Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Eylül '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Doğal doğum ile doğan Bebek daha sağlıklı

Doğal doğum ile doğan Bebek daha sağlıklı
 

Doğal doğum kendi halinde gelişen bir doğumdur. Anne de ve bebekte olan hormonlar doğum için en güvenli sağlıklı ortamı hazırlamaktadır. Genel olarak doğal doğumlarda doğumu yaptıran doktor yâ da ebenin hiçbir müdahalesine gerek duyulmadan sadece sağlık takibi yapılarak olan doğumdur. Annenin gebeliği ve bebeğin doğumu bir hastalık değil aksine beden için doğal ve çok sağlıklı bir fonksiyondur. Doğal doğumda gereksiz olarak yapılan müdahaleler doğumun gidişatını ve hormonların salgılanması üzerinde eksi yani (negatif) durumlar oluşturur.

Kişide salgılana bu hormonlar” oksitosin “ve” endorfindir”.oksitosin hormonu doğal doğumda rahim’in kasılmasına yardımcı olan hormondur. Oksitosin hormonu ayrıca sevgi hormonu olarakda adlandırılmaktadır. Kişi doğum anında ve sonrasında da büyük etki göstermektedir.

Anne ve bebekte doğal doğum esnasında karşılıklı olarak bu hormon salgılaması yapılmaktadır. Ayrıca diğer endorfin hormonu bedenin kendiliğinden salgılamış olduğu doğal bir ağrı kesici görevi yapmaktadır. Kadının doğal doğum yapması için en büyük yardımcıdır. Doğum sırasında kasılmalar sıklaştıkça endorfin hormonu salgılanarak kişiye yardımcı olur. Böylece kişide doğal anestezi görevi yapar ve daha az ağrı hissetmesine yardımcı olur. Endorfin göbek kordonu ile bebeğe geçmektedir ve bebekte karşılık verir.

DOĞAL DOĞUMLAR NEDEN BU KADAR AZALMAKTADIR?

Genel olarak gebe kadınların en büyük problemi korkudur. Çünkü çevresinde olan kişiler yâ da arkadaşları doğum hikâyelerini anlattıkları için doğum yapacak kadının bilinçaltında istemsiz korkular oluşmaktadır. Korku kişide gerginliğe ve strese neden olmaktadır. Korku nedeni ile adrenalin ilk sırada olarak diğer salgılanan hormonlar gebe kadında doğal giden doğum sürecini etkilemektedir.

Rahim kasları bir arada çalışırken bu hormonlar sebebi ile zıt olarak çalışmaktadırlar. Bu zıtlık sebebi ile kasılmalar çok şiddetli olmaktadır. Korku sebebi ile kadınlar genelde şiddetli ağrılarını kendileri potansiyel olarak daha kuvvetli hisseder.

Korku nedeni ile bazen doğum ilerlemediği durumlarda genelde suni sancılar verilmektedir. Doğal giden doğum sürecine müdahale edildiği için gebelerin çoğu kurtulma çabaları sonucunda doğum yapmaktadır. Ayrıca bu süreç kişi için çok sancılı olmaktadır. Korku nedeni ile bu kadar zor doğum yapan kişilerde sadece ağrı, yorgunluk ve korkular kalmaktadır. Bu nedenden dolayı kişilerde istemeden doğum fobileri meydana gelmektedir.

Doğal doğum olmasını gerektiren başlıca sebepler şunlardır:

Kişide doğum kendiliğinden başlamalıdır

Doğum yaparken kişide hareketler sınırlı olmamalı ve özgür olmalıdır

Doğum yaparken kişiye hem fiziksel olarak hem de duygusal destek verilmelidir

Doğum anında gereksiz olacak müdahale yapılmamalıdır

Kişide doğum esnasında sırt üstü yâda diğer pozisyonlar denenebilir

Doğum yapıldıktan sonra anne ve bebeği birlikte olmalıdır

Doğal seyrinde gidecek doğumlarda istem dışı nedenler yüzünden bazen sıkıntılar meydana gelmektedir. Kadının bedeni bebek yapabiliyorsa doğal doğumu da yapmalıdır.

Prof. Dr. Bülent Tıraş

www.bulenttiras.com

 
Toplam blog
: 193
: 1224
Kayıt tarihi
: 18.09.12
 
 

Tüp bebek tedavisi ve kadın doğum uzmanı Prof.Dr.Bülent Tıraş. www.bulenttiras.com ..