Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Mayıs '09

 
Kategori
Doğal Tedaviler
 

Doğal Ağrı Kesici : Kiraz

Doğal Ağrı Kesici : Kiraz
 

Kirazı yalnız meyve olarak biliriz. Oysa o kadar çok faydası var ki !


Artık yaz aylarına girmek üzereyiz. Çok sert biz kış geçirmesek de, önümüzdeki yaz aylarının ve daha sağlıklı olmak için bu aylardaki meyve ve sebzeleri oldukça fazla tüketmek zorundayız. Bunlardan biri olan ve kısa bir zaman görebileceğimiz meyve kiraz’dan bahsetmek istiyorum.

Kiraz bugünlerde manav ve marketlerin tezgâhlarını süslemeye başladı. Birçoğumuzun belki almadan hatta görmeden geçtiği bu meyveyi, bu yazıdan sonra sanırım daha çok tüketeceksiniz. Çünkü kirazın hiç de bilmediğimiz o kadar çok faydası var ki !

Uzmanların verdiği bilgiye göre Kiraz meyvesi ağrıların dindirilmesinde, ağrı kesici olarak bildiğimiz aspirinden çok daha fazla etkili oluyor. Araştırmacılar, ağrıyı kesen bu etkili maddenin kirazda bulunan “'antosiyanin” isimli kimyasalın marifeti olduğunu söylüyorlar. Öyleki, kirazda 12–25 miligram arasında antosiyanin bulunmakta ve bu maddenin ağrı kesici etkisinin aspirinden on kat daha fazla olduğu bildirilmektedir.

Tıp doktorları, günde alınacak bir aspirin’in başta kalp rahatsızlıkları ve romatizma olmak üzere, özellikle ileride oluşabilecek kemik erimelerine de iyi geldiğini savunuyorlar. Fakat bazı araştırmacılara göre, günde 20 kiraz yemek bir Aspirin almakla eşdeğer görülüyor. Üstelik hem doğal, hem de meyve yemiş oluyorsunuz. Ayrıca kirazda bulunan antosiyanin maddesi E ve C vitaminlerine benzer antioksidan etki yapmaktadır. Aspirinin yan etkileri var ama kirazın yok !..

Bunun ötesinde kiraz ağrı kesici özelliğinin yanı sıra bir numaralı stres yok edici meyve olarak da tanımlanıyor. Kirazın yapısında bulunan bol fosfor sinirleri kuvvetlendirerek sakinlik sağlıyor. İçeriğinde bulunan A vitamini kaynağı karoten içeren kiraz, aynı zamanda gözlerin de dostudur.

Kirazın bazı yararlarını maddeler halinde sıralayacak olursak;

- Kirazın en önemli özelliklerinden biri de vücuttaki fazla suyun atılmasını sağlaması... Dolayısıyla dolaylı olarak zayıflamaya yardımcı oluyor. Rejim reçeteleri ile uğraşmanıza gerek yok yani !..
- Kirazın özellikle ergenlik dönemindekiler için mucize niteliğinde bir yararı var. Kanı temizleyen kiraz yüzde oluşan sivilcelerin giderilmesini sağlıyor. Bilhassa genç kızlar bolca tüketmelidirler.
- Kirazın bir diğer özelliği ise kadınların menopoz dönemlerinde dertlerine derman olması.
- Kiraz, idrar söktürücü özelliğiyle böbreklerin dostu olarak, vücudu zehirli maddelerden temizliyor.
- Kiraz ürik asit ve ürat tuzlarının vücuttan atılmasını sağladığı için romatizma ve gut hastalıklarıyla eklem kireçlenmesi ve damar sertliğinin tedavisinde de kullanılıyor.
- Kirazın içinde bulunan kinik asit ise böbreklerin taş ve kum yapmasını önlüyor... Dahası mevcut kum ve taşların dökülmesine de yardımcı oluyor,
- Kirazın sadece böbrekler değil aynı zamanda safra kesesi taşının dökülmesine de yardımcı olduğu da bir diğer özelliği, - Kiraz kandaki zararlı maddelerin vücuttan atılmasını ve kanın temizlenmesine de büyük katkıda bulunan yegane bir meyvedir..
- Bu özelliği ile özellikle bayanlar çok ilgilenecektir. Zira kiraz suyunun yüz ve boyun kısımlarına sürülmesi de deride kırışıklıkları gideriyor...
- Birebir karaciğerin dostu olan kiraz, hastalıklar, fazla ilaç tüketimi ve zehirlenmeler sonucu zorlanan karaciğerin yükünü hafifleterek iyileşmesine büyük katkı sağlıyor. Bu yüzden, ağır rekaât döneminden çıkan bütün hastalar, ekstra bir ilaç kullanmadan bol bol kiraz tüketmelidirler. Çünkü kiraz tüketimi ile karaciğer zamanla normale dönüyor ve safra salgısı artıyor. Böylece sindirim gücünün de artmasını sağlıyor.
- Bu madde de şeker hastaları için. Çünkü kirazda bulunan 'levüloz' adlı şekerimsi madde, kolay sindirilebildiği için şeker hastaları kiraz meyvesini hiçbir tehlike oluşmadan rahatlıkla yiyebilirler.
- Ayrıca içerdiği madensel madde ve vitaminler nedeniyle birçok hastalığa karşı da dayanıklılığı artıran bir maddedir.
- Kiraz meyvesinin yararları oldukça fazla. Fakat işin ilginç yanı, kiraz ağacının meyvesi kadar, kendisi de tam bir sağlık kaynağı. Çünkü Kiraz ağacının yaprakları ve ağaç kabukları yüksek ateşe ve pekliğe yani kabızlığa iyi gelen bir madde içerdiği için müshil ilacı olarak kullanılıyor.
- Kirazın çiçekleriyse göğsü yumuşatıcı olarak kullanılabiliyor. Kirazın çekirdekleri ısıtıldıktan sonra bir beze sarılıp karın bölgesine konularak, karın ağrılarının giderilmesi için de kullanılıyor.
- Dövülmüş çekirdeğinin kaynatılmış suyu idrar zoru sorununa yardımcı oluyor.
- Kirazın saplarından kendiniz özel bir şurup hazırlayarak, idrar söktürücü özelliği olduğu gibi bronşite karşı da bir ilaç olarak kullanabilirsiniz.

Hazırlanışı :Gölgede iyice kurutulan saplarla şurup veya demleme hazırlanabilir. Saplar gerekirse kıyılarak bir gün süreyle su içinde ıslanmaya ve yumuşamaya bırakılıyor. Bir litre su içine bir küçük avuç sap konularak hazırlanacak demlemeden günde 3-4 fincan içiliyor. Bu demleme günde iki kez el ve ayak banyosu şeklinde de kullanılabiliyor. Ya da hazırlanan kiraz sapı demlemesi taze veya kurutulmuş kiraz üzerine boşaltılarak yarım saat bekletildikten sonra süzülerek aynı dozda içilebiliyor.

Peki, kiraz alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Öncelikle, kiraz alırken temiz, parlak, hasarsız ve yumrusuz olmasına dikkat etmemiz gerek. Kirazın rengi koyu olanlar her zaman daha tatlıdır. Sarı renkli kiraza nazaran, resimdeki gibi kırmızı renklileri tercih etmelisiniz. Saklarken kirazın saplarını çıkarmazsanız ömrü daha uzun olur. Yıkamadan plastik bir kaba koyup buzdolabında saklayın ve daima yemeden önce yıkayın. Buzdolabından çıkarıp oda sıcaklığında 1-2 saat bekletirseniz tadı daha lezzetli olacaktır. Taze kirazların 2-4 gün içinde tüketilmesi gerekir. Kirazı ayrıca derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Bunun için kirazın çekirdeklerini çıkarmanız gerekir.

../..

 
Toplam blog
: 671
: 2572
Kayıt tarihi
: 26.06.06
 
 

Anadan doğma bir İzmirliyim ve bu şehirli olmaktan gurur duyuyorum.. Hem bu şehirde doğmuş, hem b..