Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Nisan '22

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Doğal antibiyotikler nelerdir?

Doğal antibiyotiklerile daha sağlıklı yaşamak mümkün! Antibiyotikler, enfeksiyonları tedavi etmek için gereklidir. Ancak yalnızca gerçekten ihtiyaç duyulduğunda kullanılmalıdır. Bu ilaçların kötüye kullanılması, antibiyotik direnci de dahil olmak üzere birçok yan etkiye neden olabilir.

Bu nedenle, her zaman bir doktora danıştıktan sonra ilaç kullanma ihtiyacı dışında, doğal antibiyotiklere veya bağışıklık sistemini güçlendiren, bakterileri yok edebilen doğal yöntemlere başvurmak mümkündür. Genel olarak doğruluğu kanıtlanmış doğal antibiyotikler şunlardır:

Bronşit İçin Doğal Antibiyotikler

Soğuk algınlığı, boğaz ağrısı ve bronşit gibi solunum yolu enfeksiyonları için en etkili doğal antibiyotikler sarımsak, zencefil ve kekiktir.

Sarımsak, antibakteriyel ve antiviral özelliklere sahiptir. İçerdiği alisilin sayesinde ateşi düşürmeye ve bakterileri öldürmeye yardımcı olur. Bu özelliklerinden tam olarak yararlanmak için sarımsak, çiğ olarak yenilmelidir. Alternatif olarak bitki çayları ve kaynatma hazırlamak için de kullanabilirsiniz.

Zencefil, doğal bir antibiyotik ve antibakteriyel olmasının yanı sıra mukusun incelmesine, burnu ve bronşların serbest kalmasına yardımcı olur. İdeal olan günde 10 ile 30 gram, özellikle bitki çayı şeklinde birkaç dilim limon ve bir çay kaşığı bal ile birlikte alınmasıdır.

Kekik ise antibiyotik ve antiviral etkiye sahiptir. Bronşit durumunda, birkaç damla esansiyel yağ kullanılması veya çay formunda tüketilmesi tavsiye edilir.

Diş İçin Doğal Antibiyotikler

Diş ağrısına, genellikle diş hekiminin reçete edeceği antibiyotikleri gerektiren enfeksiyonlar neden olur. Ancak iltihaplanmaya bağlı rahatsızlığı azaltmak için doğal ilaçlar kullanmak da mümkündür. Adaçayı ve nergis yaprakları, iltihaplı diş etleri için çok etkilidir. Bunlar doğrudan diş etlerine sürülmelidir. Alternatif olarak birkaç damla karanfil esansiyel yağı veya hidroalkolik propolis tentürünü pamukla uygulayabilirsiniz.

İdrar Yolu İltihabı (Sistit) İçin Doğal Antibiyotikler

İdrar yolu iltihabı da hemen hemen her zaman ilaç gerektirir. Ancak, iyileşme sürecini hızlandırmak ve nüksleri önlemek için doğal antibiyotikler kullanılabilir. İdrar yolu iltihabı için doğal antibiyotikler arasında kızılcık suyu veya özü ve yaban mersi yer alır. İdrar yaparken rahatsızlığı gidermek için ebegümeci bazlı sıcak bitki çayları içmek de faydalıdır.

Çocuklar İçin Doğal Antibiyotikler

Çocuklar için doğal antibiyotikler kullanmak yerine çocuk doktoruna güvenmek, her zaman daha iyidir. Verilecek tek tavsiye, doktor onayıyla propolis ile çocuğun, bağışıklık savunmalarını güçlendirmektir.

 
Toplam blog
: 20
: 264
Kayıt tarihi
: 20.03.18
 
 

Tıp fakültesini bitirdikten sonra en büyük ilgi alanım bitkilerin dili ve doğal yaşam oldu. Yılla..