Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Aralık '10

 
Kategori
Sinema
 

Dizi köleleri eylem yaparken dizi izlemek…

Dizi köleleri eylem yaparken dizi izlemek…
 

Her gece ekranlarda, haberler bitince başlıyor bir işkence! Önce özet bölümleri, ardında geliyor yenisi… "Dizi" adı altında oynatılan film aslında! Uzadıkça saçmalaşan senaryoları izleyen bin pişman, çekenlerse hepten perişan. Emekçilerin zahmeti bulamazken hak ettiği değeri, ekran başındakiler de reklamlarla bölünen diziler arası koşturmacada yaşıyor farklı bir çileyi… İzleyen kadar yazanı da, çekeni de sosyallikten uzak, dizilerden oluşan bir dünyaya mahkûm ediyor reyting canavarıyla beslenen reklam geliri! Parayı bastıranın diziyi uzattığı düzende ‘Gık’ diyemezken Türk seyircisi, herkesin şikâyetçi olduğu bu çemberi kırmak isteyen dizi emekçileri, bir kez daha deniyorlar kanallara karşı gelmeyi.  

Bir büyük eylem yaşanıyor 24 Aralık 2010’da Taksim Meydanı’nda! ‘Yerli dizi yersiz uzun’ sloganıyla yola çıkan Senaryo Yazarları Derneği, ikinci kez başkaldırıyor ‘Dizi köleliği’ne… Senaristinden yönetmenine, oyuncusundan yapımcısına binlere varan ‘Dizi kölesi’, insan gibi yaşamak, insan gibi çalışmak için ‘90 dakikalık dizilere hayır’ diyor! NTV ‘Gece Gündüz’de ‘Ortada sevgi, istek varsa bunun çözümü bulunmalıdır’ mesajını verirken Kerem Alışık, 20 farklı setten katılımla sayısı her geçen dakika artan dizicilerin bu haklı tepkisini ‘Canlı Haber’e taşıyor Can Dündar… Ekip olarak eyleme destek veren ‘Gönülçelen’den Tuğba Büyüküstün, beş günde bir film çıkartmaya benzetilen dizi çekimlerini insani bulmayıp kötü şeyler yaşanmadan tedbir alınmasını istiyor! Yapımcı Ilgaz Giritlioğlu da ‘Tavuk çiftiği’ne dönüşen dizi çekimleriyle Türk izleyicisine kalitesiz yapımlar verildiğini söyledikten sonra dünya standartlarına gelme yolunda sistemin yetersiz kalacağını, RTÜK’ün buna tepeden bir maddeyle müdahale etmesi gerektiğini vurguluyor!  

‘Bu ilginç eylem bakalım ne sonuç verecek. Diziler kısalacak mı’ diyen Can Dündar başka bir haberle devam ederken, 24 Aralık 2008’de gecenin geç saatlerine kadar süren bir dizi çekiminin ardından evlerine dönüşte geçirdikleri trafik kazası sonucu hayatlarını kaybeden arkadaşları Zehra Sezgin ve Tülay Ergildi’yi anmak için AKM’nin önünde toplananlar, bir yandan süreyi kısaltmak bir yandan da 600 TL ile 60.000 TL arasındaki uçurumu kapatmak için gecenin karanlığına ‘Eylem Şarkısı’yla seslenmeyi sürdürüyor… Peki, onlar bu haklı eylemi yaparken dizilerin kalitesizliğinden şikâyetçi izleyici cephesinde durum ne? ‘Önüne konanı yeme’ rehavetinde, TV başında dizi izliyor!  

Anibal Güleroğlu 

 

 
Toplam blog
: 1210
: 1542
Kayıt tarihi
: 10.04.10
 
 

İstanbul'da başlayan yaşamım, eski İstanbullu ailemden edindiğim kültürle gelişti. Birinciliklerl..