Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Nisan '11

 
Kategori
Güncel
 

DNA'nın 58. yaş günü kutlamalarına düşen gölge

DNA'nın 58. yaş günü kutlamalarına düşen gölge
 

Profesör James D. Watson


Dün akşam İkili Sarmal 'ın yazarı DNA yapısını çözümleyen Nobelli bilim adamı genetikçi Profesör James D. Watson 'un BÜ 'deki konferansıyla ilgili bir blog yazmıştım. Sabah editörlerce seçilir ve bu çok önemli bilimsel olaya değinen bloğum editör seçkilerine girer diye de ummuştum. Seçkiye girince başımıza tüy dikilmiyor ama daha fazla göze çarpıyor, daha fazla okunuyor.Orada dışarıda neler olup bittiğine dair gazete sütunlarına düşmeyen yorumları alırız diye düşünmüştüm.

Kısmetsizmiş bloğum. Editörlerler seçmemiş. Belki de görememişlerdir ya da uygun görmemişler. Bilim ve sanatın yerlerde süründüğü memleketimde, Nobelli bir bilim adamı gelmiş konuşmuş kime ne diye mi düşündüler, bilmiyorum. Belki de DNA 'nın 58. yaş günü kutlanmalarında izdiham gibi başlıklar atmak gerekiyordu. Ya da kimilerinin yaptığı gibi, gece 12.00 den sonra yayımlanan bloglara pornografik fotolar yapıştırmak mı? Bu bize gelmez. ...Sağlık olsun.

Söz ettiğim bloğuma bir mesaj gelmiş. Mesaj yazan buraya üye olmadığından kendisine ulaşamadım. Yayımlanmasını isteyip istemediğini tam olarak çözemedim. Ama sıkıntıyı çeken gençler adına bu mesajı kısmen burada paylaşmamın adil olabileceğini düşündüm. Anne konferans sırasında yaşlanaları bir Akademik Skandal olarak niteliyor. BÜ'de yapılacak konferans için heyecanla bekleyen iki araba dolusu- ki bekleşenlerden küçük bir bölümü eder- GENETİK BÖLÜMÜ ÖĞRENCİSİ sırf konferansı izleyebilmek için geliyorlar İstanbul'a. Gerisini mesajdan alalım:

"...Yazınızda konferansı anlatırken satırlara yansıttığınız heyecandan bunu tahmin ediyorum. Ama ne yazık ki bu konferansı ne kızım ne de 2 otobüsle sırf bu konferans için ...'dan sabah erken saatlerde yola çıkan ve buz gibi soğuk altında 3 saat yağmur altında bekledikten sonra yeniden kös kös geri dönen arkadaşları katılabildi. Hem de asıl sponsor Bilkent olmasına ve güya bu öğrenciler için yer ayrılmasına rağmen.. üstelik barkovizyondanda hem yağmur ve aşırı soğuk nedeniyle hem de ses düzeninin bozuk olması nedeniyle takip edemediler. BÜ gibi bir akademik camia bu çok önemli konferansı Ücretsiz diye mi yüzüne gözüne bulaştırdı ? Bu öğrencilere yazık değil mi ?? Bu kadar mı değersizdiler.. kimse aldırmadı onların dışarıda kalmalarına.. çok üzücü gerçekten...."

Benimle paylaşan anne vasıtasıyla aynanın öteki yüzünü sizlerle paylaşmak istedim, orada bulunmanın onlarca genç dışarda beklerken, içeride olmanın sıkıntısını da yüreğimde saklayarak.... Değerli Anne'ye buradan teşekkürler.

Bahçede yaşatılan olay çok üzücü. Üzücü olduğu kadar da düşündürücü. Hele de yakın coğrafyalarda yaşanan kaos göz önüne alındığında daha da düşündürücü. Çünkü kapıda ırk ayrımı protestolarında bulunan sesler de duydum. .

Akşam bir arkadaşımla o gün o bahçede tuhaf bir sosyolojik olguya dönüşen konferansın diğer yüzününün boyutlarını tartıştım yani bu konferans niye bu şekilde yapıldı?

Tamam barkovizyon var ama bakın öğrencilerin yeri ayrılmış denmiş. Ayrılan yerler salonda değil de çimlerde diye söylendi mi? Hava durumunun günlerce öncesinden tahminleri yapılmıyor mu? En azından barkovizyona güvenerek binlerce öğrenci davet edildiyse, hava tahminine bakıp bu konferans ertelenemez miydi? Öncelikle üniversite öğrencileri alınamaz mıydı?

İlgili , ilgisiz öğretim üyeleri protokolüne ayrılacak yerde, koltuklar, parlak genetik öğrencilerine ayrılamaz mıydı?Öğretim üyeleri için de ayrıca bir küçük toplantı düzenlenebilirdi.


Oysa herkes gelebilir kimseye rezervasyon yapılmadı diye söyledi konferansı açan bir konuşmacı. Dedikodulardan ve salondaki fısıltılardan duyduğumsa Profesörün geleceğinin bütün okullara, ve liselere hararetle duyrulduğu şeklinde. Kim duyurdu?

Onlarca öğrenci taburlar halinde bahçede bekletilirken sonunda gençlerin haklı olarak kızarak taşkınlık yapma olasılığını bu konferansı düzenleyenler farkında değil miydi?

Yine de gençleri kutlamak gerek diyorum, sabrının sonuna kadar denenen gençler, onca çileye karşın serinkanlı davrandıkları için. Olaylar genişlese belli mi olur tiyatroları kapatmayı düşünen anlayış, kancayı üniversityelere de bir de bu yönüyle yani bilimsel konferansları engelleme şeklinde atabilirdi. Katılamayan gençlerimizin de üzülmemmelerini, bulabilirlerse tabii, İkili Sarmal'ı dikkatle okumalarını, bu Nobelli büyük bilimadamı James D. Watson 'u yakın zamanda izleyebilmelerini yürekten diliyorum.

Bir kaosun kıyısından dönüldü sanki...

ezgiumut 2011 Nisan 19

Dünkü haberim:

http://blog.milliyet.com.tr/DNA_nin_58__Yas_Gunununde___Nobelli__James_D__Watson_geldi/Blog/?BlogNo=301968

 

 
Toplam blog
: 566
: 1338
Kayıt tarihi
: 11.07.06
 
 

Edebiyatla ilgileniyorum. Ayrıca amatörce belgesel film çalışmaları yapıyorum ve kültürel etkinlikle..