Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Aralık '13

 
Kategori
TV Programları
 

Dizilerin devri sona mı erdi?

Dizilerin devri sona mı erdi?
 

Ortada tatsız bir durum var.

Teker teker yayına giren ve yakın zamanda yayına girmeyi bekleyen yığınla dizi var. Ama bu diziler ne yazik ki izleyicilerin pek de ilgisini çekmiyor.

Bir kaç yıl öncesine kadar 5 reyting alan diziler yayından kaldırılırdı. Oysa ki şimdi 5 reyting alan dizilere büyük başarı gözüyle bakılıyor.

Kanal D'ye bakın... Aşk-ı Memnu, Yaprak Dökümü ve Öyle Bir Geçer ki dizilerinin başarılarından şimdilerde Ab'de aldığı makismum 8 reytinglik ölçümleri ile başarı tablosunda yer almaya çalışıyor. Oysa ki bu reyting değerini bu eski diziler en kötü günlerinde alırlardı.  Kanal birincilikten çok uzak duruyor. Yeni gelen Vicdan, İnadına Yaşamak dizileri de anladığımız kadarıyla bu "en başarılı" değere bile ulaşamadılar. Eskilerin durumu da  malum.

Tüm diziler seyyah olmuş yolcu durumunda... Bir çarşamba başlamış yolculuk.. Cumaya varılmış. Sonra bir bakmışız ki bir pazartesi gününe sürgün edilmişiz. Anlaşılan o ki bu yolun sonu da çıkmaz ayın son çarşambasına çıkacak.

Atv geçen yıllara göre biraz daha şanslı durumda ama onunda yeni başlayan dizileri pek de iyi sonuçlar getirmedi. Cesur Hemşire bu verileri yükseltemez ise durumu vahim. Eskilerden Huzur Sokağı ve Tatar Ramazan reytinglerde can çekişiyor. Kurtlar Vadisi Pusu ve Karadayı olmazsa gün birinciliği de alamayacak durumda. "Ama yine de şükür" pozisyonundalar.

Fox Tv deseniz yeni bir geleneği başlatmış durumda. Gözüne fazlalık görülen dizileri ikiye bölme modası Fox Tv ile başladı. Eskilerden Umutsuz Ev Kadınları ve Lale Devri  son demlerini yaşıyorlar. Sana Bir Sır Vereceğim dizisi izleyenlerine yarım bölüm halinde sunulmaya devam ediyor. Hatta Babam sınıfta Kaldı dizisi bile bölünmüş şekli ile izleyiciye veda etmeye hazırlanıyor.

Ama bana göre en vahim durumda olan kanal şu an için Show Tv. Acun Ilıcalı'nın boşluğunu hiç bir zaman dolduramayan kanal, el değiştirdikten sonra bocaladı. Deneme yanılma yöntemleri yaşadı. Pis Yedili ve tekrarları ile ayakta durma süreci yaşadı ama gün birinciliklerinden çok uzakta kaldı. Öte yandan orta ölçekli başarılı yakalamış 2 diziyi transfer etti ama bu diziler de bu kanalda ne yazık kan kaybettiler. Öte yandan yeni başlayan hiç bir dizisi tam anlamıyla dikiş tutturamadı. Yani Show Tv şu dizi işini bir türlü kıvıramadı.

Star ise şimdilik Acun'un meyvelerini topluyor. O da sezon sonuna kadar. Sezon sonunda Medcezir, Aramızda Kalsın gibi dizilerin arasına yenilerini katmak zorunda. Ya da Muhteşem Yüzyıl'ı bir sezon daha uzatacaklar. Aksi halde önümüzdeki sezon gün birinciliklerini kaybedecek görünüyor.

Malesef ki istikrarını koruyan belli başlı dizilerin dışında dizi olayını hiç bir kanal tam anlamıyla tutturamadı. Acaba izleyiciler artık dizi izlemekden sıkıldılar mı? Aslında olabilirde... Ama o kadar çok fazla gereksiz bir üretim var ki... iyi ve kötüler arada harmanlanıp, arada es kaza yakalananlar izleniyor. Yani kim kime dum duma durumu söz konusu...

Haftanın nerdeyse 3-4 günü Acun programları ile doluyor... Diğer  gün birinciliklerine birlikte bir bakalım... Pazartesi zaman zaman Karadayı, Salı dizi yok... Çarşamba Muhteşem Yüzyıl, Perşembe Kurtlar Vadisi Pusu, Cuma Karagül ve Medcezir, Pazar günüde total'de Küçük Gelin. Bu sezon başlayan dizilerden sadece Medcezir ve Küçük Gelin gün birincilikleri alabildiler...

Hal böyle olunca yoğun bir üretim ayağının  sonucunda, bu tablo neticesinde izleyicilerin yavaş yavaş dizilerden uzaklaşmaya başladıklarını söylemek gerekir. Daha doğrusu dizi yapımcılarının artık izleyicileri şaşırtmayan hep aynı tarz yapımlarla sürdürmeleri dizilere olan güveni azalttı. Yeni bir dizinin tanıtımı çıksa... "Şu diziye benziyor ya bu?" deyip dizinin ilk bölümünü bile izlememesi bu sonucu bu noktalara kadar getirdi. Şayet Acun alternatifi programlar ortaya çıkarsa dizilerin kaderi bana göre fena halde değişecek. Diziler mutlaka ki olacaktır.. Hatta olmalıdır da... Ama bu sektörü ayakta tutmak için artık daha özgün ve daha radikal kararlar alınmak durumunda... Aksi halde dizilerin popüler devri yerini keşfedilmeyi bekleyen başka  popüler yayınlara bırakacak.

Volkan Türkcan

vturkcan@televizyondizisi.com

https://twitter.com/yerlidizi

 
Toplam blog
: 57
: 3584
Kayıt tarihi
: 07.01.12
 
 

Ege Üniversitesi Bilgisayar Programcılığından mezun oldum. Bilgisayar ve İletişim sektöründe çalı..