Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Mart '08

 
Kategori
Güncel
 

Diziler ve yapmacıklıkları

Diziler ve yapmacıklıkları
 

bakışlara dikkat


Malum son yıllarda TV kanallarımız yerli dizi furyasıyla kasıp kavruluyor. Eski diziler bitiyor, yenileri yayına giriyor, senaristler konu bulmak için kafa patlatıyor. Müthiş bir sektör haline geldi yerli diziler. Sonuçta yüzlerce kişi bu işten ekmek yiyor. Ama dizi ve oyuncu sayısı arttıkça kalite düştü kanısındayım. Hem senaryo açısından, hem de oyunculuk açısından.

Bunun için örnek olarak verilebilecek dizi çok. Basit bir örnek "Gazi" dizisi. Başlangıcında çok iyiydi. Gerçi abartılı sahneleri vardı ama yine de sürükleyiciydi. İstanbul'a dönüşten sonra konu sarpasarmaya başladı. Çocuk sakat kaldı, nişanlısı öldü, sonra çocuk geri iyileşti. Şimdi Polat Alemdar'ın Gazi şubesi olma yolunda. Tam Türk filmi. Abartılı çatışma sahneleri, basit dramalar, kanımca dizinin kalitesi gitgide düştü. Çok fazla süre yayında kalacağını da sanmıyorum, böyle devam ederse.

Yine çok izlenen "Kurtlar Vadisi" dizisine alternatif olarak gösterilen "Pars" dizisi girdi yayına. Daha önce yayınlanan sinema filmi ile alakası yok. Korkunç abartılı sahneler ve çok fazla yapmacık bir oyunculuk görüyorum. Hele ki kötü adam profilindeki kişilerin hareketlerine bittim. Bir sahne vardı; Uyuşturucu baronları konsey toplamışlar. Birbirlerine yarım gülüş, çatık kaşlarla hiç konuşmadan bir bakışları var, ancak gülünür. Bu kadar abartılı hareketler olabilir. Tüm kötü adam ve kadınlar bu şekilde mi bakıyorlar ki? Başrol oyuncusu zaten hep asabi. Kaşlar hep çatık. Eller, dudaklar sinirden titriyor. Başkasını bilmem ama bence çok yapmacık bunlar. Kurtlar Vadisi dizisine alternatif görmeye imkan yok.

Senaryo çıkmazında olan dizilerden birisi de "Binbir Gece". Senaristi ne yapacağını şaşırdı. Üzülüyorum valla...

Bunlar gibi çok sayıda yapmacık bulduğum dizi var. Ama elbette kaliteli yapıtlarda var;

"Avrupa Yakası" dizisi olumlu çizgisini sürdürüyor. Gerçi Şahika karakteri diziyi biraz sulandırıp, bağırış, çağırış içine soktu ama yine de güzel. Tek dezavantajı "Yaprak Dökümü" ile aynı saatte yayınlanması.

"Yaprak Dökümü" her zaman kaliteli. Oyunculuklar çok iyi. Ben tam not veririm bu diziye...

"Kurtlar Vadisi" her zamanki gibi kaliteli çizgisini sürdürüyor. Bazı abartılı çatışma ve yapmacık ölüm sahneleri (ölecek figüranlardan kaynaklanıyor) var. Bir de dizi çok yavaş ilerliyor. Bazı karakterler, Hakan gibi, sıkmaya başladı. Bence sonları gelmeli artık. Gelişmeler biraz hızlansa iyi olacak...

Prime Time'da yayınlanmasa da "Kara Yılan" dizisini, hem oyunculuk, hem de senaryo olarak çok başarılı buluyorum. Bence izlenmeli.

"Parmaklıklar Ardında" dizisi de ibret hikayeleri veren, güzel bir eser. Şanssızlığı, "Kurtlar Vadisi" ile aynı saatte yayınlanması.

Aslında tüm olumsuzluklar çokluktan kaynaklanıyor. Çok sayıda dizi yerine, az sayıda kaliteli yapıtlar yayınlansa, insanlar dizilerden soğumaz, kalite de düşmez bence. Bir de şu oyunculuktaki abartılı hareketlere bir çözüm bulmak lazım...

 
Toplam blog
: 109
: 1269
Kayıt tarihi
: 07.07.06
 
 

Yorum yapmaktan ve metin yazmaktan zevk alıyorum. Her insanın yorum yapması kişisel görüşlerini beli..