Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ağustos '11

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Diziliş Mucizesi

Diziliş Mucizesi
 

DİZİLİŞ MUCİZESİ


Karbon atomlarının değişik şekilde dizilişi sonucu elmas veya grafit oluşur. Biri dünyanın en pahalı mücevheri iken öbürü sadece kömürdür. İkisi de sadece karbon atomlarından oluşur. Ama bu karbon atomlarının nasıl dizildiği aradaki farkı doğurur.
Diziliş rakamlarda da son derece büyük farklara yol açar: Eğer 100.009 sayısında dokuzla birin yeri değişirse 900.001 elde edilir ve aradaki fark 799.992 dir. İşte dizilişin aritmetik önemi! 

Şimdi bir de aşağıdaki harf dizilimlerine bir göz atın: 

1- miişdrbiedaaağşikdrfhaiiiieellmrdznibrözgtnaı 

Kırk altı tane harfin bir düzene göre dizilmiş halini görüyorsunuz. Zihnimiz otomatik olarak karmaşık olanı gruplandırıp sıralayarak (dizilimiyle oynayarak) anlamlar üretme eğilimindedir. Ben çocukken yatağa girdiğimde evimizin sıvasız briket duvarlarına dalar ve bir yığın yaratık görürdüm. Aslında yaptığım o duvardaki deseni oluşturan rastgele girinti çıkıntıların bilinçsizce bir gruplandırmasını yapmaktan başka şey değildi tabii. Eğer bu harfleri de, sırasını değiştirmeden belli bir hedef yönünde, sadece gruplandırarak yeniden dizersek (gruplandırma bir diziliş metodudur) aşağıdaki sonuca ulaşırız. 

2-miişd-rbi-ed-aaağşikd-rfha-iiiieellmrdzn-ibr-özg-tnaı 

Bu diziliş şekli size birinci dizilişten daha anlamlı gelmeye başladı mı? Buradaki dizilimi kavramak çok daha kolaydır çünkü gruplandırmak büyük bir parçayı daha küçük olanlara bölerek ifade etmek anlamına gelir. Kırk altı tane harfin değişik şekilde sıralanma olasılığı trilyonları çok çok aşar. Oysa ikinci dizilişteki ikinci gruba göz atacak olursak bunun sadece “bir” olabileceğini tahmin etmemiz zor olmaz. Bu tahminde yaptığımız şey ise artık, gruplandırmak değil sıralamaktır. Sıralamak da bir diziliş metodudur. Örneğin bir filmdeki karelerin sıralamasını tam tersine çevirirsek geriye doğru hareket eden bir film elde ederiz. Yani film sondan başlar ve başa doğru hareket eder. Futbol maçlarındaki önemli pozisyonların incelenmesi sırasında yapılan şey budur. Bu tür sıralama değişikliklerinin zihnimiz üzerindeki etkilerini araştırıp değişik yargı ve duygular üretmek NLP modelinin temel uygulama yöntemlerinden biridir. Şimdi ikinci dizilişteki gruplar içindeki harflerin sıralamasını uygun bir şekilde değiştirirsek ne olacağına bakalım. 

3- şimdi-bir-de-aşağıdaki-harf-dizilimlerine-bir-göz-atın 

Dizilişin mucizesi hakkında bir fikir edinmişsinizdir umarım. Öyleyse gelelim bu mucizeyi biz günlük yaşamımızda nasıl kullanıyoruz veya nasıl kullanarak yaşamımızda bir anlam oluşturabiliriz sorusuna. Her şeyden önce gruplandırma yöntemiyle çok büyük depresyonlara yol açabilecek bir karmaşayı başa çıkılabilir hale getirmemiz mümkündür. Bu son derece sonuç verici bir terapi yöntemi olarak da kullanılabilir. Özellikle hafızamızda karman çorman olan bilgilerin yeniden dizilmesi, bu bilgilerin üzerimizdeki ağır yükünü hafifletmesi bakımından son derece yararlı olacağı gibi, gelecekle ilgili anlamlı adımlar atabilmemize de olanak sağlayacaktır. NLP tekniklerinin çoğu bu diziliş ilkelerini kullanır ve bu nedenle on beş yirmi dakika gibi, psikolojinin hayal bile edemediği kadar kısa sürelerde sonuçlar alınmasını sağlar. İnsan davranışlarında, tarihte ilk kez uygulanan bu yaklaşım yöntemini geliştiren kişinin (Richard Bandler)bir psikolog değil de, bir bilgisayar programcısı olması rastlantısal değildir. Çünkü bir bilgisayar programcısı bilgilerin nasıl gruplandırılıp sıralanması gerektiği konusunda uzmandır. Küçük bir oyun programının yazılımında bile büyük miktarda bilgiyi anlamlı bir şekilde dizmek gerekir. Bu dizilim işlemine akış şeması veya algoritma adı verilir. Bizim belleğimizde de, bir konuda depoladığımız bilgilerin mevcut dizilimini bulma işlemine NLP dilinde strateji belirleme denir. Örneğin bir kişinin bir fobiye sahip olabilmesi için, ilgili bilgileri dizme konusunda belli bir stratejiye sahip olması gerekir. Kişi eğer yükseklik korkusuna sahipse ve bir sandalyenin üzerine çıktığında, uçurumdan aşağıya bakıyormuş gibi tepki gösterebiliyorsa, bu, yükseklik bilgisini işleme konusunda muazzam bir beceriye sahip olduğu anlamına gelir bir programcı için. “Bu etkiyi normal bir insanda yaratmaya kalksak neler yapmamız gerekir?” Önemli soru budur ve bu sorunun yanıtını bulmak demek, yükseklik korkusu olan kişinin yükseklikle ilgili bilgilerinin dizilimini (bir çeşit algoritmasını) ortaya çıkarmak demektir. Bir kez bu dizilim anlaşıldı mı, artık o dizilimi bir daha böyle bir korku üretemeyecek şekilde bozmak fobinin son bulması anlamına gelir. Fobi tedavisi şu anda gelinen aşamada beş dakika gibi kısa bir süreye kadar indirilmiştir ve bütün dünyada kesin sonuç üretecek şekilde de uygulanmaktadır. Sonucun hemen test edilebilmesi bu konuda herhangi bir tartışma doğmasını da engellemektedir. Örneğin benim büroma asansör korkusu olan biri merdivenlerden beş kat çıkarak nefes nefese gelip asansörle inerek gidiyorsa, hala asansör korkum var mı yok mu tartışmasını gereksiz bulacaktır. Fobi tedavisi konusunda NLP tekniklerini, NLP Uygulamaları yazı dizimde açıklayacağım. Ancak bu tür uygulamaları pratik olarak, önümüzdeki aylarda düzenleyeceğim Temel NLP Eğitim kurslarıma katılarak görüp anlama olanağınız da olacak. 

Dizilim mucizesi konusunda siz de kendi başınıza düşünüp gözlem yaparak bir iç görü sahibi olabilirsiniz. Bunun ne işinize yarayacağını da siz bulabilirsiniz. Hepinize hoşça dizilmiş duygularla dolu bir gün diliyorum.
izzetbalci@ziprotek.com 

 
Toplam blog
: 75
: 1163
Kayıt tarihi
: 06.06.11
 
 

Zihinsel Programlama Teknikleri(NLP, Hipnoz, Meditasyon..vs.) alanında, uzun yıllardır araştırma ..