Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Aralık '14

 
Kategori
Güncel
 

Diyanet İşleri Başkanının genel müdürlerin makam arabaları 1'er milyon

Diyanet İşleri Başkanı’nın, genel müdürlerin makam aracı 1’er milyon lira

Diyanet İşleri BaşkanıProf. Dr. Mehmet Görmez ’e Diyanet Vakfı’nın bütçesinden 1milyon TL’ye Mercedes 5500 makam aracı alındı. Vakıf ayrıca genel müdürler için 14 adet Toyota marka, teşkilat için de 16 adet ticari minibüs satın aldı. Gsenel müdürler daha önce makam aracı olarak Fort Focus ile Renault Fluence kullanıyordu. Diyanet TV ve Diyanet Radyosu’nda çalışan 100 personelin maaşlarını da Diyanet Vakfı karşılıyor.(13.12.2014,Hürriyet)

Diyebilirsiniz ki genel bütçeden değil,Diyanet Vakfı karşılıyor. Vakıf karşılıyor da geliri nerelerden? Bu pahalı arabalara ayıracağı kaynağı; yoksullara, Lösemili Çocuklar Vakfı’na, eğitime… Ayıramaz mıydı? Diğer yandan dinimize göre israf değimlidir; böyle pahalı arabalar. İsraf da haram değil midir? Kuşkusuz, bu konuları Diyanet İşleri Başkanlığı bizden iyi bilir. Her halde” israf”ın haram olmadığına ilişkin bir ayet ya da hadis bulmuşlardır!

Bakalım, bu konuda Kuran ayetleri ne diyor?

·         Kuranda İsrafla İlgili ayetler nelerdir? Hepimiz biliyoruz ki İsraf, Allah tarafından yasaklanmış bir davranışlardan biridir.

·         İsraf hakkında Kuran'ı Kerim'de geçen birçok ayet vardır ve Resul-ü Ekrem Aleyhisselam 'ın hadislerinde de bu konu birçok defa önemle vurgulanmıştır. Aynı Zamanda İsraf hem bir ülkenin kalkınması için bir engel, hem de Cenabı-ı Allah'ın verdiği nimeti çöpe atarak bir nevi-i Cenabı-ı Allah'a saygısızlık anlamına gelir.

·         Kuranda israfla ilgili ayetlerden bazıları şöyledir: Enam Süresi 141.Ayet: Çardaklı ve çardaksız bağları, hurma ağaçlarını, meyvesi muhtelif ekinleri, birbirine benzeyen ve benzemeyen zeytinleri ve narları meydana getiren de O’dur. (Her biri) meyve verdiği zaman meyvesinden yiyin ve hasat edildiği gün hakkını (öşrünü) verin ve (O’nun rızası dışında harcayarak) israf etmeyin! Çünkü O, israf edenleri sevmez.

·         Araf süresi 31.Ayet: Ey Âdemoğulları! Her namaz yerinde (ve vaktinde) ziynetinizi alın (namazlarınızda temiz elbiselerinizi giyinin), yiyin, için, fakat israf etmeyin! Çünkü O, israf edenleri sevmez.

·         Araf Süresi 81. Ayet: Siz (haddi aşarak) israf eden bir kavimsiniz.

·         Yunus Süresi: Ve insana (ağır bir) zarar dokunduğu zaman, yanı üzerine (yatar) iken veya otururken ya da ayakta iken bize yalvarır. Fakat biz ondan zararını giderince, sanki kendisine dokunan bir zarardan dolayı bize dua etmemiş gibi (eski hâline) devam eder. İşte israf edenlere, yapmakta oldukları şeyler böyle süslü gösterildi.

·         Yunus Süresi 83.Ayet: Buna rağmen Firavun’un ve ileri gelenlerinin, kendilerini fitneye (işkenceye) atmasından korktukları için Musa’ya, kavminin (genç) bir taifesinden başkası iman etmedi. Çünkü Firavun yeryüzünde çok büyüklenen (bir zorba) idi. Ve doğrusu o, gerçekten (haddi aşarak) israf edenlerdendi. Akrabaya, yoksula ve yolda kalmışa da hakkını ver; fakat israf ederek saçıp savurma! [İbra 26]

·         Taha Suresi 108.Ayet: O gün (herkes) o çağırıcıya (İsrafil?e) uyarlar; ona karşı yan çizmek yoktur. Öyle ki, Rahman(?ın heybetin)den dolayı sesler kısılmıştır; artık seslerin en hafifinden (yalvaran dudakların kıpırdaması, korkulu ayakların hışırtısından) başka bir şey işitmezsin!

·         Taha Süresi 127. Ayet: İşte (haddi aşarak ömrünü) israf eden ve Rabbinin ayetlerine iman etmeyeni böyle cezalandırırız. Ahretin azabı ise, elbette daha şiddetli ve daha devamlıdır.

·         Furkan Suresi 67.Ayet: Hem onlar ki, harcadıkları zaman ne israf ederler, ne de cimrilik ederler; (harcamaları) bu (ikisi)Nil arasında orta bir yol da olur.

·         Nisa Suresi 6 ayet: Artık yetimleri, evlilik çağına gelinceye kadar (gözetip) deneyin! Nihayet onlarda rüştüne ermiş bir hâl görürseniz, o takdirde mallarını kendilerine teslim edin! Ve büyüyecekler (de mallarını elimizden alacaklar) diye israfla ve acele ile onları yemeyin! (Yetimin malını idare eden, fakat) zengin olan kimse ise, böylece (onun malını yemekten) kaçınsın! (O velilerden) fakir olan kimse ise artık (ihtiyaç ve emeği nikbetinde) örfe uygun miktarda yesin! Sonunda onlara mallarını teslim ettiğiniz zaman da onlara karşı şahide bulundurun! Hesap görücü olarak ise, Allah yeter!Kaynak: http://www.forumdas.com/konu/kuranda-israfla-ilgili-ayetler.218606/

Kurtuluş Savaşı yıllarında, bir bakan masa kalemi aldığı için Millet Meclisi’nde eleştiri konusu olmuştur. Onlar, bu zorluklarla savaşarak ülkeyi bize bıraktılar. Oysa günümüzde Diyanet İşleri Başkanı’na,1milyonluk araba alınıyor. Cumhurbaşkanı kendine1150 odalı saray yaptırdı. Bunu da ülkenin büyüklük simgesi olduğunu övünerek anlattı. Bir ülkenin büyüklüğü saraylarla ölçülmez; halkın refah düzeyiyle, işsizlik oranının düşüklüğüyle; bilim ve teknolojideki atılımlarıyla ölçülür. Dünyada geri kalmış ülkelerin başkanları da gösterişli saraylarda yaşamışlardır.

Vatandaş da kredi kartıyla borç ediyor.Resmi rakamlara göre bile ortalama işsizlik oranı %11 iken 15-24 yaş arası gençlerde bu oran %25’e kadar yükseliyor. Resmi rakamlara göre bile ortalama işsizlik oranı %11 iken 15-24 yaş arası gençlerde bu oran %25’e kadar yükseliyor.

 
Toplam blog
: 391
: 2555
Kayıt tarihi
: 04.12.12
 
 

Hüseyin BAŞDOĞAN, 1942'de Malatya- Arapgir'de doğdu.Arapgir Ortaokulunu, Diyarbakır Öğretmen Okul..