Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ağustos '09

 
Kategori
Futbol
 

Diyarbakır'da bu sefer kara futbol yenildi...

Diyarbakır'da bu sefer kara futbol yenildi...
 

Gökhan akıldışı bir gol attı...


Daum, Denizli'de şampiyonluğu bıraktığı maçta Türkiye'nin en kara futbolu sahneleniyordu sahada. O gün Fenerbahçe kara futbola teslim olmuş ve çok hak ettiği bir şampiyonluğu ezeli rakibine vermişti.

Diyarbakır'da da bir başka kara futbol var bu gece...

Üstelik kara bir taraftarla birleşmiş. Maçtan önce Diyarbakırlı yöneticilerin verdiği pek demokratik açılımlı mesajların havada kaldığı bir gerçek. Yöneticiler ne takımından ne taraftarından haberdar.

Diyarbakır sanki on yıl öncesinin bir Türkiyesi gibi ve sanırım bu lige yakışmıyor, henüz futbolu hazmedememiş. En az beş maç bu sahanın kapanacağını tahmin ediyorum.

Gerçi daha üç yıl önce görüntülerin daha ağırı İstanbul'da da sergilenmişti ancak onu bile bir yere kadar anlamak mümkündü. Galatasaray taraftarının, Fenerbahçe'ye husumeti olmayacak da Kayserispor'a mı olacaktı?

Peki Diyarbakır'ın Carlos'la, Türkiye'de henüz üçüncü maçına çıkmış Cristian Baroni, Gökhan Gönül'le ne derdi olabilir? Sahaya atılan yabancı maddelerin arasında domates bile vardı. Çakmak, içi sidik dolu pet şişe, çakmak, beton parçası, taş, kırılmış koltuk...

Ligin üçüncü haftasında küme düşme tehlikesi falan mı yaşıyor? Diyarbakır'a Türkiye'nin en popüler takımı gelmiş, adamlar futbol izlemek yerine onların kanını akıtmaya çalışıyor.

Maça gelebilirsek; Diyarbakırsporlu futbolcuların aşırı motive ve sert müdahaleleriyle Fenerbahçe'nin oyun kurmasına engel olmak amacıyla ve kara futbolla sahaya çıktığını gördük. Bu futbolun pres olduğunu, Diyarbakırsporlu oyuncuların sahaya varını yokunu koyduğunu sananların futbol bilgilerinden şüphe duymak gerek. Çünkü rakibinin aşil tendonuna tekme atarak futbol oynamak, mücadele değildir.

Bunun adı kara futboldur.

Fenerbahçe gibi tecrübeli ayakların olduğu bir takımın en fazla on dakika sürecek bu baskıya karşı oyunu soğutması yerine sertliğe sertlikle karşılık verdiği, sinirlendiğini ve kontrolü kaybettiğini gördük.

Diyarbakırspor bu dağıtıcı futbolla Fenerbahçe'nin bütün hatlarını kopardı.

Emre ve Kazım hemen didişen role soyundular. Tahrik oldular.

Fenerbahçe'nin orta sahası bir anda ortadan yok oldu. Diyarbakırspor'un akllı kara oyunu gole kadar devam etti. Diyarbakırspor'un golü tam bir karamboldü. Normalde böyle bir golü yememesi gerekiyordu Fenerbahçe.

Fenerbahçe'nin attığı gol ise hem jeneriklikti hem de kusursuzdu. Carlos yanılmıyorsam dört tek pas yaptı. Gol de dokuz pasta gelmiş oldu.

İlk yarı Fenerbahçe'nin stoper tandeminde uyum sorunu gözlemdiysek de ikinci yarı daha derli toplu oynamaya dikkat ettiler.

İkinci yarı Fenerbahçe, o ilk on dakikada yapması gereken sakinliğe dönünce oyunun kontrolünü eline aldı. Diyarbakırspor'un temposunun iki yarı sürmeyeceği de çok açıktı zaten.

İlk yarı tel tel dökülen Kazım, ikinci yarı resmen oyunu domine etti. Sağ kanatta güzel işler yaptı. Tüm hırsı attığı gol ağları yırtabilecek şiddetteydi.

Baroni göze görünmeyen ancak taö görev adamı gibi oynadı. Orta sahayı Emre ile birlikte toparladı.

Santos, Diyarbakırsporlu oyuncuların sertliklerine karşı tipik Brezilyalı gibi davrandı; saklandı. Saklanmasaydı, onun oyun stili karşısında tahrike kapılacak Diyarbakırsporlu oyuncuların kontrolsüz şiddetine maruz kalabilir, sakatlanabilirdi.

<ımg title="Diyarbakırspor-Fenerbahçe" border="0" src="http://www.htspor.com/2009/08/24/galeri/167884/17_k.jpg">

31 yaşındaki hakem için söyleyecek tek bir şey var. Hiç uğraşmasın; ne hakemlik sezgisi ve yeteneği var ne de futbol.

Maçın çok başlarında Barış'ın Carlos'a yaptığı profesyonellik dışı faule Carlos hiç takılmamışken hakemin ısrarla ortamı gerecek kadar düdük çalması anlaşılır gibi değildi. Oysa o an Carlos soğukkanlılıkla tansiyonu düşürmeye çalışıyordu.

Her iki takım adına ve alehine çaldığı düdüklerde tutarsızlıklar vardı. Diyarbakırspor taraftarı bu lige nasıl hazır değilse hakemin de hazır olmadığını düşünüyorum. Hatta ikinci lig klasmanını aşamaz diye düşünüyorum.

İkinci yarı bir ara Fenerbahçeli futbolcuların Bünyamin Gezer'e sığınmaya çalışmaları çok komikti.

Fenerbahçe çok ama çok önemli üç puan aldı. Bu çok önemliydi. Teknik bu sefer kara futbola üstün geldi. Bu en azından böyle futbol oynayarak rakibini yenmeye çalışan takımlara bir örnek olacaktır.

Uzay Gökerman

Bu blog Canlı Maç Anlatımı sayfamızda da yayınlanmaktadır

 
Toplam blog
: 2033
: 1268
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

"Keyif verici bir yalnızlık" olarak gördüğüm yazma serüvenimin en önemli merkezlerinden bir tanes..