Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Eylül '10

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Doğal domatesim kalsın

Doğal domatesim kalsın
 

İZMİR'İN KİRAZ ilçesinin Nazilli'ye sınır olan dağlarının yamacında köyüm. Yirmibeş yaşıma kadar yaylada ikamet eden teyzeme devamlı ziyaret ederdim. Teyzemlerin (harım) dediğimiz sebze bahçeleri vardı. Suları bol olduğundan her sebzeyi dikebiliyorlardı. Bizim ev daha aşağıda (800 m rakım aşağıda) sıcak, basık ve ekip biçmeye suyumuz azdı. Teyzemlerin yayla bahçesine gittiğimizde herşeyden bir heybe dolusu alır dönerdik. Annem domatesleri köy ekmeği ile tuza banıp yerdi 'bana bu yeter' derdi. Domatesler taş gibiydi, yeşil-kırmızı alacalı renkli, dilimleyince çekirdekleri karpuz dilimi gibi görünürdü, dilimlerin dokusu fosfor varmışçasına parlardı. Bu domatesler açıkta / telli dolapta bir hafta beklese bozulmuyordu. Çünkü % 100 doğaldılar. Emeklilikte bu domatesin tohumunu bulup üretmek ilk yapacağım işlerden.

Bu bahçede barbunya, sırık ve oturak (sarmaşık gibi dala sarılmayan) fasülyeler bir başka tattı. Oturak fasülyenin tazesinin dış rengi beyaz olan çeşidi vardı, taze fasülye piyazı olarak yerdik, lezzetini değilde yemekten mutlu olduğumu hatırlıyorum. Sanki fasülye değilde kuzu eti yiyorduk. Bu fasülye bugün yok, neslimi tükendi acaba?

Ülkemizin verimli, dayanaklı ve lezzetli olan yerli bitki türlerinin tohumları tarım bakanlığınca koruma altına alınıyor mu, sanırım alınıyordur.

Manav esnafı tezgahına ŞUNLARI YAZIYOR.

Ocak ayında / tarla domates yazılıyor (Ocakta tarla domat olmayacağını kaç kişi biliyor)YALAN

Mayısın son haftasında turfanda kiraz çıkarken / Yayla kirazı yazılıyor.(Kiraz önce ovada sonra yaylada olgunlaşır.)YALAN

Kış mevsiminde iyi domates sattığını iddia edenler / Arılı domates yazıyor.(Arısız domates yok ki, sera ortamında çiçeklerde döllenmeyi bir çeşit arı yapar.) YALAN

Manav esnafının bu yalanlardan vazgeçmesi beklenemez. Halkın bu konularda bilinçli olması gerekir. Bu da eğitimle , okumakla , çevre bilincinin yerleşmesiyle olur.

Tarım ülkesi olarak çağa ayak uydurma yerine (ayak uydurma: adı üzerinde uydurma, taklit etme, monte etme, geçici çözüm) , çağın gerekleri için bilimle daha çok uğraşmalıyız. (Dogma yayın yapan TV lerin izleyicilerinin arttığı, Cüppeli Ahmet Hocaların toplantılarına 5/10 bin kişinin katıldığı bir ortamda zor ama) Genetik mühendislerimiz kendi ırklarımızın üzerinde genetik çalışmalar yaparak sera ortamına ya da akdeniz iklimine uyumlu ırklar geliştirebilirler.

Sağlıklı bir gelecek dileklerimle.

 
Toplam blog
: 9
: 510
Kayıt tarihi
: 23.10.06
 
 

Öğretmenim,eğitim öğretimde ezber yaptırmayı değil düşündürmeyi ilke edindim.Yalan ve iki yüzlülü..