Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Haziran '07

 
Kategori
Doğal Tedaviler
 

Doğal bir diyet ürünü : Karnıyarık Otu

Doğal bir diyet ürünü : Karnıyarık Otu
 

Özellikle hanımların, kilolarıyla bir hayli sıkıntıları vardır. Bunun için de kimi kendi başına bir şeyler yapmaya kalkar, kimi de uzmanlara oluk oluk para akıtılır. Kimi hayrını görür, kimi hiçbir yarar sağlamaz. Diyet ve zayıflatma tedavilerinin ortak noktası, kişiye az ama besleyici besinler yedirmek ve kilo almasını önlemektir. Gerisi teferruat ve yöntem farklılığı.

Ben bir diyetisyen değilim ama bir çok rahatsızlığın ve rahatlamanın tedavilerinin doğada ve bitkilerde olduğuna inananlardanım. Bu paralelde, bulduğum kaynakları okuyor ve saklıyorum. Bugünkü örneğim, özellikle masrafsız diyet yapmak isteyenleri ilgilendiren bir bitki. Bu bitkinin adı Karnıyarık Otu..

Karnıyarık Otu (Plantago asiatica), Sinirliot türlerinden olan büyük yapraklı sinirli otun yaprakları oval biçimli, kısa saplı, kenarları dişli veya dalgalıdır. Çiçekleri grimsi veya esmer-kırmızı renklidir. 10-50 cm yüksekliğindeki bu türler çok yıllık ve otsu bitkilerdir. Çiçekleri küçük ve 4 parçalı olup, gövdenin ucunda başak şeklinde toplanmışlardır. Dünyanın bir çok ülkesinde salata olarak da tüketilen bu bitki, bir çok rahatsızlığa da iyi gelmektedir.

Karnıyarık otu, bünyesşnde Beta-karoten, kalsiyum ve askorbik asit (C vitamini), allantion, apigenin, aucubin, baicalein, linoleic acid, oleanolic acid, sorbitol ve tannin gibi kimyasal bileşikler içerir. Kurutulmuş olgun tohumları 2-3 mm uzunlukta, esmer veya koyu esmer renkli, kayık biçiminde, tatsız ve kokusuz taneler olup; % 30’a varan oranlarda müsilaj (mucilage) maddeler içerdiği saptanmıştır.

Diyet için mükemmel bir yardımcıdır. Zira Karnıyarık otu’nun tohumları diyetlerde kullanılan çözünebilir doğal bir liftir. Suda şişer ve dışkının kolay atılımını sağlar. Sindirim sisteminden yumuşak ve rahat bir şekilde geçmesi için bol miktarda su ile birlikte kullanılır. Yemeklerden yarım veya 1 saat önce alındığında tokluk hissi vererek açlığı azaltan, sindirimi artıran ve kişinin kilo vermesine yardımcı olan bir diğer anlamda zayıflatıcı özelliği olan bir bitki olup, kullananların düzenli öğünlerinde daha az yemek yemesini sağlar. Bu bitkinin tohumları, kandaki yüksek kolesterol ve trigliserid seviyesini düşürmek için kullanılır ve kan şekerini ayarlar. Yapılan araştırmalar karnıyarık otu tohumlarının yüksek yoğunluklu lipoprotein kolesterolü (HDL-Faydalı kolesterol) düzeylerini etkilemeden toplam kolesterol düzeyini düşürebildiğini göstermiştir. Buradan da kolesterol düzenleyici demek yanlış olmaz.

Karnıyarık Otu Tohumunu kullanmaya bol su ile 1-2 kapsülle başlanır, eğer gerekirse kapsül sayısı artırılabilir. Fakat günde en fazla 6 kapsül olarak alınmalıdır ama derece derece arttırılmalıdır. Karnıyarık otu (Sinirliot) tohumlarının laksatif etkisi, kabuğunun suyla temas ettiğinde kabarmasından kaynaklanmaktadır. Mideye ulaştığında 40-50 kat genişler ve bağırsakların çalışmasına yardım eden bir madde (Raghage) salgılar. Bu jelatine benzer bir kütle oluşturur ve dışkıyı yumuşak bir hale getirir. Sinirliot tohumundan elde edilen çözünebilir lifler, buğday kepeği gibi çözünemeyen liflerden büyük farlılıklar gösterirler. Suy ile temas edince, çözünebilir lifler sünger gibi emici hale gelir, yumuşar ve normal hacminin birkaç katı hacme ulaşır. Böylelikle kişi tokluk hissi hisseder.

Çözünebilir lifler, dışkı ağırlığını arttırır ve genel olarak dışkının vücuttan atımını hızlandırır. Diğer laksatifler (müsilajlar) gibi bağımlılık yapma riski yoktur. Liflerin yapısı bağırsak duvarlarının temizlenmesine yardımcı olur. Kalın bağırsağın kıvrım ve oyuklarına sıkışmış olan artık maddeleri parçalar ve yüzeyinde kaygan bir film tabakası oluşturur. Böylece atık maddelerin hareketini ve atılmasını kolaylaştırır. Yapılan gözlemsel araştırmalarda sinirliot tohumlarının, az lif alımı, az hareket, sürekli oturarak çalışma gibi şartlara bağlı kabızlığı ortadan kaldırabildiği görülmüştür. Çözünebilir lifler dışkının fazla sıvısını içine çekme özelliğinden dolayı ishali önler. Sinirliot tohumlarının en önemli özelliklerinden biri bağırsakları toksin maddelerden temizlemesidir. Çözünebilir lifler, mantarların, zararlı bakterilerin, sindirilememiş besinlerin, gazlar ve fazla laktik asit gibi maddelerin ve birçok zararlı kimyasalların vücuttan kolaylıkla atılmasını sağlarlar.

Sinirli ot tohumlarını, gıda takviyesi olarak, günde 2 defa 1 bardak su ile birlikte, aç karına 3 kapsül almak kaydı ile rahatlıkla kullanabilirsiniz. Bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur. Kullanmaya başladıktan kısa bir süre sonra, kilo verdiğinizi göreceksiniz. Paranız da cebinizde kalacak.

../..
 
Toplam blog
: 671
: 2572
Kayıt tarihi
: 26.06.06
 
 

Anadan doğma bir İzmirliyim ve bu şehirli olmaktan gurur duyuyorum.. Hem bu şehirde doğmuş, hem b..