Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Kasım '13

 
Kategori
Anne-Babalar
 

Doğal Nefes Çalışması Nedir?

Birçoğumuz uzun, sağlıklı bir ömürve mutluluğa ulaşmak için yeni yollar ve yöntemler araştırırken çoğunlukla kendimiz için yapabileceğimiz en önemli şeyi gözden kaçırıyoruz.. “Nefes almak!”.. Böylece tüm yaşamımızı nasıl nefes aldığımıza çok az dikkat ederek ya da hiç dikkat etmeyerek sürdürüyoruz. Bu konuda doğru ve yanlışların ayrımına varabilmemiz amacıyla uzmanımız Hülya Çelebi‘ye sorduk. Kendisi derin bilgileriyle bizlere i ışık tutarak en doğru yanıtları verdi.

Doğal nefes sistemi ve diyafram nedir, nasıl kullanılır?

Doğal Nefes Sistemi; diyafram kaslarının da kullanımını içine alan tam, bağlantılı ve açık bir nefes sistemidir. Diyafram, göğsü ve karnı ikiye ayıran kaslar dizisidir. Bu kaslar biz nefes alırken genişler ve gerilir, nefes verirken ise rahatlar. Nefes veriş, diyaframı basitçe rahatlatma ile gerçekleşir. Buradaki kasların rahatlaması, içimizdeki havanın dışarıya çıkmasını sağlar. Birçoğumuz nefes alırken diyafram kaslarını kullanmıyoruz, bunun yerine tam ve derin nefes almamızı engelleyen bel kaslarımızı kullanıyoruz. Böylelikle bedenimizde farkında olmadığımız bir gerginliğe neden oluyoruz. Günlük yaşamımız çoğu zaman bu şekildeki nefes alış-verişler nedeni ile oluşan streslerle geçiyor. Kullanmadığımız  gergin ve sert bir diyafram, istenmeyen duyguların ve stresin bloke edildiğine işaret eder. İşte bu nedenle Doğal Nefes Çalışmaları sırasında diyafram kaslarımızı kullanarak nasıl daha etkili nefes alıyor olduğumuzun farkına varmak çok önemlidir.

Oksijen nedir, yanlış ya da yetersiz alındığında kişiye ne gibi zaralar verir?

Oksijen, yaşamı sürdürmemiz ve doğuştan gelen vücut sağlığımızı koruyabilmemiz için mükemmel bir unsurdur. Bedenimiz, bütün fiziksel ve kimyasal işlemlerini gerçekleştirebilmek için oksijene ihtiyaç duyar. Nefes alma kapasitemizi tam olarak kullanmadığımızda, oksijen alımımız yetersiz olur ve hücrelerimizi ihtiyaç duyduğu gıdadan mahrum bırakırız. Böylece birçok hastalık bedenimize yetersiz seviyede aldığımız oksijenin direkt ya da dolaylı bir sonucu olarak ortaya çıkar.

Nefes Sistemimizi yeniden eğittiğimizde, daha fazla oksijen alarak vücudumuzu dengede tutmak ve doğru bir şekilde işlevini sürdürebilmesini sağlamak mümkün olur. Nefes alışkanlığımız limitli olduğunda başka bir değişle bedenimize sınırlı seviyede oksijen aldığımızda, beden ve ruh sağlığımız bu durumdan olumsuz bir şekilde etkilenir. Tamamen fiziksel bir bakış açısıyla; “ NEFES, yaşama eşittir.”

Doğal Nefes çalışmalarında daha çok hangi konulara odaklanıyorsunuz, nefesimizi hangi durumlarda tutarız, doğru nefesin yararları nelerdir?

Yapmış olduğumuz Doğal Nefes Çalışmalarında bireylere ve kurumsal bazda her dereceden şirket personeline stres ve baskı altında çalışabilme konularına odaklanıyoruz. Stres ve baskı altında birçok kişi nefesini tutmakta ve bununla birlikte tüm bedenin ve beynin yeteri kadar oksijenle beslenememesine neden olmaktadır. Bu durum o kişinin doğru kararlar alamamasına ve hatalar yapmasına yol açmaktadır. Ayrıca tutulan nefes, o kişinin vücut dilini de etkilemekte ve her hareketiyle stres altında olduğunu yansıtmaktadır. Nefesini doğru bir şekilde alan kişiler, stres ve baskılarla daha iyi mücadele edebilmektedir.

Doğal nefes çalışmaları kaça ayrılır ve işlevleri nelerdir?

Doğal Nefes Çalışmaları fiziksel, zihinsel ve manevi olmak  üzere birbirini takip eden üç seviyeden oluşur. Bu seviyelerin işlevleri yani kişide yarattığı olumlu etkiler şunlardır:
Fiziksel seviyede;Toksinlerin sistemimizden atılması, kandaki oksijen oranının artması ve buna bağlı olarak bağışıklık sistemimizin güçlenmesine destek olur. Daha fazla enerji ve elektromanyetik  alanda düşük frekanslarda titreşen baskılanmış duyguların ya da zihin koşullanmalarının sebep olduğu fiziksel etkilerin çözülümü gerçekleşir.
Zihinsel seviyede; Limitlediğimiz eski nefes alışkanlıklarımızı, düşünce biçimlerimizi dönüştürerek hissedilen derin  bir rahatlama ve huzur yaratır. Zihin keskinliği, bilgiyi öğrenme ve özümseme, odaklanma ve hatırlama hepsi nefesimizin kalitesinden etkilenir. Çünkü beynimiz işlev yapabilmek için çok miktarda oksijene gereksinim duyar.
Manevi seviyede; Özümüzle olan bağlantımızın farkına vararak, evrenle olan bütünlüğümüzü derin bir şekilde hissetmeye başlarız

Nefes nasıl açılır, doğal nefes çalışması kimlerle yapılmalı, bu çalışmalar teşhis ve tedavi anlamında bir yarar sağlar mı?
Limitli nefes alışkanlıklarımız, ağızdan alınan tam ve bağlantılı nefeslerle kısa sürede açılır. Nefes çalışmaları nefes koçları eşliğinde yapılmalıdır. Doğal nefes çalışmaları herhangi bir  teşhis veya tedavi maksadı taşımamaktadır. Diğer tedavi yöntemlerini destekleyici niteliktedir

Uzm. Dr. Anıl Yeşildal

Bu videolar da ilginizi çekebilir:
Kadın Hastalıklarında Zihinsel İyileşme Teknikleri
Zayıflamada Zihinsel İyileşme Teknikleri
Stresin Kadın Sağlığına Etkileri

 

 

 
Toplam blog
: 374
: 1291
Kayıt tarihi
: 04.08.11
 
 

09.05.1970 tarihinde İstanbul’da doğdum. İlköğrenimimi Göztepe Yeşilbahar İlkokulu’nda yaparak 19..