Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Nisan '14

 
Kategori
Doğa Sporları
 

Doğada Yürümek, Doğayı Sahiplenmek

Doğada Yürümek, Doğayı Sahiplenmek
 

Çağımızda hızlı sanayileşme ve şehirleşme ile birlikte kaybettiğimiz değerlerden biri doğadan uzaklaşmaktır. Şehrin yapay ve renkli yaşantısı içinde kaybolmak, fazla emek vermeden herşeye kolay ulaşmaktır. Çevreyi kirlettiğimizin ve insanlığın geleceğini tehlike altına attığımızın bile farkına varmadan herşeye ticari menfaatler doğrultusunda bakmaktır.  Ama bu içine düştüğümüz gidişin insanlardan çok şey alıp götürdüğünün farkına yeni yeni varmaya başladık.

Kirlenen çevremiz, gıdalarımız, ortaya çıkan hastalıklar, yaşanan doğal afetler, stres dolu çalışma ve yaşam koşulları şehirdeki insanları düşündürmeye ve kaybettikleri güzellikleri yeniden kazanmaya itti. Kırsalda yaşayanlar bir ölçüde bu tür sorunları pek yaşamamakla birlikte, kırsala ve doğaya yönelme kırsaldaki yaşam içinde iyi gelişmeleri beraberinde getirdi. Şehirlerin kırsal ile kopan bağları kurulmaya, doğanın güzellikleri yaşanmaya başlandı. Kırsalda kalkınma için yeni bakış açıları ortaya çıktı.

Bir zamanlar araştırmacıların ve bazı gezginlerin ilgi alanında olan doğada gezmek, doğayı keşfetmek, doğadan ilham almak, doğayı hissetme isteği bir akım gibi şehirdeki tüm insanları sardı. Başlangıçta gelişmiş ülkelerde ortaya çıkan bu akıma başlangıçta bu adamların başka işi yok mu diye baktık. Boş insanların işi gibi düşündük. Ama geçen zaman içinde ne kadar yanıldığımızı anladık. Bugün ülkemizde bile küçük büyük her şehirde yürüyüş grupları oluşmaya başladı.  Bu gruplar dernekleşti, sadece kendileri için değil tüm ülke için yararlı işler yapmaya başladılar.

Onlar toplumda doğayı sahiplenen, çevre değerlerine sahip çıkan bireylerin her geçen gün çoğalmasını sağladılar. Faaliyetleri ile kırsalı da kucaklayan, bir ölçüde bireyleri eğiten, yol gösteren ve destekleyen çalışmalar yaptılar. Bizlere çevremizdeki bilmediğimiz ve göremediğimiz değerlerimizi gösterdiler ve ülkemize yeni kültürel değerler kazandırdılar. Milyonlarca görsel ve yazılı doküman ürettiler. Doğa Turizmi, kırsal turizm gibi kavramlar hayatımıza girdi. Bir zamanlar kırsala geri kalmışlık çizgisinde bakan gözler şimdi daha farklı ve yaratıcı şekilde bakmaya başladılar. Şehrin ve kırsalın kucaklaşmasını sağladılar.

 Doğada yürüyenler attıkları her adım ile ülkenin her karış toprağına anlam kazandırdılar. Yürüyüş tekniği ve kuralları çerçevesinde doğayı koruyan, çevreye saygılı yaklaşımları ile doğa ile barışık bir yaşamı hayata geçirdiler. Başlangıçta doğayı yağmalayan çevrelerin yarattığı olumsuz yaklaşım ve bakış açısını zaman içinde aştılar. Her biri faaliyet gösterdikleri alanlarda uzmanlaşırken ülkemizin sivil savunması için önem taşıyan, arama ve kurtarmalarda bilgisinden ve gücünden yararlanan topluluklar haline geldiler. Çağımızda çevreye ve insana saygılı takım ruhu içinde bir hareket yarattılar.

Sivil bir hareket olarak başlayan doğa yürüyüş grupları yarattıkları kültür ile şehirlerin yaşamına renk katarken, bedenlerimizin ve ruhlarımızın doğa ile iç içe olmasını sağladılar. Doğada yürürken, doğayı hissetmenin ne olduğunu yaşattılar. Her birimizi şehrin beton bloklarından çıkararak yaşamın değerini ve doğada yaşamanın zevkini hatırlattılar. Kaybettiğimiz köylerimizi, kırlarımızı ve bayırlarımızın ne denli yaşanabilir yerler olduğunu gösterdiler.  

Doğa yürüyüşü aktivitelerine sık sık katılamasak bile doğada yürüyen dostlarımızın ve arkadaşlarımızın ürettikleri görsel ve yazılı dokümanlar bizlerin hayal dünyasına zenginlik kazandırdılar.

Başta Isparta GÖLDOSK ve Bandırma BANDAK olmak üzere ülkemizin her köşesindeki yürüyüş önderlerine, yürüyüş tutkunlarına ve de ilgi duyanlara doğayı doyasıya hissedecekleri, doğayı sahiplenecekleri güvenli ve zevkli yürüyüşler.

 
Toplam blog
: 416
: 790
Kayıt tarihi
: 19.02.10
 
 

Tarım, Gıda, Ormancılık, Çevre, Örgütlenme ve Proje konularında çalışmalarda bulunmaktayım. Öncel..