Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Nisan '08

 
Kategori
Çocuk Psikolojisi
 

Diyalog kurmasını bilen çocuk

Sevgili oğlum,

Hayatta başarılı insan olmanın gereklerinden bir tanesi de insanın unutabileceği şeyleri not etmesi ve saklaması, hedeflerini ve yapacaklarını önceden planlamasında yatar. Rast gele yaşantı ve çalışma insanı verimli olmaya götürmez. Bu yüzden sana sınavlarda birincilikler elde etmeye çalışmaktan çok , düşüncelerini yazılı ve sözlü olarak ifade etme yeteneği geliştirmeni tavsiye etmekteyim. Bu konuda başarılı olmak içinde insanlarla diyalog kurmasını öğrenmen , insanlara empati ile , yani kendini onların yerine koyarak değerlendirerek yaklaşmaya bakman lazım. İyi hatip olmanın yolunun mutlaka iyi dinleyici olmaktan geçtiğini, Allah’ın bize neden iki kulakla tek ağız verdiğini de düşünerek başarılı olmaya bak.

Canım oğlum,

İnsanlar vardır ki, okullarda başarılı olacağız diye , kimse ile muhatap olmamışlar, evlerinde gece gündüz çalışarak okullarda hep derece ve birincilikler elde etmişler ama ÖSS de bile başarılı olamamışlardır.Her yıl okullarını birinci olarak tamamlayıp ta açıkta kalan pek çok insana rastlamaktayız. Halbuki okul başarıları ile İnsanlarla diyalog kurmak gibi girişimlerde de bulunsalar o zaman hayatları daha farklı olurdu.

Canım oğlum,

Hayatta başarılı olmuş insanları her zaman ilgi ile izlerim, okurum, onların başarılarını dikkatle takip ederim. Bu insanlar hep okuyan , yazan , konuşmasını ve yazmasını güzel bilen, insanları ikna etme kabiliyeti olan, her şeyden önce de insanlarla kibirlenmeden diyalog kurmayı bilen insanlar.

Canım oğlum,

İnsanlar genelde hayatı pek ciddiye almıyorlar.Mesela şakadan hoşlanmayan insanlara olur olmaz şaka yapmaktalar. Buna tepki gösteren insana da özür dileyecek yerde, “Şaka yaptım, anlamadı “ diyerek pişkinlikte bulunmaktalar.O insan onlardan uzaklaştığı zaman da “ Bizden neden uzaklaştı acaba?” diye soracak yerde , “ Adam kibirlenmeye başladı “ diyerek gene kendilerine pay çıkarmaya bakmaktalar. Yani bu gibi diyaloglarda empati yok.Sevgi yok hakiki manada .İnsanları anlamak yok. Bu da sorunların çoğalmasına sebep olan diyalog.Sen bunlardan kaçınmaya bak.

Canım oğlum,

İyi ve insanları hakikaten seven insan , aynı zamanda insanlar tarafından da sevilir. İyi ve faydalı insan her zaman sorun çıkaran değil de sorunları çözen, başkalarının sorunlarına da gücü oranında yardım eden insandır.

Canım oğlum,

Çalıştığım yerde bir Müdürümüz vardı.Adını unuttum ama söylediği bir söz bugün bile aklımda kalmış.Demek ki adamın söylediği söz hakiki manada sözmüş.

Adam şöyle derdi.” Her insanın kendisine has sorunları vardır. Birde siz insanlarla uğraşarak sorun çıkarmayın sakın” derdi. Demek ki , asil insan sorun çıkaran değil, sorun çözen ve insanlara mutluluk aşılayan insandır.Bütün bunlardan sonra sen artık iyi insanın ne olduğunu anla.

Geleceğimizin teminatı oğlum,

Seninde henüz iki yaşında olmana rağmen bizlere usanmadan soru sorman, dış dünyayı sorularınla anlamaya çalışman , sorularına aldığın cevaplarla düşünce ve zihin yapının gelişmesi , ilerde gelecek nesillerin daha diyaloga önem veren, hoşgörülü ve uzlaşmaya açık olacağı konusundaki ümidim artmakta.Ben de bir vatandaş ve baba olarak çocuklarımızın bizlerden daha hoşgörülü, sorunlarını diyalog ve uzlaşma ile çözen insanlar olmasını candan isterim.

Canım oğlum,

İnsan daha çocukken hoşgörü, diyalog, uzlaşma kelimelerinin manalarını öğrenecek, bunların insanların beyinlerinde ne gibi izler bıraktıklarını da izleyerek bunların önemini kavrayacak.Çocukken okulda münazaralarda arkadaşlarını ikna eden bir insan, sınavlarda vereceği cevaplarla öğretmenini ikna edecek, iyi not alacak, büyüdüğü zamanda seveceği eşine sevgisini ve verdiği değeri gene güzel diyaloglarla anlatacaktır.İş yaşamında da güzel diyalog kuran, uzlaşmacı ve hoşgörülü insan her zaman kazanacaktır.Çocukken bunların önemini kavrayamayan insan büyüdüğü zaman belki de hiç öğrenemeyecek.O yüzden sizlere daha iki yaşında bunların önemini anlatmaktayım.

Canım oğlum,

Bir gün halk otobüsüne bindiğin zaman , arabada bir adama rastlamışsın. Adama hayallerini ve düşüncelerini anlatmışsın. Sonra o adamla diyalogunu geliştirerek, hem kendini hem aile çevreni ona anlatmışsın.Büyük adam edasıyla.Hayallerini sanki gerçekmiş gibi anlatmışsın.Sonra adam senin hayal kurmana bakarak geleceğin konusunda sana yorumlarda bulunmuş.Bu diyalogun o kadar hoşuna gitmiş ki, bizlere ve bazı arkadaşlarına da bu diyalogunu anlattın.Başkası olsa gördüğü insanlardan kaçar.

Canım oğlum,

Yolculuklarda, okulda , arkadaşlıklarda yeni yeni insanlarla tanışarak onlarla diyalog kurmak medeni insan olmanın gereğidir. Eğer insan önüne çıkan her insana kötü insan gözü ile bakarsa hayatta insanların çoğunu iyi değil de kötü insan olarak görür.Bu da onun hayata bakış açısını negatif(olumsuz) yönde geliştirir.Ne yazık ki anne ve babalar çocuklarının daha çok insanla tanışarak geniş çevre edinmesini sağlamak yerine, insanları ve çevreyi korkulacak ortam olarak tanıtmaktalar.Bunun ne kadar doğru veya yanlış olduğunu da zamanla sende anlayacaksın.

Canım oğlum,

Nice firmalar ve insanlar vardır ki, bilgi ile ve insanların faydasına olacak şeylerle doludur.Ama bunu anlatacak , paylaşacak diyalog kuramadıkları için hiç hak etmedikleri gibi şeylerle karşılaşırlar.Halbuki kendilerini anlatsalar , insanlarla diyalog kursalar hak ettikleri başarıları yakalarlar.Diğer yandan da kimi insanlar kendilerini olduklarından daha fazla göstererek , ikna ve diyalog kabiliyetlerini göstererek , hak ettikleri başarıları sağlarlar.Demek ki , işin esası diyalog ve fikirlerin düşüncelerin yazılı sözlü anlatımı.

Canım oğlum,

Sen bun diyalog kurmayı bu yaşta başardığına göre , bu tutumuna devam edersen ilerde hayat sana istediklerinden fazlasını da vererek , hayatta başaralı mutlu olmanın sevincini hem sen hem de diyalogla , bu mutluluğu paylaştığın insanlar senden faydalanmanın sevincini yaşayacaklardır.

Canım oğlum,

Hoşgörüyü , bu kavramın manasını anlayana göstermek lazımdır. Günaha, toplumun hoş görmediği şeyleri yapan insanlara hoşgörü asla olmaz .İnsan inanmadığı şeylere sırf karşısındakini memnun etmek için göz yumarsa veya onu kabullenmiş gibi görünürse o zaman insan kendisini inkar etmiş ve fikirleri ile çelişkiye düşmüş olur ki, bu da insan toplumda itibarını zedeler.

Canım oğlum,

Sen diyalog kur.İnsanlara fikir ve düşüncelerini güzelce anlat ama ona buna hoşgörüde bulunacağım diye kendi fikirlerinle çatışma.Hayata ve insanlara duruşun sağlam olsun

Seni muhabbetle kucaklıyorum canım oğlum.

TURAN YALÇIN-TOKAT

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..