Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Mayıs '18

     
    Kategori
    İnternet
     

    DNS (Domain Name System) Nedir?

    DNS (Domain Name System) Nedir?
     

    DNS (Domain Name System) Nedir?


    DNS (Domain Name System), internete bağlı cihazlar arasında IP adresi üzerinden yapılan iletişimin daha kolay hatırlanabilir olan alan adları üzerinden yapılmasını sağlayan sistemdir.

    DNS'in Tarihçesi
    Bilgisayar ağlarının kökeni 1970'lerde ArpaNet ile ortaya çıkmıştır. Bu dönemlerde kullanılan ve kullanılması tahmin edilen ağ günümüzdekiyle karşılaştırılamayacak derecede küçüktü. Ağın kullanımı yalnızca birkaç yüz sisteme açıktı. Bu tarihlerde isimlendirme için tek bir sunucuda tutulan ve IP adreslerini barındıran host dosyası güncelleniyor ve diğer sistemler de belli aralıklarla bu dosya üzerinden kendi taraflarındaki güncellemeyi yapıyorlardı. Ancak ağdaki bilgisayar sayısı arttıkça hem host dosyasının büyüklüğü hızlı bir şekilde artmaya hem de diğer bilgisayarların dosyayı kopyalamak için kullanmış olduğu bağlantı merkezdeki bilgisayarları kilitlemeye başladı. Bu sorunlar üzerine yeni bir sistem arayışına girildi ve Paul Mockapetris bu sorunu çözmek için görevlendirildi. 1984 yılında Mockapetris'in yayınladığı RFC 882 ve RFC 883 ile DNS'in temelleri atılmış oldu. Daha sonradan yayınlanan RFC 1034 ve RFC 1035 ile de günümüzdeki halini aldı.

    DNS Ne İşe Yarar?
    DNS olmasaydı herhangi bir web sitesine bağlanmak istediğimizde o siteye ait IP adresini tarayıcımıza yazmak zorunda kalacaktık. Her gün yüzlerce siteyi ziyaret ettiğimiz düşünüldüğünde bunun ne kadar büyük bir karmaşaya yol açacağını görmek son derece kolaydır. İşte bu sebeple DNS geliştirilmiştir. Bu sistem sayesinde ziyaret etmek istediğimiz site adresini tarayıcımıza yazdığımızda bu adres DNS sunucuları üzerinden IP sorgulama işlemi yapılarak sitenin IP adresine dönüştürülür ve siteye bağlanmış oluruz.

     

     
    Toplam blog
    : 1
    : 296
    Kayıt tarihi
    : 16.05.18
     
     

    Bilgisayar mühendisliği bölümü mezunuyum, bilgisayar ve teknoloji konusunda bildiklerimi bu konud..