Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Nisan '11

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Diyarbakır hepimizindir koruyalım sevelim

Diyarbakır hepimizindir koruyalım sevelim
 

TARİHİ GAZİ CADDEMİZDE BAHARATÇILAR


Tarihimizi ve kültürümüzü öğrenelim dedik, yola çıktık. 

İlk durağımız eski Diyarbakır evlerinden biriydi. Bu ev GAP Projesi dahilinde restore edilerek (ÇATOM) Çok Amaçlı Toplum Merkezi olarak hizmet vermektedir. Ev hanımları çeşitli kurslarla eğitim alırken, aynı zamanda para kazanıyorlar. Çocıkları da ÇATYOM bünyesinde kreşte eğitiliyorlar. Kurslar hakkında bilgi aldık, kreşi ziyaret ettik. Diyarbakır mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan bu evin mimarisi hakkında bilmediklerimizi de öğretmenlerimiz anlattı. Son olarak halk oyunları kursiyerlerini izlerken bir hayli eğlendik. 

Yok olmaya yüz tutan meslek gruplarını Sipahi Pazarı'nda gördük. Sobacılar, bakırcılar, semerciler, eyerciler, sarıkçılar, demirciler, terziler, marangozlar? Bir bir ziyaret ettik, bilgiler aldık, fotoğraflar çektik. Otantik giysiler satan Puşu'cu Ömer'in dükkanından puşular aldık, başımızı rengarenk puşularla bağladık. Ayakkabıcılar çarşısından geçerek Hasan Paşa Hanı'nın tarih kokan büyülü atmosferinden adeta büyülendik. Avluda fotoğraflar çektik. Turistik eşya satan dükkanları gezip, kuyumcular çarşısına geçtik. Her yer sarı ışıltılarla ışıl ışıldı. Hayranlıkla vitrinleri ve tarihi çarşının mimarisini izledik. Diyarbakırda'ki hasor bilezik yapan Bilezikçi Celil ŞENGÜL ustadan bilgi aldık. Eski yoğurt pazarındaki dükkanaları da gözlemledikten sonra Sülüklü Han'a girdik. Tarih kokan her odasına, her taşına hatta kuyusuna seslendikten sonra baharatçılar sokağına girdik. Tarım aletleri, tohum ve çalı süpürgesi satan dükkanları, tarihi baharatçı Kör Yusuf''un dükkanını gördükten sonra Dörtayaklı Minare'yi geçerken dileklerimizi diledik. Gezimizin son durağı Keldani Kilisesi'ydi. Kilise tarihten günümüze açılan bir sayfaydı. Taş işçiliğinin adeta konuştuğu, ayinlerin yapıldığı, bir açık hava müzesi niteliğinde olan kilise, orjinalliğini koruyarak günümüze kadar gelen ender yapılardan biridir. 

Bu keyifli gezi sona ermişti. Yüreğimiz oralarda kalarak, servislere bindik. 

Gezi süresince bizi güler yüzle karşılayan, gerekli açıklamaları yürekten yapan çarşı esnafına binlerce teşekkür ediyoruz. Çok güzel ve yararlı bir geziydi. Tekrar gitmeliydik. 

Birsen İNAL /// 12.04.2011 

 

 
Toplam blog
: 124
: 393
Kayıt tarihi
: 01.04.11
 
 

Diyarbakır’da doğdu, tam bir Diyarbakırlı olarak büyüdü. İlk okulu İsmet Paşa İlkokulu’nda, orta ..