Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ağustos '17

 
Kategori
Teknoloji
 

Doğal Gaz Hakkında Ne Biliyoruz

Formülü: CH4 

Bir petrol türevi olan ve yer kabuğunda mevcut fosil oluşumundan çıkan yanıcı bir gazdır. Yakıcı bir gaz değildir. Yakıt olarak ham petrolden sonra tüketim ve üretim açısından 2. sırayı almıştır.
Bu gün evlerimizde ve sanayimizde kullandığımız bu yanıcı gaz olan doğal gaz bilinenin aksine insan için zehirleyici bir gaz değildir.Renksiz ve kokusuzdur. Tesisatlardan kaçak olup olmadığının anlaşılabilmesi için içerisine kokarca denilen bir gaz ilave edilir. Böylece kokusundan kaçak olup olmadığı anlaşılır. O nedenle mutfaklarda ve kombilerin bulunduğu bölgelerde havalandırma için 15 santimetre çapında havalandırma delikleri mecburi olarak uygulanmaktadır.
Doğal gaz kısa süre de olsa solunduğunda insan üzerinde önce baş dönmesi ,denge kaybı, daha sonra da bayılma ve ölüm gerçekleşmektedir. Bunun nedeni asla zehirlenme olmayıp aldığımız oksijen solunumunun durmasıdır. Yoğunluk bakımından havadan daha hafif olması sonucu solunduğunda ciğerlere alınan gaz ciğer üzerinde ince bir film tabakası oluşturmak suretiyle yüzeyin tamamını kaplar ve havayla da teması keser. Dolayısıyla, oksijen ciğerlere ulaşamadığından dolayı beyindeki oksijen miktarının azalması sonucu önce baş dönmesi , baygınlık,ve ardından da ölüm gerçekleşir. Halk arasında , yazılı ve görsel basında konu edilen doğal gaz zehirlenmesi olarak ifade edilen vakalar aslında boğulma vakalarıdır.
Dünyadaki en büyük üretici ülkeler, Bağımsız Devletler Topluluğu'dur. ABD, Kanada ve Hollanda ve İran da önemli doğal gaz üreticileri ülkelerdendir.
Türkiye’de de sınırlı bir miktarda doğal gaz çıkmakta ve kullanılmaktadır. 
Ülkemiz, doğal gazı esas olarak Rusya ve İran’dan boru hatlarıyla, Cezayir ve Nijerya’dan sıvılaştırılmış ( LNG / Sıvı doğal gaz )olarak satın almaktadır. Ayrıca Azerbaycan ve Türkmenistan ile doğal gaz temini için anlaşmalar yapmıştır.
Türkiye'miz doğal gazda tüketimi bakımından % 99 oranında dışa bağımlıdır.
Doğal gazın bileşimi ise % olarak şöyledir.
%80 Metan gazı (CH4) adı verilen hidrokarbon bileşiği oluşturur.
%20 Diğer bileşenleri arasında Etan (C2H6), Propan(C3H8), Bütan (C4H10) gazlarıdır. 
Kaynak: Nuri Deniz

 
Toplam blog
: 282
: 4843
Kayıt tarihi
: 03.08.08
 
 

1949 istanbul doğumluyum, 1973 yılında Kimya ve işl. mühendisligini bitirdim. Halen agabeyimle bi..