Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Şubat '10

 
Kategori
TV Programları
 

Dizi karakterleri ve aile birliği

Dizi karakterleri ve aile birliği
 

Aile: Toplumu bir arda tutan yaşamının düzenleyen, insanları bir araya getirerek gelişimini sağlayan bir ölçüde devamlılık arz eden, tarihsel boyutu, biçimi irdeleyen bir olgudur. Toplumsal olgu süreci basit bir düşüncenin odak noktasında ibaret olmayıp, çok farklı biçimlere ayrılmış olan nesnel yasalara göre belirlenmiş bir sistem ve bağdaşık bir bütünlüğü oluşturmaktadır.

İnsanları bir arada tutan en önemli olgulardan biriside Aile bağları, Aile birliğidir. Aile birliği bir toplum yaşamı üzerindeki düzenlemeler geçmişten günümüze uzun bir evrimden geçerek sosyal kurallar oluşturan din, ahlak, örf ve adet hukuk kurallarının tümünü ayrı düşünmek neredeyse imkânsızdır.

Küreselleşmeyle beraber Aile birliğinde giderek yozlaştığını görmekteyiz. Günümüz küreselleşme boyutunu bir yana bırakırsak, Teknolojinin gelişmesiyle beraber televizyon kanallarında yayınlanan dizilerdeki karakterler aslında aile birliği için kültür yozlaşmasını yaşayarak zarar vermektedir. Bireyleri ve toplumları iyi veya kötü esasına dayanan ahlak kuralları bir toplumda eğitim kültürü ile birlikte ileri boyutunu topluma mal ederken, kişinin bu eğitim kültüründe kendisini geliştirmemişse ister istenmez dizilerde yer alan karakterler bireyler üzerindeki etkenlerini de göstermektedir

Ülkemizde ne yazık ki giderek bir kültür yozlaşması, etiğim yozlaşması yaşanmaktadır. Bu nedenledir ki iyi niyetten doğmayan bir davranış ister istemez dizi karakterleri ile birlikte halkın üzerinde bıraktığı izlerde artmaktadır. Günümüzde bu da Aile birliğini yozlaştırarak zarar vermektedir. Son günlerde aile içi şiddet, saldırgan davranışlar ve birde bunlara Aile, kendi içinde güven duygusunda yoksunlaşarak bir süreçle karşı karşıya kalmaktadır. Belirli davranışlar biçimleri toplumun üzerindeki olumsuz etken yaratırken, dizi karakterlerdeki Aile içi şiddet, Aile içi aldatmalar ülkemizde aile birliğine olumsuz örnekler teşkil etmektedir.

Diziler, Aile birliğinin üzerindeki olumsuz yönleri bir yana, diğer yanda da Edebiyat Klasiğini oluşturan geçmişten günümüze gelen ve Edebiyatımıza yön veren Romanlarda halka olumsuz yönde yansıtmaktadır. Bu inandırıcı nitelik düşünce alanında özgürlük, sorumluluk, vicdan, insan değer yargılarına saygı, fedakârlık, sosyal dayanışma gibi Aile birliğine saygı kazandıran bu kavramlar, kuşaklar arası miras kalan birer değer yargılardır. Ama günümüzde neredeyse Aile birliğine bu denli saygı kazandıran bu olgular belli başlı dizilerin taşıdığı karakter özelliklerden dolayı kavram yozlaşmasına sebep olunmaktadır. Bu da günümüz toplumsal alanda kutuplaşmayı, ayrışmayı beraberinde getirmektedir. Ülkemizde neredeyse bu dizi karakterleri her alanda içimizde yerini alırken, giderek aile birliğinde olumsuz yönde etkilenmektedir

 
Toplam blog
: 67
: 1093
Kayıt tarihi
: 13.09.08
 
 

Anadolu üviversitesi menzunuyum. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olarak  İzmirde faliyetime devam..