Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mayıs '11

 
Kategori
Ev / Bahçe
 

Doğa ve Balkon Bahçeciliği

Doğa ve Balkon Bahçeciliği
 

Balkon bahçe


İnsan doğadan uzaklaştıkça özünden de uzaklaşıyor aslında.Günümüz koşullarında, kent yaşamında doğada olabilmek oldukça zor.Oysa doğa her anlamda insanı bütünler ve yaşamın temelini oluşturur.İstanbul'da yaşadığım yıllarda "Ben doğaya istediğim sıklıkta gidemiyorsam, doğayı bulunduğum yere getiririm" düşüncesiyle küçük balkonumu neredeyse bir bahçeye dönüştürmüştüm.Bitkiler konusundaki bilgimi daha da artırmak için çeşitli site ve forumlarda konunun ayrıntılarını incelemeye başlamıştım ki, "balkon bahçeciliği" ile ilgilenen çok sayıda insan olduğunu görmek beni mutlu etmişti.

Genel bir yaklaşım olarak salon bitkileri yetiştirmeye çalışırız oysa, domates, biber ve benzeri sebzelerden, fesleğen, reyhan, maydonoz gibi bitkilere kadar pek çok bitkiyi balkonlarımızda yetiştirebiliriz.Çöpe attığımız meyve çekirdeklerinin bir kısmını saksılarda çimlendirerek yetiştirebiliriz (ki iyi sonuç almaya başladıktan sonra pek çok çekirdeği çöpe atmaktan vazgeçebilirsiniz).

İstanbul'daki küçük balkonumda domates ve benzeri bir kaç sebze, çiçek-sarmaşık ve yanısıra çekirdekten büyttüğüm portakal( daha doğrusu turunç) bitkisi vardı.Antalyâ'daki büyük balkonumda ise bir kaç yıldır, biberden kabağa, fasulyeden harika kokulu reyhan, adaçayı biberiye ve hatta çekirdekten büyütmeye başladığım portakal, limon (turunç olacaklar aşılanmazlarsa tabi) yenidünya, zakkum vb fidelerimle daha da büyük bir balkon bahçeciliğine geçmiş bulunuyorum.Biraz ilgi, biraz bakımla oldukça keyifli bir hobi balkon bahçeciliği.

Bu konuda şöyle bir açıklamayı alıntılayayım; "Balkon bahceciliği denince klasik balkon bitkilerinin yanı sıra bahçede yetiştirilen bitkiler de akla gelir. Zevkinize göre dizayn edebileceğiniz bu mini bahçede yetiştirebileceğiniz türler sınırsızdır denilebilir. Büyük mekanlarda sebze, meyve, ağaç, sarmaşık ve çeşitli çiçekler kullanılarak zengin bir renk armonisi meydana getirilebilir. Yeriniz iç mekanda bir pencere kenarı ile sınırlı ise fazla karmaşadan kaçınmanız daha verimli olacaktır. Mesela bir baharat bahçesi kurabilirsiniz. Veya minyatür güllerden minik bir gül bahçesi harika olur. Bir kere karar verince hayal gücünüz size yol gösterecektir." (www.cicekansiklopedisi.com)


Konu ile ilgili ayrıntıları öğrenebileceğimiz pek çok site ve forum var.Bence geç kalmadan, bu bahar alacağınız bir kaç sebze fidesi ve meyve çekirdeği ile başlayın.Devamı mutlaka artarak gelecektir.

Bu konuda bilgi almak için yararlanacağınız en iyi kaynak sitelerden biri; http://www.agaclar.net/forum/

 
Toplam blog
: 191
: 1283
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

Başlangıçta sadece su ve onun üzerinde salınıp duran sis mevcuttu.  Baba Apsu ortaya çıktı ve tat..