

Bu önermeler bazen doğru sonuç varmekle birlikte örnekte görüldüğü gibi bizi çok saçma noktalara da götürebilir. 

Aristo mantığına göre dünyada hiçbir şey değişmez. Her şey hareketsiz ve durağandır. Hatta yürüyen bir insan veya uçan bir kuş bile. Evren sabittir. Bütün canlılar şimdi oldukları gibi yaratılmıştır ve hiç değişmezler. En uç noktada Tanrı bile bu mantığa uyar. Hiç değişmez. 

Oysa yaşadığımız dünya bunun tam tersini söylüyor. Diyalektik mantık yukarıdaki bütün önermeleri red eder. 

Bir şey hem kendisine hem de başka bir şeye eşit olabilir. Dünyaca kabul edilmiş Kuantum teorisini ve Schrödinger’in Kedisi örneğini bilenler bu ilkeyi daha iyi anlayacaklardır. Bir parçacık aynı anda hem burada hem başka bir yerde olabilir. Işık hızından daha hızlı hareket eden parçacıklar vardır. Bunlar aynı zamanda, zamanda geriye gidebilirler. 

Diyalektik şöyle tanımlanıyor. Kavramlar arasındaki karşıtlık ilişkisinden yola çıkarak bunu doğruya varan süreçlerin açığa çıkarılmasında bir ilke olarak kullanan düşünme ve araştırma yolu. Diyalektik anlayışının temelinde üçlü düşünce yatar. Tez ve antitez vardır, bunların karışımından sentez oluşur. Gerçekleri oluşturan kavramların her biri karşıtını kendi içinde taşır. Siyah ve bayaz vardır. Ama arada siyahtan beyaza giden grinin tonları da vardır. Örneğin George Bush’tan değilsek terörist olmamız gerekmez. Başka seçenekler de vardır. Açık ve kapalıyı ‘0’ ve ‘1’ olarak tanımlarsak, yalnız iki sayı alırsak bu doğru olur ama çok sayıda aldığımız zaman ara değerlerin çokluğunu görürüz. Bilgisayar diyalektik mantık üzerine kurulmuştuır. Örneğin ‘00010011’ bir değere atıyorum, ‘ küçük a’ harfine karşılık gelir. Diyalektik mantığı sayesinde bilgisayarda yazı yazabiliyoruz, programlar çalışıyor, oyun oynuyoruz, istatistik, hesap yaptırıyoruz. 

Diyalekrik Mantıkla Aristo Matığı arasındaki fark gece ile gündüz arasındaki fark gibidir. Gece Aristo Mantığı, gündüz Diyalektik Mantık’tır. Geceleyin her şey siyah ve beyaz görünür. Çünkü maddeler üzerine düşüp gözümüze yansıyan foton sayısı azdır. Fakat gündüz maddelerin üzerine düşen ve gözümüze yansıyan foton sayısının çokluğu ve çeşitliliği sebebiyle gözün algılayabildiği bütün renkleri görürüz. 

Diyalektik mantığa göre dünyada değişmeyen hiçbir şey yoktur. Değişmeyen tek şey değişimdir. Bu mantıkla düşündüğümüz zaman evrenin büyük bir patlama sonucu oluştuğunu, canlılığın evrim geçirerek günümüze geldiğini, enerjinin maddeye, maddenin enerjiye dönüşebileceğini anlayabiliriz. Hatta herhangi bir yerde değişmeyen hiçbir şey olmayacağı için Tanrı’nın bile olmadığı sonucunu çıkarabiliriz. 

Aristo, antik çağda (milattan önce) yaşamış bir Yunan filozofudur. Dünyamız o zamandan 20. yüzyılın başına kadar Aristo mantığının doğru olduğunu düşünerek yönetilmiş ve bu nedenle bir türlü gerekli ilerlemeyi gösterememiştir. Buna bazen düz mantık da diyoruz. Ama görüldüğü gibi konu düz mantıktan çok daha derindir. Aristo mantığı her şeyi tek ikilem olarak gördüğü için insanı ezmek üzerine kuruludur. Başka düşünceye hayat hakkı tanımaz. İnsan hep gece içinde yaşar ve yaşatır. Maşallah bizimkiler de çok iyi yürütüyorlar. Her şeyi değişmezlik kuralı üzerine kurunca evrim teorisi değil, yaradılış teorisi geçerli oluyor. Gökteki yıldızların yerleri değişmiyor. Alacakaranlık kuşağı diye bir an yok. Bilgisayar da uydurma. Kısaca ben neysem, sen de benden değilsen benim tam tersimsin. 

 
Toplam blog
: 125
: 6625
Kayıt tarihi
: 18.11.09
 
 

İstanbul 1980 doğumluyum. Yüksekokul mezunuyum. İstanbul'da oturuyorum. Dünya ve çevre hakkında düşü..