Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Nisan '18

 
Kategori
TV Programları
 

Dizinin Adı 8. Gün Değil; Bahar Sayesinde Olmalıymış!

Dizinin Adı 8. Gün Değil; Bahar Sayesinde Olmalıymış!
 

Aselsan'da çalışan mühendislerin peş peşe intihar etmesi ve öldürülmesi, yeni icatlar yapan bilim insanlarının aynı uçak kazasında hayatını kaybetmesi, komplo teorisi olmaktan çıkıp ete kemiğe bürünecekti. 8. Gün vaat ettiği hikayeyi layıkıyla anlatabilseydi, son on yıllık süreçte yaşananlara ışık tutacağı gibi yeni soru işaretleri eşliğinde konuya yeni açılımlar kazandırabilirdi. Üçüncü bölümünü izlediğim 8. Gün ile ilgili üzülerek di'li geçmiş zaman kipini kullanıyorum. Vaat ettiği hikayeden o kadar uzaklaştı ki toparlaması oldukça zor görünüyor.

Kıran kırana bir mücadelenin yaşandığı pazartesi akşamı aynı gün iki dizi başladı biri Yasak Elma diğeri 8. Gün. Ahlaksızlık kombinasyonundan beslenen pembe dizi matematiğine sahip Yasak Elma karşısında 8. Gün'ün galip gelmesini canı yürekten isterdim. Yasak Elma tarzı diziler daha önce defalarca kez yapıldı, 8. Gün ise içerik olarak yeniydi. Başarılı olması halinde bu tarz hikayelerin önünü açma şansına sahipti. Ama olmadı. Reyting paneli bu tarz dizilere ilgi göstermiyor gerekçesinin ardına sığınmadan, dizi ekibinin, amasız, objektif bir şekilde vaat ettiğimiz hikayeyi doğru bir şekilde anlattık  mı sorusuna cevap vermesi gerekiyor. Ben kendi cevabımı vereyim vaat ettikleri hikayeyi anlatmadıkları gibi anlatma tarzları da doğru değil!

Milli jet yazılımını özel bir şirkette çalışan yazılım mühendisi Şehnaz Yüksel yazıyor. Ankara'ya teslim edeceği an yazılımda sızıntı olduğunu fark ediyor ve uçak kazasında ölüyor. İlk bölümün sonunda Şehnaz'ın ölmediği en yakınındaki en güvendiği iş arkadaşı Aziz'in elinde tutsak olduğu anlaşıldı. Ters köşe adına başarılı bir hikaye kurgusu gibi gözükse de hata tam da bu noktada başladı. Hikayenin merkezindeki Bahar, annesinin öldüğüne inanmadı ama görüntüler eşliğinde ikna edildi. Şehnaz düşen uçağa binmişti. Peki ama o dakikadan itibaren neden uçak enkazı, arama kurtarma çalışmaları, cesetlere ulaşma adına tek bir söz sarf edilmedi. Bahar annesinin cenazesinin peşine düşmedi. Çünkü senarist Şehnaz'ın hayatta olduğunu biliyordu, ilk bölüm sonunda seyirciye de açıkladı bu durumu. Ve bu tarz senaryolarda sıklıkla yapılan hatayı yaptı. Bahar da annesinin ölmediğini hayatta olduğunu biliyormuş gibi yazmaya devam etti hikayeyi.

Bahar, eve yapılan baskında bebeğini kaybetti, kocasının ne kadar korkak bir adam olduğu gerçeğiyle yüzleşti. Hiç tanımadığı, hayalindeki babasıyla uzaktan yakından alakası olmayan bir adam Hayati ben babanım dedi. Ve Bahar o ruh hali içinde vatan haini olmakla suçlanan annesinin ismini temize çıkarabilmek adına yazılımın peşine düştü. Baskını yapan adamlar maskeliydi ama gözleri açıktaydı ve defalarca konuştular Bahar'la. Sadece gözlerden robot resmi çizilmesi mümkün değildir ama bir insanın gözlerinin içine baktıysanız o gözleri unutmazsınız. Hele sadece gözlerini gördüyseniz. O sesi de unutmazsınız. Ama Bahar ormanda tesadüfen karşısına çıkan Ozan'ın ne bakışlarını ne de sesini tanıdı. Ki senaryo ikinci falsosunu böylece vermiş oldu.

Senaristler kağıt üstünde kendierince başarılı matematik kurmuşlardı. Annesini kaybeden Bahar geçmişten gelen babası Hayati ile iyi bir ikili olur. Ozan babası Aziz'in planlarına sadık kalmayarak Bahar'ın yakınında olup yazılıma ulaşmaya çalışırken, zaman içinde babasına ters düşmeye başlar çünkü Bahar cemre misali kalbine düşecektir, Ozan üçüncü cemreden sonra aşkının farkına varacaktır. Bahar yaşadıkları çerçevesinde içindeki karanlıkla tanışırken, Hayati ve Ozan için tam tersi gerçekleşecektir.

İşin özü hamle- karşı hamle aksiyonunu severim ama zekice yapılması kaydıyla. Hikayenin kuruluşundan kaynaklı her karakterin hamle yapma potansiyeli mevcut. Ama senaristin yazdıklarını bildiklerini nneredeyse bütün karakterler biliyor ve ona göre pozisyon alıyor. Böyle olunca da gizem ve heyecan sahnenin/bölümün/ aksiyonun başında imha ediliyor. Bu tarz kurgular hikayede boşluk kaldırmadığı gibi sonradan telafisi de mümkün olmuyor maalesef.

Başlığa gelince... Şehnaz yazılımı kurtarmak için Bahar'a güveniyor. Aziz ve Ozan yazılıma ulaşmak için Bahar'ın peşinde. Kardeşinin intihar etmediğine inanan Komiser, kardeşinin ölümünü Bahar sayesinde çözebileceğine inanıyor.

 

 

 
Toplam blog
: 8
: 327
Kayıt tarihi
: 01.04.18
 
 

Analiz ve eleştiri... Türk'ün Dizi İle İmtihanı, Dizierkil Ailede Baba Rolü, Beyaz Camın Realiti ..