Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Nisan '08

 
Kategori
Haber
 

Dizel yakıt,cazibesini kaybediyor !

Dizel yakıt,cazibesini kaybediyor !
 

Daha bir kaç yıl öncesine kadar benzin ile dizel yakıt arasındaki fark % 50 avantajlara sahipken,motorine son bir yılda yapılan % 30 lara varan zamlar bu avantajı % 15 ler seviyesine düşürmüştür!

Benzinin litre fiyatı 3,28 ytl, motorinin litre fiyatının ise 2,97 ytl olması bu dengesizliğin ispatıdır!

Ve motorine benzine oranla yaklaşık 2 kat daha fazla zam gelmesi, dizel araçların cazibesini kaybetmesine neden olmuştur.

Ayrıca ekonomik avantajların neredeyse ortadan kalkması aşamasına gelindiğini düşünecek olursak,dizel yakıtla çalışan otomobillere tahammül etmek anlamsız hale gelmiştir!

Daha gürültülü çalışması ve aracın sürekli devirli kullanılması dezavantajlarına sahiptirler çünkü!

Ve yüksek devirlerde kullanımlar ileride telafisi mümkün olmayan arızalara yol açabilmekte,arıza verdiği zaman da tamiri ve yedek parçaları oldukça pahalı masraflar çıkartmaktadır!

Benzinli motorlar ise yakıt ateşlemesindeki üstünlük nedeni ile çok daha çabuk hızlanabilir ve çok seri kullanım sağlarlar.

Motor sesi açısından da en sessiz sistemdir, motor bakımı aşınma ve yıpranma gibi konularda dizel motora göre çok daha dayanıklıdır.

Yüksek devirlerde çok yüksek performanslar elde edilebilir.

O halde uzun bir dönem,yakıt ekonomisi vaadleri ile yüksek fiyatlarla satışa sunulan araçların ikinci el piyasasındaki akibeti ne olacaktır?

Acilen önlem alınması gereken bu önemli sorunun giderilmesi,akaryakıttan alınan vergilerin motorine mahsus bir indirimin yapılması ile mümkün olabilir!




 
Toplam blog
: 1021
: 1607
Kayıt tarihi
: 19.10.07
 
 

Çok eski olmayan bir tarihte tıpkı sizler gibi Melek'lere gülümsermişim uykulu hallerimde!  ..