Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Kasım '15

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

DİYETİSYENLERE EN ÇOK SORULAN SORULAR

DİYETİSYENLERE EN ÇOK SORULAN SORULAR
 

Diyetisyenlere en çok sorulan sorular : Günde kaç porsiyon sebze ve meyve tüketmeli?

Her gün mutlaka çeşitli sebze ve meyvelerden tüketmeliyiz. Her sebze ve meyvede farklı miktarlarda vitamin ve mineral vardır. Ne kadar çeşit yersek , o kadar değişik vitamin ve mineralden almış oluruz.

Günde 2 porsiyon meyve ( 2 orta boy )  ve 3 porsiyon sebze ( 12 yemek kaşığı ) tüketerek günlük A -  C ve diğer bir çok vitamin gereksinimini karşılamış oluruz.

Koyu yeşil yapraklı sebzeler, koyu renkli meyveler, kuru meyveler daha fazla vitamin ve mineral içerirler.

 

Diyetisyenlere en çok sorulan sorular :  Metabolizmayı hızlandırmak için ne yapmalı ?

1-      Öğün atlamadan sık sık az az beslenmek ( 3 ana – 3 ara öğün )

2-      Öğün aralarında vücudu hızlandıracak , yağ ve şeker içermeyen ara öğünler ( meyve , kuru kayısı, yağsız süt, yağsız yoğurt, salatalık, marul , müsli, 30 gr peynir gibi )

3-      Aralarda dolaşım sindirimini hızlandıran ,ödem çözen, kabızlığa iyi gelen bitki çaylarından, günde 2 – 3 fincan (yeşil çay, kuş burnu , ıhlamur gibi )

4-      Kahve, çay ve kolalı içecekleri tüketmemek.

5-      Hareketli bir yaşam tarzı.

6-      Günde 30 dakika tempolu yürüyüş. Ayrıca her zaman kısa mesafeleri yürümek.

7-      İlk 3 katı merdivenle çıkmak , inişleri  hep merdinle inmek.

      8-  Haftada 2 – 3 gün evde yer egzersizleri yapmak.

      9 -Vücut proteinleri yakmak için, karbonhidratlara göre daha fazla kalori harcıyor Özellikle deniz ürünleri fazla yemek  leptin hormonunun seviyesini düşürüyor. Leptin hormonu düşük olanların metabolizmaları daha hızlı  çalışıyor.

    10-Günlük beslenmede katı yağ, hayvansal yağ ve şeker içeren yüksek kalorili gıdalardan her zaman uzak durmak.

    

Diyetisyenlere en çok sorulan sorular : Kepekli  besinlerin diyete faydası nedir ?

            Kepekli ekmek,  kepekli pirinç, kepekli un, gibi rafine edilmemiş lif oranı yüksek doğal besinlerin kalorileri,  beyaz rafine edilmiş besinlere göre çok az daha düşüktür.  Fakat asıl faydaları, kepekli ürünler B gurubu vitaminler ve posa yönünden zengindir. Posalı ürünler uzun süre tok tutar,  bağırsakları çalıştırır. Bu nedenle kepekli besinler günlük beslenmemizde daha çok tercih etmemiz gereken bir besinlerdir. Aynı şekilde kepekli  pirinç,  makarna ,erişte, ekmek ve krakerler de beyaz undan yapılan ürünlere göre besin değeri yönünden daha zengindir.

           Fakat gerekli kan tahlilleri yapılmadan zayıflama diyeti yapan herkese de kepekli ürünler önerilmez. Çünkü sürekli olarak kepekli ekmek yemek, besinlerden demir emilimine engel olabilir ve bu durum kansızlık sorunu yaratabilir. Kepek ekmek te bulunan Fitat asidi vücuda alınan demirin emilmesine engel olur. Ürik asidi yüksek olanlara da kepekli ürünler verilmez.

        Kepekli gıdaları yedikten sonra, uzun süre tokluk sağlaması için, mutlaka üstüne su içerek etkinliğini arttırmalıyız.

 

Zayıflama ve sağlıklı beslenme bilgileri ve önerilerimiz için ;

www.slimmingcenterestetik.com

info@slimmingcenterestetik.com

Facebook :  slimmingcenterestetik

Diyetisyen Nurdan Çeliktaş 

 
Toplam blog
: 45
: 323
Kayıt tarihi
: 28.11.14
 
 

01.02.1974 tarihinde ve İstanbul’da doğan Nurdan Çeliktaş, 1991-1995 Hacettepe Üniversitesi Besle..