Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Şubat '13

 
Kategori
Beslenme
 

Diyet tüyoları...

Diyet tüyoları...
 

 

Yeterince Sıvı Tüketin! Bazen acıkma ile susama duygumuzu birbirinie karıştırırız, bu nedenle acıkma hissi duyduğumuzda önce sıvı tüketmeliyiz. Tabiî ki baş tacı içeceğimiz Su… ama suyun yanı sıra çay, kahve, bitki çayları, soda gibi kalorisiz diğer içecekleri de gün içerisinde tüketebilirsiniz.

Az ama Sık Yiyin! Tükettiğinizden daha az yerseniz zayıflarsınız ancak çok düşük kalorili tüketim yapmak metabolizmayı olumsuz etkiler ve kilo kaybı durur. Bu dengeyi kurmak çok önemli, dolayısıyla gün içinde her besin grubuna yer verecek şekilde sık sık ama ufak porsiyonlarla tüketim yapılmalı. Bu yöntemin iştah kontrolü ve kilo kaybı üstünde olumlu etkisi yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır.

Kahvaltıyı Asla Atlamayın! Araştırmalar kahvaltı öğününü atlamanın kilo aldıran bir faktör olduğunu söylüyor. Kahvaltısız bir günde daha fazla atıştırma eğilimine gireriz. Tahıl, protein ve sebze-meyve içeren bir kahvaltı öğünü tüm gün zinde kalmanıza yardımcı olur.

Her Öğünde Proteine Yer Verin! Proteinden zengin besinler diğerlerine göre daha tatmin edici, doyurucudur ve ikinci acıkma süresini geciktirir. Ancak proteinden zengin besinlerin yağ oranlarının da yüksek olduğu unutulmamalı. Az yağlı besinler tercih edilmeli ve pişirirken yağ eklenmemeli. Özellikle deniz ürünleri, yağsız et, tavuk, süt-yoğurt ürünleri, peynirler, yumurta, kurubaklagiller tercih edilebilir.

Diyetinizi Posadan Zenginleştirin! Posa sindirim sistemini düzenler, doygunluk sağlar, konstipasyonu (kabızlık) giderir, kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Meyveleri kabuğuyla yemek, tam tahıllı ekmek tercih etmek gibi yapılacak ufak düzenlemelerle diyetinizi posadan zengin bir hale getirebilirsiniz.

Gece Atıştırmalarında Seçici Olun! Genellikle bilinçsiz yeme davranışı akşam vakitlerinde rahatlanıp TV karşısında geçirilen saatlerde yapılıyor. Bu davranışı alışkanlık haline getirmek kilo alımında çok önemli bir faktör olarak kabul edilmektedir. Süt-yoğurt grubu, taze meyve, tahıllı atıştırmalıklar, kavrulmamış badem gibi doğru besinleri tercih ederek hem keyfinizi sürdürün hem de kilo alımınızı engelleyin.

Baharatlarla Renklenin! Baharatlarla lezzetlendirdiğiniz bir öğün sizi daha çok tatmin edecek ve keyiflendirecektir.

Buzdolabını Sağlıklı Besinlerle Doldurun! Evde canınız atıştırma istediğinde mutlaka sağlıklı tercihleriniz hazır olmalı. Ana öğünleriniz için elinizin altındaki malzemelerinizle pratik ve hazırlanması zaman almayacak çözümlerle sağlıklı öğünler yaratabilirsiniz.

Restoranlarda Çocuk Menülerini Tercih Edin! Diyet yapıyorsunuz diye dışarıda yemeniz yasak değil. Ancak porsiyonu küçültmenin de hiçbir zararı olmaz. Hem lezzetten ödün vermeyin hem formunuzu koruyun.

Sevdiğiniz Besinlerin Keyfini Sürün! Kilo kontrolü yapmak kendinizi her şeyden mahrum bırakmak demek değildir. Hayatı sıkıcı hale getirmeye gerek yok sadece çok sevdiğiniz ve sık tükettiğiniz besinleri gözden geçirin. Tüketim sıklığını ve porsiyon miktarlarını azaltarak formunuzu koruyabilirsiniz.

Diyet Günlüğü Tutun! Her gün ne yiyip içtiğini yazmak bireyin farkındalığını arttırmada büyük önem taşımaktadır. Bu sayede günün hangi saatinde hangi besinin ne kadar yediğimizi görecek ve yanlışlarımızı tespit etmemiz kolaylaşacaktır. Bir çalışmada; haftada 6 gün diyet günlüğü tutanların 2 kat daha fazla kilo verdiği saptanmıştır.

Haftada 1 Kere Tartılın! Unutmayın ki kilo kaybı sürecinde her gün düzenli olarak bir azalma yaşanmaz. Dolayısıyla tartıda istemediğiniz bir sonuçla karşılaşma riski motivasyonunuzu olumsuz etkileyecektir. Haftada bir kere aynı saatte ve aynı kıyafetlerle tartılmanız en idealidir.

Şekersiz Sakız Çiğneyin! Canınız kalorili bir atıştırmalık çektiğinde hemen bir şekersiz sakız çiğneyin. Sakız çiğneme bireye ferah bir nefes sağlarken açlığınızı bastırmada ve unutmada, aşermeleri engellemede yardımcı olur. Sağlıklı bir diyet ve düzenli egzersize destek olarak iyi bir yöntemdir. (Dikkat: Sorbtiol içeriği sebebiyle bazı bireylerde hassasiyet gelişebilir, aşırı sakız tüketiminden kaçının.)

Ailenizden Destek Alın! Çevrenizdekilerin desteği sayesinde yaşam biçiminizi ve alışkanlıklarınızı değiştirmeniz ve hedeflediğiniz kiloya ulaşmanız kolaylaşacaktır. Belki onlar da sizin egzersizlerinize katılacak ve yeme davranışlarını düzeltecekler!

Başarınızı Kutlayın, Ama Yiyecekle Değil! 5 kilo verdiniz, Tebrikler! Şimdi kutlama zamanı, kendinize sizi keyiflendirecek bir hediye alın ve tadını çıkarın.

 
Toplam blog
: 13
: 11158
Kayıt tarihi
: 07.03.12
 
 

Diyetisyen İrem Kaya Cebioğlu, orta ve lise öğretimini Samsun Anadolu Lisesi'nde tamamladı. 2006 ..