Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Haziran '21

 
Kategori
Alışveriş - Moda
 

Doğa Harikası Göletler!

                                                        Doğa Harikası Göletler!
Sevgili Okurlar: Dünyanın her tarafında ve Antik Yunan zamanından bu yana var olan doğal göletler, tarih boyunca insan toplulukları için tarım ve hayvancılıkta su deposu ve sulama alanları olarak kullanılmış. Ayrıyeten farklı kültürlerde farklı amaçlar için kullanılmış. Günümüzde de genelde gölden küçük olan doğal su birikintisi göletlere Ülkemizin yedi bölgesinde rastlıyoruz. Dünyadan örneklerle bir gelenek olarak Japon bahçelerinde Japon felsefesini yansıtan biyolojik gölet örnekleri ile karşılaşırken Avrupa’da daha çok estetik ön planda tutulduğu mimarinin tasarımların olduğu biyolojik göletleri görüyoruz. 
 
Göletler genelde akarsu, nehir veya çayların yolları değiştirilerek oluşur. Bazen de bazı arazi alanlarında yağan yağmur sularının birikmesi sonucu kendiliğinden oluşur. Günümüzde de modern havuzlara bir alternatifi sayılabilecek doğal göletlere karşı giderek artan insan ilgisi bizlerin doğal olma isteği ve doğaya dönme ihtiyacının değerli bir karşılığı oluyor.
 
İnsanların ve doğada yaşayan canlıların ihtiyaçlarının karşılanmasında sağladığı yararlar ile huzurlu, uyumlu ve güzel manzaraları gözlerimizin ve ayaklarımızın altına seren doğal göller, günümüz dünyasının insan hayatına getirdiği zorluklar ile teknolojinin getirdiği dezavantajların yanında mesela stresin, gürültü ve hastalıkların (en son Pandemi felaketini söyleyebilirim.) fazlalaştığı  günümüzde doğal manzaralar oluşturan, spor yapma ve dinlenme imkanları sağlayan göletler doğanın büyük bir yaşam mucizesi muhteşem bir hediyesi olarak, insanı özüne ve doğaya birebir yakınlaştırıyor.
 
Her yaştan insanlar için göletlerde oluşan suyun verdiği huzur ve sakinleştirici etkiler etrafındaki doğal alanlarla da örtüşünce bir bütün olarak çevre ile uyumlu canlı ve doğal öğeler yaban hayvanları, suda oksijen üreten bitkiler, taşlar, kayalar, çakıllar, çevresinde su ile uyumlu ağaçlar, sazlıklar, çeşitli türlü kuşlar, böcekler ve göletlerde yetişen balık türleri ekolojik bir sistem olarak ahenkli görsel bir şölen sunuyor.
 
Gazete Türk'e Teşekkür Ederim: Belçika'da yayınlanan Belçika ve Türkiye gündemini okurlarıyla paylaşan Gazete Türk'e, Doğa Harikası Göletler ana başlıklı köşe yazıma ve fotoğraflarına yer verdiği için, çok teşekkür eder, yayın hayatında çok başarılar dilerim.
 
Toplam blog
: 643
: 67
Kayıt tarihi
: 20.02.17
 
 

Eğitim Durumu Halkla İlişkiler Yüksek Lisansı İsletme Fakültesi Sosyoloji Bölümü Gazeteci ..