Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ocak '13

 
Kategori
TV Programları
 

Dizilerdeki sevişme sahnelerine Yargı sınırlaması!

Dizilerdeki sevişme sahnelerine Yargı sınırlaması!
 

RTÜK tarafından dizayn edilmeye çalışılan Türk halkı, izlediği televizyon kanalları aracılığı ile yönlendiriliyor.

Hatırlarsanız en son dizayn’ı Sayın Başbakan çekip Star Televizyonunda yayınlanan Muhteşem Yüzyıl Belgeseli(!) hakkında ilginç sözler sarf ederek, dizi yapımcılarını ve televizyonun sahibini kınamıştı.

Bu kınamadan sonra, dizideki Hürrem türbana girip, namaza durmuştu. Sarayın haremindeki tüm kadınlar örtünmüş, şehvet uyandıracak yerleri görünmez olmuştu(!)

Halkın dizayn edilmesi ile ilgili bir haber gazetelere ve internet sitelerine yeni düştü.

RTÜK’in sevişme sahneleri ile ilgili sınırlamasına Danıştay’da destek vermiş.

Hatırlarsanız bir zamanlar Kanal D’de yayımlanan Aşk-ı Memnu dizisi vardı. Dizinin 2009’daki sezon finalinde Bihter rolündeki Beren Saat ile Behlül rolündeki Kıvanç Tatlıtuğ’un sevişme sahnelerine yer verilmişti. (Ben izlemedim.)

RTÜK İzleme ve Değerlendirme Dairesi, 5 dakika 30 saniye süren “ateşli” sevişme sahnelerinin Türk aile yapısına ve toplumun milli-manevi değerlerine uygun olmadığı yönünde rapor tutmuş ve kanal uyarılmıştı.

İtiraz üzerine Ankara 8. İdare Mahkemesi, Halit Ziya Uşaklıgil’in romanından televizyona uyarlanan filmde iki karakter arasındaki yasak aşkın anlatıldığı anımsatılmıştı. Mahkeme dizide aralıklarla 5 dakika 30 saniye süren ilişki sahnesinin toplumun değer yargılarıyla örtüşmediğini ve gayri ahlaki olduğunu belirtirken başvuruyu “Yasak bir aşkın anlatıldığı dikkate alındığında, dava konusu edilen bölümde iki karakter arasında yaşanan sevişme sahnesinin çocukların ve gençlerin izleyebileceği bir saatte yayımlanan dizinin çocukların ve gençlerin cinsellik hususunda erken uyarılmasına sebep olabileceği, çocukların ve gençlerin etkilendiği böyle bir durumdan tüm toplumun etkilenmesinin kaçınılmaz olduğu” gibi gerekçelerle başvuruyu geri çevirmişti. 

Bunun üzerine kanal yönetimi Danıştay’a itiraz başvurusu yapmıştı. İtirazı görüşen Danıştay da, RTÜK’ün kararını destekleyen bir karara imza atmış.

Danıştay 13. Dairesi, temyiz isteminin yerinde olmadığını belirterek yerel mahkeme kararını onamış.

Böylece tele-vizyonlarda yayımlanan sevişme sahnelerine Danıştay standardı getirilmiş oldu.

Danıştay, bir tele-vizyon dizisindeki 5 dakika 30 saniyelik sevişme sahnesini “uzun ve ahlaka aykırı” bulan RTÜK’ü onaylamış.

Yani dizilerdeki sevişme sahneleri halkı tehlikeli hareketlere yönelttiği gerçeği bir kere daha ortaya çıkmış. Yargı üzerine düşeni yaparak, halkın böylesi tehlikeli hareketlere yönelmesini önlemiş(!)

Mahkemenin aldığı bu kararla, bizi yönetenlerin söylemleri arasında ciddi çelişkiler var. Bizi idare edenler en az 3 çocuk istiyor! Mahkeme halkı çocuk yapmaya yöneltecek dizilerdeki ‘Ateşli’ sahneleri fazla bulup ceza veriyor.

Halk olarak iki arada bir derede kaldık!

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..