Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ağustos '14

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Diyet ve bitki tedavilerinin morbid obezitede yeri nedir?

Diyet ve bitki tedavilerinin morbid obezitede yeri nedir?
 

Diyet ve Bitki Tedavilerinin Morbid Obezitede Yeri Nedir?


Günümüzde pek çok insanın karşılaşma riskinin olduğu ve sorun olmaktan çıkıp topluma yerleşmeye doğru giden bir rahatsızlık olan obezite, çeşitli tıbbi ve cerrahi tedaviler ile ortadan kaldırılabilmektedir.Morbid obezite ise vücut kitle endeksinin 40’ın üzerinde seyretmesi durumudur ve diyet, spor eşliğinde kilo verilmesi bu kriterdeki bireylerde aşırı zaman almakta ya da olumlu sonuç vermemektedir. Bir bireyin vücut kitle endeksi kişinin vücut ağırlığının boyunun karesine bölümü şeklinde hesaplanmaktadır. Bu işlemi dijital olarak yapan cihazlarda bulunmaktadır.

  Morbid obezite durumundaki bireylere cerrahi müdahale yani obezite cerrahisi önerilmekte ve bu operasyonlar çok yüksek başarılar göstermektedir. Bu nedenle bireylerin obezite durumlarının ortadan kaldırılabilmesi için Morbid obezitede en etkili tedavi, obezite  cerrahisi olmaktadır. Fakat vücut kitle endeksi 40 değerinin altında olan tüm bireylere cerrahi müdahaleden önce diyet ve egzersiz uygulanmalı ve gerekiyorsa olumlu sonuç alınana kadar diyete devam edilmelidir. Sadece vücut kitle endeksi 40’ın üzerinde olan bireyler morbid obez olarak adlandırılırlar.

Diyet ve bitki tedavileri morbid obeziteye sahip bireylerde farklılık göstermekte ama çoğunlukla olumsuz sonuçlar elde edilmektedir. Morbid obez olan bir bireyin diyet ile kilo verebilmesi ve vücudundaki yağları yakabilmesi çok uzun süreç gerektirmekte ve kişinin beslenme durumunu diyete uygun bir biçimde gerçekleştirmesi gerekmektedir. Bu durum obez bireyi psikolojik olarak olumsuz etkilemekte ve kişi yemek yeme isteği içerisine girerek diyetten uzaklaşmaktadır.

Bireyin moral ve motivasyonunun normal düzeyde tutulabilmesi ve psikolojik olarak olumlu istekler içinde diyet yapabilmesi uzun süre için çok mümkün olmamaktadır. Morbid obezite olarak tanılanan bireyin rehabilitasyon merkezi ile iç içe çalışan kurumlardan yardım alması ve hem psikolojik açıdan desteklenmesi hem de ameliyat için hazırlanması gerekmektedir. Çünkü cerrahi müdahale sonrası kişinin normal yaşantısına dönmek için geçireceği süreç de zorlu ve uzun bir süreçtir. Bu aşamada beslenme ve egzersiz kriterlerine uyulmalıdır.

Morbid obez bireyler eğer cerrahi müdahale uygulanmazsa hayatsal fonksiyonlarına devam edemeyecek duruma gelebilirler. Şişmanlık sonucunda kalp ve damar rahatsızlıkları ya da sindirim sistemi rahatsızlıkları gibi hayatsal fonksiyonlar için önemli olan sistemlerin bozulmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle morbid obez bireylerin doktor kontrolünde durumu belirlendikten sonra cerrahi işleme tabii tutulmaları gerekmektedir. Morbid obezite kalıtsal faktörlerin sonucunda da oluşabileceğinden bu durumun ailede olma olasılığı göz önünde bulundurulmalıdır. 
Diyet ve bitki tedavileri morbid obez bireyler için cerrahi müdahale sonrasında oldukça önemli bir yer oluşturmaktadır. Bireyler sağlıklı yaşam kalitesi ulaşabilmek için mutlaka cerrahi operasyon sonucu iyileşme sürecinde ve sonraki hayatları boyunca diyet yapmaya bir süre devam etmeli ve bitki tedavisi ile bunu desteklemelidir. Bu işlemler doktorun kontrolü ve yetkisi dahilinde gerçekleşmesi gereken durumlardır.

Dr. Tuğrul Demirel

www.tugruldemirel.com

 
Toplam blog
: 37
: 3311
Kayıt tarihi
: 11.02.14
 
 

1999 Yılında İstanbul Tıp Fakültesi'nde başladığı mesleki eğitimini, fakülteden sonra yine İstanb..