Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ağustos '09

 
Kategori
Futbol
 

Diyarbakır'lı taraftar açılımı yapmalı

Diyarbakır'lı taraftar açılımı yapmalı
 

Mainz ile Diyarbakır,o kadar benzer şehirler ki.Skor sizi aldatmasın.Bir noktada ayrılıyorlar...


Haftasonu Bundesliga ekiplerinden Mainz-Bayern Münich maçını izlemeyenlerin bir yolunu bulup izlemesini tavsiye ederim.2-1 Mainz ‘ın galibiyeti ile biten maç sonrası oyuncu ve taraftarın yaptığı gösteri muhteşemdi.Ne çarşı,ne gençFB,ne ultraslan...Spor taraftarlığı ve tribün gösterisi,maç sonu ambiansı hakkında öğreneceğimiz çok şey,gideceğimiz çok yol var.

B.Münich maçı öncesi Mainz kendi evinde B.Leverkusen’le 2-2,deplasmanda Hannover 96 ile 1-1 berabere kalmış.B.Münich’in de 2 beraberliği var.

Bayern Münich birçok Türk takımınında ilgilendiği söylenen Van Gaal’i takımın başına getirdi.Ancak takımda kadro sıkıntısı olduğu görünüyor.Neredeyse maçın tamamına yakınını Mainz’a boyun eğerek geçirdiler.

Mainz ilginç bir şehir.Matbaanın mücidi Gutenberg’in doğduğu yer.Ren nehri kıyısında yer alıyor,1000 yıllık Dom Katedrali şehrin simgelerinden.Ayrıca festival ve şenlikler şehri olarak da anılıyor.Bölgenin medya,sanayi ve finans merkezi olma özelliği de var.

Bunca özelliğine rağmen resmi ismiyle 1 Fsv Mainz 05 takımı birkaç yıl önce Bundesliga da kendine yer bulabildi.Zaman zaman üst sıralara tırmanabilse de genelde orta ve alt sıralarda ligi tamamlayabiliyor.

Mainz hakkında bu kadar bilgiyi neden verdim pekala?

Çünkü Diyarbakır ile Mainz o kadar benzer şehir ve takımlar ki...Diyarbakır’da bölgenin çekim merkezi,Ahmed Arif’den Cahit Sıtkı’ya edebiyat ve bilim insanlarının doğum yeri,Dicle Nehri kıyısında bir uygarlık anıtı gibi duran kaç bin yıllık geçmişi olan bir kent.Taraftarı coşkulu olduğunda görülmeye değer...ama dün akşamki Fenerbahçe mağlubiyeti sonrası yaşananları nasıl açıklamalı?

Daha önce de aynı görüntüler yaşanmış ve cezalar nedeni ile küme düşen takım olmuştu Diyarbakır.Daha önce de aynı görüntüler yaşanmış ve cezalar nedeni ile küme düşen takım olmuştu Diyarbakır.Yine aynı şeyler mi olmalı?

Henüz yeni takım olmasına rağmen ilk hafta kendi sahasında Ankaragücü ile 2-2 berabere kaldılar.İkinci haftada Trabzonspor’u Trabzon’da 2-1 yenerek büyük avantaj yakaladı.Üstelik teknik direktör Ziya Doğan Trabzonspor’un da eski hocası.Bu anlamı ile de önemli bir maç.

Diyarbakır’ın rakibi Fenerbahçe dünya yıldızlarını sahaya sürüyor.Mardin’den Urfa’dan maça gelenler var,röportajlarda izledik.Diyarbakır’lı için Roberto Carlos,Daniel Guiza,Dos Santos ve milli takım oyuncularımızı yakından izleme şansı doğmuş.1-0 öne geçmişler daha ne olsun?

Fenerbahçe yenilmeyecek bir rakip olmasa bile yenemediğin zaman üzülemeyeceğin bir rakip en azından.Ama çoluk çocuk maça gelen Diyarbakır’lının çıkan olaylarda suçu ne?Her mağlubiyette aynı görüntüler olacaksa Diyarbakır’lı kendi kendini yalnızlığa mahkım etmiyor mu?Ligde yeni bir Sivas çıkışı yapabilecek potansiyeli varken alacağı muhtemel cezaların bedelini yine Diyarbakır’lı ödemeyecek mi?

Fenerbahçe başkanı Aziz Yıldırım’da bir Diyarbakır’lı.Akşam bakıyorum gözlerine ve üzüntüsünü görebiliyorum.Takımının galibiyetine hiç sevinmemiş,olaylara ve Diyarbakır’a üzülüyor.Tıpkı bizim gibi.

Maçtan çıkan gençler Çevik Kuvvet polislerine sataşıyor ve küfrediyorlar.Diyarbakır’da devlete,otoriteye her fırsatta karşı gelme alışkanlığı var.Bunun içinde fırsat kollanıyor sanki.Fenerbahçe’ye mi yenildin,at polise taşı,küfret,kaldırımları kır,arabalara,işyerlerine hasar ver.Nasıl olsa “açılım”gelir,hepsi hallolur.

Çok beklersiniz...

Olan Diyarbakır’a olur.Olay çıkaranlar yaptıklarının Diyarbakır’ı sportif alanda yalnızlaştıracağından haberleri yok.Olsa ne yazar ki?Devlete ve otoriteye kafa tutmak için Diyarbakırspor’un ceza alması,puan kaybetmesi,küme düşmesi bizim kadar umurlarında mı acaba?Önce Diyarbakır'lı kendi açılımını yapmalı.Taraftar olarak da,birey olarak da.

Mainz ile Diyarbakır birçok alanda birbirine çok benziyor.En belirgin fark nerede dersiniz?

* * * * * * * * * * * *

Blognot:Öğrenmek pahalıdır ama cahillik çok daha pahalıdır.(H.Clausen)

 
Toplam blog
: 242
: 1784
Kayıt tarihi
: 24.06.06
 
 

1970 doğumluyum.Karadenizin bir sahil şehrinden, hayatın güler yüzlü tarafına tutunmak için İstan..