Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Aralık '11

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Doğadan gelen sağlık ebegümeci

Doğadan gelen sağlık ebegümeci
 

Bahçemdeki Ebegümecileri


Doğa ile uyumlu olduğunuzda size tüm güzelliklerini sunuyor. Bizim için varoluyor, buna inanıyorum artık. Dünya’nın binlerce yılda bereketli bir gezegene dönüşmesi, biz insanoğlunun varoluşuna hazırlıktı. Tıpkı bir annenin çocuğunu büyüteceği ortamı hazırlayıp onu beklemesi gibi tabiat ana da bizler için var etti kendini. Bizler ise yüzlerce ruhsal tekamülden sonra ancak şimdi anlayabiliyoruz ki henüz yeterli olmadığının da altını çizmeden edemeyeceğim. Doğayı katletme güdülerimizi başka bir yazıda ele alacağımın sözünü verip asıl konuya girmek isterim.
Doğanın insan için yarattığı bir bitkiden, Ebegümecinden bahsetmek istiyorum. “Çit, yol ve eski duvar kıyılarında, harabeliklerde, ama yalnızca insanların yaşadıkları yerlerin çok yakınlarında yetişen bir bitki türü.” İnternette yaptığım araştırmada bulduğum bu açıklama beni çok etkiledi. İnsanların yaşadıkları yerlerin yakınında yani insan için varolan bir bitki…
Bahçemizde bize yakın alanda yığınla ebegümeci çıktı. Geçen yıl burada ebegümeci yetişmemiş. Oturduğumuz ev bu sene yapılmış, geçen sene boşmuş burası. İnsanların yaşadıkları yerlerin çok yakınında yetiştiğini öğrenince köyde bir keşif yaptım. Hep evlerin yakınında vardı. Çok ilginç değil mi?
Peki, böyle bir bitki neden insanlara bu kadar yakın? Sanırım bunun cevabı ebegümecinin bitmek bilmez faydalarında yatıyor.
Ebegümeci çayı, özellikle mukoza iltihaplarında, gastrit, mesane iltihabı, mide ve bağırsak iltihabında ve ağız boşluğu iltihabında çok etkili. Ayrıca da akciğer balgamlanmalarında, bronşiyal nezlede, öksürük ve aşırı ses kısıklığında özellikle öneriliyor.
Geceden soğuk suya koyarak demlenmesi gerekiyor. Bir bardak suya yarım tatlı kaşığı kıyılmış taze bitkiden koyuyorsunuz ve ılıklaştırıp 3-4 bardak gün boyunca yudumlayarak içiyorsunuz. Bir termosa bunu hazırlayıp gün içinde içmek daha pratik olur kanımca.
Daha neler neler var bu bitkinin faydaları ile ilgili buraya taşıyamadığım.
Biz tabi alıp daha çok yemeğini yaptık. Çok lezzetli olduğunu söyleyebilirim. Bir de ebegümeci yemeği tarifi vereyim efendim.
 
Yarım kilo ebegümeci
1 çorba kaşığı tereyağı
1 iri soğan
100 gr. Kıyma
1 çorba kaşığı salça
2 su bardağı su
2 çorba kaşığı pirinç
4 diş sarımsak
¼ su bardağı limon suyu
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım demet nane
Ebegümecilerini ayıklayıp yıkadıktan sonra doğrayın. Yağda soğanı ve kıymayı kavurun. Ebegümecileri ilave edin, karıştırdıktan ve biraz kavurduktan sonra suyu ilave edin. Ebegümeciler yumuşayınca yıkanmış pirinçleri üzerine serpin. Pirinçler de pişince sarımsakları tuzla ezip, limon suyu ile yemeğe ilave edin, iki taşım kaynatıp, ateşten alın.
Afiyet olsun, sağlıklı olsun… 
 
Toplam blog
: 7
: 280
Kayıt tarihi
: 28.11.11
 
 

2011 Nisan ayında, aile meclisinin verdiği kararla Fethiye’nin Kaya köyüne yerleştik. Hayallerimi..