Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ekim '09

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Diyet yalanları…

Diyet yalanları…
 

Kendini her yetkili sanan televizyon ekranlarında, yazılı basında, diyet reçeteleri verir. Üstelik yaptığı bir diyet ile bir miktar kilo veren herkes de diyetini başkasına önerir. Sonuçta belki belirli bir süre için kilo verilse de sonradan fazlası ile alınır. Herkesin yapacağı diyetin kendi metobolizmasına uygun olması gerektiği, bununda en iyi yolu metobolizmayı iyi tanıyan bir uzman hekim tavsiye ve kontrolunda yapılmasıdır.

Gelelim kilo verdirir denen yalanlara:

Sabah aç karına mümkünse limon sıkılmış suyun fazla kiloları yakmada etkili olduğu sık sık söylenir. Ancak ne limon ne maydonoz ne de ceviz suyunun kilo verdirici bir etkisi yoktur. Buna karşılık bol içilen suyun iştah ve açlık hissini bastırdığı doğrudur. Ancak litre litre su içtim deyip fazla kilolarınızın yanmasını beklemeyin.

Posa folik asit ve potasyum bakımından zengin olabilir. Ancak tüm yeşil yapraklı sebzeler gibi demir bakımından fakirdir. Dolayısı ile diyet yaparken bol bol ıspanak tüketmek doğru değildir.

Akşam yemeklerini hayatınızdan çıkarmak fazla kilolarla mücadelede ne kadar etkili olur? Bu tamamen kişiye bağlıdır. Önemli olan gün içinde harcadığınız kalori ile, aldığınız gıdalarla bedeninize yüklediğiniz enerjinin dengesidir. Gün içinde yaktığından fazla yiyen bir kişinin akşam yemeğinden vaz geçmesi bir şey ifade etmez.

Mini porsiyonlarla günde 5 öğün mü, yoksa geleneksel 3 öğün mü? Bu da uzmanların üzerinde pek anlaşamadığı bir nokta. Kesin olan sık sık yemenin kan şekerini düşürdüğü bunun sonucunda da iştahımızın daha kolay kontrol altına alındığıdır. Ancak diğer taraftan yükselen inisülin seviyesi yağ yakımını zorlaştırır. O yüzden önemli olan öğün sayısı değil alınan toplam kalori miktarıdır.

Düzenli olarak spor yapan ve hareketli kişiler istediğini yiyebilir. Maalesef bu doğru değil. Çünkü spor, tahmin edilenden daha az yağ yakmanızı sağlar. Bir yetişkin yarım saat sporla yaktığı enerjiyi bir bira ile vücuda geri yükler.
Hamama giden zayıflar mı? Hayır hamama giden sadece terler. Ter dediğimiz de sadece sıvı kaybına neden olur. Hamamdan çıkışta bir litre su içersek aynı kiloya döneriz.

Atılan sabah kahvaltıları son derece sağlıksız ve kilo verme mücadelesine vurulan en büyük darbedir. Metobolizmanız düşer, öğle yemeğinde daha fazla yersiniz.

Diyet ve light etiketli ürünlerden mucize beklemeyin. Bunların daha az yağ ihtiva attiği doğrudur. Ama aynı zamanda şeker seviyeleri de yüksektir. Daha az yayağlı ürün daha tatsız tuzsuzdur. Ayrıca daha çok yedirir.

Diyet sırasında karbonhidratlarla proteinler asla birbirine karıştırılmamalıdır. Başta süt, yoğurt, ekmek, patates gibi bir çok besinin bileşiminde karbonhidrat ve protein barındırdığını düşündüğümüzde bu konuya özel dikkat gerekecektir.
Uzmanların görüşleri böyle. Herkese sağlıklı günler dilerim…

30/10/2009

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..