Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Haziran '21

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

DOBGM ASPENDOS GALA KONSERİ

DOBGM ASPENDOS GALA KONSERİ

22 Mayıs 2021 akşamı çekimi yapılan ve opera eserlerinden seçkilerin Aspendos'un büyülü atmosferinde Şef Raoul Grüneis yönetimindeki Antalya Devlet Opera ve Balesi Orkestrası eşliğinde Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Mersin ve Samsun operalarından solistler tarafından seslendirildiği Gala Konseri 4 Haziran Cuma günü 20.00'de Trt2 ekranlarında yayınlandı.  Kültür ve Turizm BakanıMehmet Nuri Ersoy ev sahipliğinde etkinliğinin kapanış akşamında, Aspendos Antik Tiyatroda, Uluslararası misyon temsilcileri ve basın mensuplarının misafir edildiği Gala Konseri’nde sevilen opera şarkılarına yer verildi.

Konserin ilk eseri Şef Raoul Grüneis yönetimindeki Antalya Devlet Opera ve Balesi Orkestrası tarafından seslendirilen G.Bizet’in Carmen operası uvertürünü izlerken yüreğimize bir miktar su serpildi.

Daha sonra sırasıyla solist sanatçıların performansları başladı. Ch. Gounod’un Romeo ve Juliet operasından JeVeux Vivreadlı güzel aryayı İDOB solist sanatçısı Hale Soner Kekeç aynı güzellikte icra etti.

İkinci sırada yine İDOB solist sanatçısı mezzosoprano Nesrin Gönüldağ vardı ve G.Bizet’in Carmen operasından çok beğenilen Habanera’yı  "L'amour est un oiseau rebelle" Carmen kostümü ile ekran başındakilere güzel bir yorum yaptı.

Mersin Devlet Opera ve Balesi’nin genç solist sanatçılarından bariton Faik Mansuroğlu’nun G. Rosini’nin Il Barbiere di Siviglia operasından Figaro’nun ünlü cavatini olan"Largo al factotum" ile mizansenli olarak icrası da göz dolduran performansı oldu.

Mezzosoprano Medine Tuganova Antalya Operası’nın değerli sanatçısı. Carmen operasından ‘’Je dis que rien ne m’épouvante’’ adlı arya ile izleyenlerin gönlünü fethetti.

"E strano, e strano...Follie, follie...Sempre Libera" G.Verdi’nin ünlü operası La Traviata’nın Violetta aryasıdır. Bu güzel arya için sahneye gelen İZDOB solist sanatçısı soprano Eylem Demirhan Duru’yu da alkışlıyoruz.

Sırada bir Türk eseri vardı, A.A.Saygun’un çok seslendirmiş olduğu ‘’Bozlak’’ için sahneye gelen SAMDOB solist sanatçısı bas Tuncay Kurtoğlu’nu bu güzel yorumu için alkışlıyorum.

ANTDOB solist sanatçısı bas Engin Suna da yine aynı besteci tarafından düzenlemesini yapmış olduğu ‘’Köroğlu’’ adlı parçasını bizlere zevkle izletti.

"Vieni! t'affretta!" adlı arya G.Verdi’nin Macbeth operasının Lady Macbeth tarafından söylenen çok güzel aryasını SAMDOB solist sanatçısı Mine Yenice Kurtoğlu’nun güzel sesi ve tekniği ile izledik.

İZDOB Müdürü ve solist sanatçısı tenor Aydın Uştuk ise G.Donizetti’nin ‘’Una furtiva lagrima’’ L'elisir d'amore (Aşk İksiri) operasının adlı güzel aryasında bizleri romantik dünyalara götürdü.

G.Verdi’nin Don Carlos operasının belki de en çaresiz kişisi olan Kral II. Filip’in  ‘’Ella giammai m'amò’’ adlı hüzünlü aryada İDOB Müdür ve Sanat Yönetmeni bas Suat Arıkan’ın güzel yorumunu alkışlıyoruz.

‘’È la storia solita del pastore’’adlı arya F. Cilea’nın l'Arlesiana adlı operasından. Bu duygulu arya için sahneye gelen DOBGM ve Genel Sanat Yönetmeni tenor Murat Karahan bizleri romantizmin doruklarına uçurdu.

G.Verdi’nin en çok bilinen operası şüphesiz Aida’dır. Bu operadan Aida’nın sevdiği komutan olan Radames’i savaşa yollarken söylediği ‘’Zaferle dön’’ yani ‘’Ritorna vincitor’’ adlı aryayı ANKDOB solist sanatçısı soprano Feryal Türkoğlu’nun güzel sesinden ve yorumundan dinledik.

Gala Konseri’nin son parçası da tüm sanatçıların katılımı ile icra edilen G.Verdi’nin La Traviata operasından meşhur ‘’Brindisi’’ idi. Sanatçıların, konseri daha da sevdirmek için gösterdikleri mimik ve duruşları izleyenler üzerinde olumlu izlenimler bıraktı.

Ben kendi adıma bu konseri düzenleyen tüm müdürlük, sanatçılar ve konseri yayınlayan TRT’ye şükranlarımı sunuyorum. Tek dileğimiz, artık bu pandemi döneminin sona ererek normal düzende sanatsal faaliyetlere katılmamızdır.

İsmail Hakkı Aksu

 
Toplam blog
: 137
: 116
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

Ressam, dekoratör, araştımacı yazar. ..