Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ocak '08

 
Kategori
Şarap
 

Diyarbakır Gülü: Boğazkere

Diyarbakır Gülü: Boğazkere
 

Anadolu’nun bu muhteşem, buruk damak tadının adı; Kürt Üzümü olarak da anılan “<ı>boğazkere” cinsi, kırmızı şaraplık üzümdür. Şarap harmanlarındaki kupajlarda, kendisine sadık bir yaren olarak seçtiği ve birbirlerinde, kendilerini kaybedip sonra yeniden buldukları öküzgözünün aksine oldukça küçük taneli ama yine koyu renkli ve kalın kabukludur.


Boğazkerenin yetişip serpileceği, o kalın kabuğundaki harikulade burukluğu meydana getirebileceği toprak yapısı; büyük oranda kalkerli ama illa ki çakıllı, killi ve kırmızı renk karakterli olmalıdır. Bu tanıma en uygun olan toprak yapısını ve iklimsel özellikleri; Fırat ve Dicle nehirleri arasında kalan, kadim Anadolu coğrafyası sunar boğazkereye.


Boğazkere, aslında bir Diyarbakır üzümü olmakla birlikte Elazığ, Malatya ve Gaziantep yörelerinde de yetiştirilmektedir.


İsmi, ağızda ve boğazda burukluk yaratmak anlamına gelen <ı>boğaz kermek deyiminden gelmektedir. Tahmin edileceği üzere asiditesi oldukça düşük iken çok yüksek bir tanene sahiptir. Damaklarda bıraktığı o yoğun kekremsi hissin nedeni bu yüksek tanen oranı, kaynağı ise üzümün kalın kabuğudur.


Kupajlardaki sadık dostu olarak ifade ettiğim öküzgözü üzümünün yüksek asidite seviyesi, yoğun meyvemsi aromaları ve buna karşılık düşük tanenli yapısı; boğazkere ile birleştiği zaman ortaya harikulade bir lezzet harmonisi çıkarır. Öküzgözü dışında merlot da enfes meyvemsi tatlarıyla boğazkereye uygun bir eşlikçi olabilir.


Boğazkerenin meyvemsi rayihaları az olsa da hiç yok değildir. Özellikle bazı hasatların, meşe fıçılarda layıkıyla dinlendirilmiş, boğazkere şaraplarında, hatta ve hatta monosepajlarında dahi; karadut, böğürtlen, kiraz, vişne, kekik ve baharat aromaları ile karşılaşırsanız hiç şaşırmamanız gerekir.


Boğazkere, Anadolu topraklarında yetişen üzümlerin şarapları içerisinde, yıllandırılmaya uygun nadir örneklerdendir.


Baharatlı kırmızı et yemeklerinin, olgun peynirlerin, sarımsak ve kırmızı et soslu spagettilerin yanında içilecek birkaç kadeh boğazkere şarabı, yemeklerinize çok farklı anlamlar ve pek tabi ki enfes tatlar katacaktır.

 
Toplam blog
: 898
: 3759
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

İzmir'de yaşıyorum.    Çok uzun yıllar öncesinden başlayıp, hiç ara vermeden bugünlere kada..