Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ağustos '09

 
Kategori
Futbol
 

Diyarbakırspor Fenerbahçe maç analizi

Diyarbakırspor Fenerbahçe maç analizi
 

Kaynak: Milliyet.com.tr


Fenerbahçe tarihsel olarak en çok zorlandığı deplasmanlardan birine çıktı bu akşam. Yeni model Fenerbahçe' nin karşısında yine yeni model bir Diyarbakırspor vardı. Maç öncesi değerlendirmede maçın zor ve mücadele dolu geçeceğini tahmin etmiştim. Nitekim de öyle oldu. Erken gelen gol, Fenerbahçe' nin de maçı daha fazla ciddiye almasını sağladı.

Özellikle ilk yarı her iki takım da birbirlerini yoğun baskı altında tutmaya çalıştı. Kontrollü bir oyun vardı. Ancak ev sahibi olmanın avantajı ile Diyarbakırspor' un daha gayretli olduğunu gördük. Diyarbakırspor 20. dakikada ağır Fenerbahçe defansının arkasına sarkan hızlı adamları ile golü buldu. Bu golde Bilica- Lugano ikilisinin zamanlama ve pozisyon hataları vardı. Son haftaların başarılı ismi Önder' in neden sahada ilk 11 de olmadığını merak ediyoruz. Eğer sakat değilse, Önderin forma giymemesinin izahını merakla bekliyoruz. Golden sonra Volkan' ın çıkardığı net bir pozisyonları daha vardı. Bu pozisyon gol olsa, maçın sonucu çok farklı olabilirdi. Volkan ligin başından beri çok dikkatli. Her maça inanılmaz konsantrasyon ile çıkıyor. Bu FB adına en büyük şans. Defansın hatalarını Volkan telafi ediyor. İlk yarıda kazanmayı daha fazla isteyen, arzulu oynayan Diyarbakırspor' du. Her iki takım adına da orta sahada geniş alanlar vardı. Özellikle Diyarbakırspor bu alanları uzun toplarla geçerek, pozisyon üretmeye çalıştı.

FB golden sonra maça daha fazla konsantre oldu ve ilk yarı sonuna doğru oyunda dengeyi sağladı. FB' nin bu yarıdaki tek en önemli organize atağı gol oldu. Ancak bu gole resmen şapka çıkarmak gerek. Gol orta sahadan başlayan 10 pas sonucu geldi. FB' li oyuncular resmen bir basketbol maçındaymış gibi baş döndürücü bir hızla paslaştılar ve pozisyonu adeta nakış gibi dokudular. Resmen 70 metre ileri doğru pas yapıldı. İyi zamanlarındaki Brezilya Milli Takımı' nın attığı gollere benziyordu.

İkinci yarıya moralli başlayan FB idi. Ayrıca dakikalar geçtikçe Diyarbakırspor' un da oyundan düşmeye başladığını gördük. İlk yarıdaki enerji tüketimi, belli ki ikinci yarıda takımı yormuştu. Gücünü ilk yarıda ekonomik kullanan FB ise ikinci yarı ile birlikte adeta şaha kalktı. Belliki Daum devre arasında takımı iyi motive etmiş. Tüm ikinci yarı boyunca aağlı, sollu akınlar, akıllı paslaşmalar ve müthiş verimli hücum varyasyonları izledik. Emre-Semih-Santos- Guiza; Emre-Semih-Kazım-Guiza dörtgenleri izledik. FB 4-2-3-1 ile oynarken, ileri dörtlüsü Semih' in de ilk 11' e girmesi ile çok iyi anlaşarak güzel pozisyonlar üretti. Oyundan çıkana dek Emre orta sahayı ateşledi. Alex' in görevini en iyi şekilde yerine getirdi. 2 asist yaparak, takımın beyni olduğunu gösterdi. Yaptığı asistlerin ikisi de akıl doluydu. Emre' nin mücadele gücü, azmi ve rakibe baskısı diğer FB' li oyuncuları da motive ediyor. FB' nin Tuncay sonrası ruhu artık Emre' dir. Emre' nin varlığı FB için büyük şans. Emre sadece asist yapan, koşan bir adam değil. Emre şu an FB' nin neredeyse %30' u. Sakatlanmaması için dua etmek gerek. Daum' da bunu görüyor olmalı ki 75. dakikada onu oyundan aldı. Kötü oynadığı veya yorulduğu için değil, korumak için aldığını tahmin ediyorum. Doğru bir karardı.

İkinci yarı sahadaki FB, öyle güzel paslaşmalar yaptı ki, Diyarbakırspor' lu oyuncular bazı anlarda çaresiz kaldılar. FB bu sene dikine oynarken, bunu minimum pas hatası ile yapıyor. İşte geçen seneden en büyük farklardan biri de bu. İleri oynama gayreti ve çabası var, bunu da hatasız yapıyorlar. Sahada herkes birbirini sanki yıllardır tanıyor. Her geçen hafta FB üzerine koyuyor. Bu pas trafiği rakip presi aşmada çok etkili.

Sahaya atılan maddeler nedeni ile oyunun durması çok üzücü. Turkcell Super Lige iyi başlamış, maç içinde önde olan bir takımın taraftarı sahaya neden yabancı madde atar? Bunu anlamak mümkün değil. Nitekim maç beraber iken oyunun uzun süre durması Diyarbakırspor' lu futbolcuların motivasyonunu bozdu. Oyun başlar başlamaz, FB iki- üç pasta golü buldu ve öne geçti. Bu gol, FB' li oyuncuların mükemmel paslaşmalarının yanı sıra Diyarbakırspor' lu oyuncuların konsantrasyon kaybından atıldı. Burası önemli. Diyarbakırspor taraftarı takımına sahip çıkmalı. Sahaya madde atarak, sahaya girerek takımlarına nasıl zarar verdiklerini anlamaları gerek. Belki de ikinci gol gelmese maç berabere bitecekti.

Maçta FB' nin topla oynama oranı %54. FB maçta 79 top kaybı yapmış. Eski maçlara göre daha düşük bir top kayıp rakamı. Ancak yine de fazla. Bu rakamın maç başına 60 'ın altına inmesi gerek. Top kayıplarının önemli bir kısmı Santos, Carlos, Guiza' dan kaynaklandı. Carlos' taki düşüş devam ediyor. Carlos maalesef artık zorlanıyor. İçeri yaptığı 2-3 ortanın hiçbiri hedefe değildi. İleri çıktığında geri dönmekte zorlandı. Daum' a sinyal yolluyor. Daum bu sinyalleri görüyor mu, bunu ileride göreceğiz. Sanots FB' ye geldiği günden beri en kötü maçını oynadı. Çok top ezdi, epey de top kaybı yaptı. O alışıldık içeri kat etmelerini göremedik. Ziya Hoca ona tedbir almıştı. Bu sebeple Diyarbakırsporlu futbolcular kendisine karşı azami dikkatle oynadılar. FB' nin direkten dönen 2 şutu var. Bunlar gol olsa, fark da olabilirdi.

Hakem Diyarbakırspor' un sertliğine göz yumdu. Diyarbakırspor' un 27 faulüne, FB' nin 14 faulü vardı. FB' nin top kayıplarında bu sertliğin de etkisi vardı. Diyarbakırspor' un defans anlayışını beğendim. Yedikleri 3 gole rağmen iyi mücadele ettiler, iyi pozisyon aldılar. Özellikle birebirlerde FB' nin becerikli ayaklarının adam eksiltmesine izin vermediler. Kolay çalım yemediler. Hamle zamanlamaları iyidi. Tolga ve Diallo' yu beğendim. Sivasspor bu Diallo' yu neden göndermiş anlamadım. Yürekten oynadı. Diyarbakırspor maç kondisyonunu 70-80 dakikaya çıkartırsa ve taraftar takıma olumlu yönde destek verirse Diyarbakırspor' dan iç sahada maç almak zor olur. Ziya Hoca' nın takımını beğendim. Sert, korkusuz ve mücadeleci bir takım yaratmış. Kondisyon eksiği ve uyum sorunu atlatılırsa iyi takım olacaklar.

Maç öncesi değerlendirmemde Semih- Guiza ikilisinden çok şey beklediğimi yazmıştım. İkisi de çok iyi top oynadı, çok iyi anlaştılar. Goller de bu anlaşmanın bir ürünü oldu. Özellike penaltı pozisyonunda Guiza- Semih ikilisinin müthiş uyumunu izledik. Semih, Deivid' in yerine oynadığında FB hem dikine oynuyor, hem de çok pozisyon yakalıyor. Belli ki diğer oyuncular da onunla daha rahat anlaşıyor. Neden basit. Semih iyi futbolcu. Futbolu biliyor. Nereye top atacağını, nereye kaçacağını biliyor. Semih sayesinde Guiza' da yalnızlıktan kurtuldu. Belki gol atamıyor ama son maçlarda Guiza çok faydalı oynuyor. Maçı bırakıp, Guiza' yı izleyenler bunu görüyor. Guiza gol atsa da atmasa da bu takım için çok şey ifade ediyor. Guiza' nın varlığı ile rakip defanslar korkudan ileri çıkamıyor. Bu da FB orta sahasını rahatlatıyor.

Bence maçın oyuncusu Kazım oldu. İkinci sıraya Emre, üçüncü sıraya Gökhan' ı koyuyorum. Kazım geçen senelerde hep Deivid' in arkasında yedek kaldı. Sanıyorum ki bu onun kendi potansiyeline ulaşmasına engel oldu. Daum ile sahada farklı bir Kazım izliyoruz. Bu gidişle kendisini çok eleştirmiş biri olarak, kendisinden özür dileyeceğim. Gün geçtikçe üzerine koyuyor, ağılıktan kurtuluyor, pozitif işler yapıyor. Topu rakip sahaya taşıyarak, orada bekleterek takımının ileri çıkmasına yardım ediyor. Hücumda doğru yerlere hareketleniyor, ayağı düzgün. Şutları isabetli. Bu futbolunu devam ettirirse, istikrarı yakalarsa 11' in değişilmezi olur. Daum' un Kazım' ı sürekli uyarması, motive etmesi, dengede tutması lazım. Şımaran Kazım yarar değil zarar getirir. Kazım' ın bu maçta FB adına attığı golden çok, sağ kanadı mükemmele yakın kullanması önemliydi. Umarız böyle devam eder.

Bir not da Özer için. Son 7-8 dakika oyuna girdi. Fazla top gelmedi ayağına. Ancak topla buluştuğu zamanlarda ne denli yüksek tekniğe ve futbol zekasına sahip olduğunu gösterdi. Hızla dikine giden, ara pasları atabilen, adam geçebilen bir oyuncu. Fizik direnci artarsa bu takımda Özer' e her zaman yer olacaktır. Oyuna sonradan girip oyunun kaderini de doğrudan etkileyebilecek bir isim. Umarız Özer takıma ve futbola hızla ısınır.

Son 30 dakika Santos beke çekilip, önüne Uğur Boral alınsa, sağ kanadı boş bırakan Diyarbakırspor' a karşı sol taraftan çok tehlikeli akınlar geliştirilebilirdi. Daum Carlos' u oyunda fazla tuttu. Rakibin oldukça boş bıraktığı bu kanatta Vederson yerine Uğur Boral tercih edilmeliydi diye düşünüyorum. Demek ki Daum' un bir bildiği vardı.

Özetle FB zorlansa da, maçı almayı bildi. Maçta iki ayrı devrede iki ayrı FB vardı. FB' nin attığı 3 golde organize ataklardan geldi. Bu olumlu bir gelişme. Ayırca gol yese de maçı bırakmayan bir takım var artık. Daum ruhu geri geldi. Artık maçın başında gol yense bile FB' nin maçı çevirebileceğinden taraftar şüphe etmiyor. Karamsarlığa kapılmıyor. FB ciddiye alacağı her maçı kazanabileceğini gösterdi. Dün güzel futbol ve bol golle galip gelen rakibi Galatasaray' a adeta nazire yaptı. Gerçek Fenerbahçe' yi izlemek için daha 4 haftamız var. O zamana dek sahada sonuç ne olursa olsun sabır göstermek gerekiyor. Bu galibiyeti de abartmamak gerek. Daha ligin başındayız.
 
Toplam blog
: 575
: 567
Kayıt tarihi
: 10.05.07
 
 

İlgi alanları ekonomi, para politikası, siyaset, edebiyat, futbol, Türk ve Ortadoğu Tarihi, AB ve..