Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Mayıs '09

 
Kategori
Güncel
 

Diyanet depremi nasıl anlatmalı!..

Diyanet depremi nasıl anlatmalı!..
 

Diyanet çok faydalı olacak bir proje yürütüyor. İnsanları bilinçlendirmenin en etkin yollarından biri de kuşkusuz din görevlileri ağzından doğruların anlatılmasıdır.

Deprem konusu işlenirken ve bu konu "diyanet" projesi olarak gündeme gelmişken insanlara ne söylemek gerekiyor?

Her musibet gibi "deprem" de Allah'tandır ve bu bakımdan sabırla ve metanetle karşılanmalıdır mı demek lazım; yoksa, deprem yer katmanlarındaki tektonik hareketlenmelerden olur, bu yüzden bu hareketlere dikkat etmeli, demek mi lazım.

Birincisini söyleyen yani depremin de tüm musibetler gibi Allah'tan geldiğini ifade eden ilahiyatçı, depreme karşı alabileceğiniz tüm önlemleri almayın mı diyor. Yani, her musibet gibi deprem musibetini de metanetle karşılamalı demek, depreme karşı hazırlıklı olmayın; evlerinizi sağlam yapmayın, demek mi oluyor.

Elbette, bir ilahiyatçı konuya kendi açısından; bir deprem uzmanı da kendi açısından bakacaktır. Eğer, işiniz deprem öncesi insanları bilinçlendirmekse, bu "bilinç" in içinde, Allah'a tevekkül ve "hayır ve şer Allahtandır" amentüsünün gereği olmamalı mıdır?

Eğer, işe Allah'ı karıştırmayacaksanız; o zaman ilahiyatçıyla ne işiniz var?

Neden, daima sapla samanı karıştırmak konusunda bu kadar ısrarcıyız?

Evlerimizin depreme dayanıklı yapılması konusunda birileri bir şey yaptı da, ilahiyatçılar, hocalar, hacılar mı karşı çıkıyor?

Aslında, Sayın Işıkara da, her konuda olduğu gibi deprem konusunda da "önce tedbir alınıp sonra işi takdire bırakmalı" diyor. Bu da İslamın esasıdır zaten.

Deprem bir musibet değildir, ifadesi ise, olsa olsa, önlemler almaya teşvik edici olmak için, bir bilim adamı bakışını ifade etmektedir. Eğer deprem musibet değilse başka nedir o zaman?

Evet, deprem de bir "musibet"tir. Ancak, bu musibette de, her musibette olduğu gibi, alabileceğiniz tüm tedbirleri almakla yükümlüsünüz. Buna rağmen, olacak olan olursa, o zaman da "hayır ve şer Allah'tandır" iman ilkesi gereği sağlam duracak, metanet göstereceksiniz..

Dünyanın hiç bir ülkesi, felaketlere karşı yüzde yüz tedbir alamaz; alamıyor.. Ama, felaket sonrası insanlarını yeniden motive etmek, yeniden hayata bağlamak için "dini değerleri" kullanmaktan geri durmuyorlar.

Bize ne oluyor ki, hem de diyanet merkezli bir proje de, "deprem Allah'ın imtihanıdır" diyince "uyuz" oluyoruz.

Yeryüzünde yaşadığınız ve yaşayacağınız her şey Allah'ın imtihanıdır, sadece deprem değil..

Bırakın da hiç değilse, diyanet bunu rahatlıkla söyleyebilsin!...
 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..