Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Haziran '16

 
Kategori
Güncel
 

Diyanet İşleri Başkanı Görmez'in Kitap, Demir ve Mizan yorumu üzerine...

Diyanet İşleri Başkanı Görmez'in Kitap, Demir ve Mizan yorumu üzerine...
 

internetten alınmıştır


Diyanet İşleri Başkanı Prof.Görmez, katıldığı bir toplantıda, yaşadığımız kaos sürecini bir "medeniyet krizi" olarak nitelemiş..

Ne Arap Baharıyla başlayan yıkım, ne mezhip çatışmaları, ne Şii-Sünni-Selefi ayrışmaları...İşin özünde Hadid Suresinde aynı ayette peş peşe söylenen şu üç kavramın anlaşılmamasından kaynaklı "medeniyet krizi" var, diyor Sayın Başkan...

Hadid Suresindeki o ayet şu:

"Andolsun biz Peygamberimizi açık delillerle gönderdik ve insanların "adaleti" yerine getirmesiı için beraberinde "kitabı" ve "ölçüyü" indirdik..Biz "demiri" de indirdik ki onda büyük bir kuvvet ve insanlar için faydalar vardır...Bu,Allahın dinine ve peygamberinlerine görmeden yardım edenliri belirlemesi içindir..Şüphesiz Allah kuvvetlidir, daima üstündür!

Diyanet işleri Başkanı Görmezin yorumu şu: Ölçü elden gidince adalet olmuyor ve kitap(bilgi) güce dönüşüyor, böylece adaletin güç'ü değil, güçlünün "adaleti" söz konusu oluyor.

Türkiye Diyanet Reisi yerinde tesbitler yapmış...Ne yazık ki, yaklaşık olarak altı asır gecikmiş bir tesbit bu...Bunu sadece ben söylemiyorum, aklı başında bilim insanları da söylüyor.

Diyanet İşleri Başkanı'nın açtığı kapıdan devam edersek, Kitap, bilgiyi; mizan, ölçü ve adaleti; hadid, güç ve teknolojiyi-ki ağırlıklı olarak silah teknolojisi- temsil ediyor.

Batı Medeniyeti, bir nimet olarak yeryüzüne indirilen demiri silah teknolojisine dönüştürdükten sonra, güçün kitabını yazdı ve adalet ve ölçüyü bir kenara attı...Artık, tüm dünyada hadid(güç teknolojisi) sahibi olanlar egemenliği başlamıştı.

Batı'nın "delikli demiri" keşfetmesiyle mertlik bozulmuş ve dünya adaletten nasip almamış namertlerin eline geçmişti...İnsanlık, Peygamberler eliyle kurulan kendi öz medeniyetini kaybetmişti.

Hadid'den elde ettiği güçle, İki Dünya Savaşında milyonlarca insanı öldüren Batı, bugün de bu silahı Müslümanların eline tutuşturarak birbirini katlettiriyor...Hem silah satıyor, hem zulmünü sürdürüyor.

Kurani ifadeyle: Hadid(güç), mizanı(terazi) Kuranın ölçülerine göre elde tutup evrensel adaleti sağlayacak olanların eline geçmedikçe dünyada huzur olmayacaktır.

Yukarda değindiğim gibi, bu durum Doğu'nun nadir yetişen bilim insanlarından olan Aziz Sancar'ın şu sözünde ifadesini buluyor: İslam Dünyası son beş asırdır bilim üretmiyor!

Aynı gerçeği, Merhum Mehmet Akif, asrın idrakine söyletmeliyiz İslamı, diyerek haykırmıştı...Ama Akif'ten sonra geçen bir asırda da bunu başaramadık.

Müslümanlar, Kuranı okuyup anlamadıkça, Allahın yeryüzüne bir nimet olarak indirdiği Hadid'i (güç, silah ve teknoloji) yeniden ve adilane üretemeyecek ve Batı kaynaklı zulüm sürecektir...

Ne zaman ki, Kuran yeniden okunup anlaşılır; Müslümanlar Kuranın hakikatlerini akıl nimetiyle anlayıp sonuçlar üretir o zaman tünelin ucu görünür.

Yani, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın her platformda dile getirdiği "Dünya Beş'ten büyüktür" umudu ancak böyle gerçek olabilir...Değilse, bugün bu gücü elinde bulunduranlar gayr-i meşru emelleri için kullanmaya devam edecekler...

Bu Hadid(güç) Türkmen Dağına tepeden, Kürt şehirlerine hendekten patlatılan bombalar olmaya devam edecek...Yemen, Filistin, Ankara, İstanbul hatta Mekke ve Medine bile bu "zalim güç"ün hedefi olacaktır.

Hadid Suresi, 1500 yıldır var...Ama Müslümanların kafası daha yeni anlamaya başlıyor...Demek ki, aklımızı kullanıp Kuran'ı anlamadan düştüğümüz çukurdan çıkmamıza imkan yok.

İnşallah, bundan sonraki yolumuz  Kuran'ın aydınlığıda olur.

 

 

 

 

 

 
 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..